Kaarepere noortetoas tegutsetakse ühtse kogukonnana

Kaarepere noortetuba on üks isemoodi koht. Võrreldes teiste maakonna noortekeskustega on siinne osa kogukonnakeskusest. Seetõttu pole ime, kui leiate õhtul Kaarepere rahvamajja sattudes, et kolm põlvkonda tegutseb seal koos.

Noortetoa asukoht on pisut salapärane — see on sisse seatud rahvamaja lava taga ruumides. Noorte päralt on üks suur tuba ja köök. Viimane ehitati koos noortetoa renoveerimisega ja keeta-küpsetada saavad seal kõik rahvamajas tegutsejad.

Kaarepere rahvamaja juhataja Helgi Kaeval meenutas, et pea seitsme aasta eest tegi külaselts noorte jaoks ruumid korda ja ka nemad ise olid selle juures abiks. Külaseltsi kuuluvad Kaareperes ka lapsed, siin Helgi kinnitusel vahet ei tehta.

Päeval, mil ajakirjanikul rahvamajja asja oli, levis ruumides suvikõrvitsapiruka lõhn, mida küpsetati õhtustele külalistele. “Miks mitte küpsetada, kui aed nii heldesti saaki jagab!”  ütles Helgi. Pirukas oli nii suur, et jätkus kõigile, kel sel päeval rahvamajja asja.

Noortetuba oli hubane. Väljas tibas küll vihma ja päike ei paistnud ruumi, kuid värvi lisas 2010. aasta suvelaagrit meenutav plakat.

Rahvamaja juhataja Helgi jäi mõtlikuks ja nentis, et lapsi on kohapeal vähemaks jäänud. Pärast Kaarepere kooli sulgemist on noored läinud õppima kas Palamusele või kaugemale. Õpilased tulevad koju hilja ja noortekeskusse alati ei jõua. Paljud noored ootavad näiteks bussi Palamuse noortekeskuses.  Kuid asjal on siiski ka positiivne pool, sest kui varem oli kodukool väärtushinnangute kujundaja ja traditsioonide kandja, siis praegu püüab seda tühja kohta täita noortetuba.

Siin on võimalik arvutit kasutada, leidub hulgaliselt lauamänge ja puslesid. Saab ka seltsis kokata ning sõpradega koos olla.

Rahvamaja juhataja Helgi demonstreeris, et aastate eest  Soomest kingituseks saadud velotrenažöör, mis praeguseks tõeline uunikum, töötab endiselt. Sellist juba igas “noortekas” pole!

“Ma teengi noortega nii, et enne peavad nad siin väntama ja siis alles saavad arvutisse,” rääkis Helgi naerdes.

Teistmoodi ajasisustus

Kaareperes proovitakse noortele pakkuda seda, mida mujal ei ole. Helgi sõnul tehakse Palamuse noortekeskusega tihedat koostööd. Seega pole mõtet hakata Kaareperes korraldama ringe, mis Palamusel juba toimivad. Loomulikult räägib Palamuse kasuks uus ja äge noortekeskus, mis paljusid köidab.  Ent Kaarepere noored on oma toa üle uhked. Nad hankisid vajaliku ise küla pealt kokku ja see on rahvamaja juhataja kinnitusel juba iseenesest midagi väärt.  “Kõik on enda sebitud!” ütlevat asjaosalised ise.

Sügisesel koolivaheajal jätkub Kaarepere rahvamajas tegevust nii noortele, täiskasvanutele kui ka eakamatele. Plaanis on läbi viia õlimaalikursus. “Ei ole vahet, kas noored või vanad, kõigil on võrdne võimalus osaleda,” rõhutas rahvamaja juhataja. Tavaliselt on kursustel huvilisi palju ja valminud tööd kaunistavad hiljem rahvamaja seinu. Kel aga soov, võib oma taiese kohe koju viia. Noored ei pea materjalide pärast muretsema, kõik on juba varutud. Helgi sõnul on õlimaal põnev asi. Värvide segamine, võimalus juba loodut parandada ja lihvida on teadus omaette.  

Ühised talgutööd

Sügisel on ees ootamas veel lehtede riisumise talgud, mis on  külaseltsi ettevõtmine. Siis saab talgusuppi, kooki ja kringlit. Helgil oli sel teemal ka üks nali varuks. Kohilas olevat inimestele saadetud koju kutsed, millel kirjas: “Tulge riigivara riisuma!” Huvilisi jagus, kuid nii mõnegi entusiasti nägu vajus õige pikaks, kui varaks osutusid valla maale langenud lehed. Kaareperes talgulistest puudu ei tule, alati on huvilisi piisavalt olnud. Mõnikord on ametis olnud nii vanavanemad, vanemad kui lapsed.

i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus