Saime, mida tahtsime

Vähemalt seitsmes Jõgevamaa omavalitsuses jätkab suure tõenäosusega senine võim. On see hea või halb? Kui rahvas on nii tahtnud, ju see siis peab nii ka olema…

Kui mujal tekitasid valimisliidud erakondadele tõsist peavalu, siis Jõgevamaal see enamasti nii polnud. Mingit tõsist kuklassehingamist kodanikeühenduste poolt meil  valimistulemuste järgi  küll kusagil ei paistnud. Järelikult on veel tublisti arenguruumi.

Mis saab Jõgeva ja Põltsamaa linnast, pole teada. On üsna tõenäoline, et maakonnakeskuses jätkab sama koalitsioon. Selle kasuks räägib seegi, et ka Jõgeva vallas moodustavad koalitsiooni tõenäoliselt IRL ja Keskerakond. Nii on lihtsam ka ühinemisläbirääkimisi pidada. Samas võivad Reformierakond viie mandaadiga koos IRLiga (neli kohta) ning Sotsiaaldemokraatidega (kolm kohta) hoopis uue koalitsiooni moodustada ning valimised võitnud Keskerakonna opositsiooni jätta. Kõik variandid on võimalikud.

Mis puudutab Põltsamaad, siis sotside võimas tulemus (kaheksa kohta) kedagi eriti ei üllatanud. Hea tulemuse tegi ka IRL (viis kohta), kesiseks jäi Keskerakonna panus (kolm kohta). Kuigi asjatundjad kipuvad prognoosima, et sama koalitsioon (sotsid ja keskerakondlased) jätkab ka järgmise nelja aasta jooksul, on see linnale halvim variant. Põltsamaa vajab muutusi ja praeguselt linnavõimult neid kahjuks oodata ei maksa.

Kõige õudsemasse olukorda on sattunud Mustvee linn, kus valimised ei toonud patiseisule lahendust, vaid hoopis võimendasid seda. Kui kõik koalitsiooni otsused hakkavad sõltuma ühest inimesest, siis uskuge, Mustvees juba osatakse nõuda! Mõne “staarpoliitiku” asemel on volikogus küll “värske veri”, aga igipõliseid vastuolusid see paraku ei leevenda…

22. oktoober 2013

blog comments powered by Disqus