Põllumeestel oli hea aasta

Äripäeva põllumajandusettevõtete edetabeli põhjal oli mullu meie maakonna edukaim Sadala Agro OÜ. Seal kasvas käive aastaga veidi enam kui poolteist korda ning kasumit õnnestus neil sama perioodi jooksul kasvatada veidi enam kui kahe miljoni euro võrra. Sadala Agro juhile ja ühele omanikule Ahti Kaldele kuulub ka viiendik Lustiveres tegutsevast Kaavere Agrost, mis platseerus Äripäeva edetabelis vabariigis neljandale kohale.

Äripäeva Jõgevamaa mulluste edukamate ettevõtete edetabelis oli samuti esikohal Sadala Agro ja teisel kohal Kaavere Agro. Jutud põllumajandusest kui väljasurevast majandusharust ei pea absoluutselt paika. Meie põllumehed on edukad ja suudavad üle riigi teiste sarnaste firmadega edukalt võistelda. Selle taga on tõsine töö, majanduslikult keerukad ja riskantsed otsused.

Põllumajandus kui tootmine on üha enam ajude ja masinate ning üha vähem reaalsete kätepaaride töö. Meil on ettevõtteid, kes oskavad ja suudavad kasutada n-ö tehnika viimast sõna ning teha koostööd teadlastega. See kõik näitab, et põllu harimine ja toidu tootmine on jätkusuutlikud tegevused, millega meie inimesed hästi hakkama saavad. 

24. oktoober 2013

blog comments powered by Disqus