Maarja-Magdaleenas peetakse taas sügislaata

Laupäeval, 5. oktoobril oodatakse kõiki ostu- ja müügihuvilisi taas Maarja-Magdaleena endise meierei ehk Kurepesa talu õuele kauplema.

Tegemist on traditsioonilise sügislaadaga, mida korraldab Maarja-Magdaleena Maarahva Selts ja kus põhirõhk aia- ja põlluandidel ning käsitööl. Müügilaudadelt leiab mitut seltsi mett ja  ravimtaimi, aga oodatud on vorsti- ja singimüüjadki ning  tagasi ei saadeta ka uute ja kasutatud rõivaste pakkujaid, kuigi see pole kindlasti peamine laadakaup.

Traditsiooniks on saanud rohevahetus, sest püsililled ja põõsaistikud jõuavad talve eel veel juurduda.

Elevust toob õnneloos, kus võidavad kõik. 

Vürtsi ja särtsu peab olema!

Iga laat on eelmisest millegi poolest erinenud, ikka oskavad korraldajad külastajaid üllatada.

“Uudiste ja üllatuste kohta soovitan Ilmelt pärida, tema on meie ideegeneraator,” ütles maarahvaseltsi juhatuse esimees Tiia Pärtelpoeg.

Kurepesa talu perenaine Ilme Roosmäe, kelle õuel laat alati toimub, tunnistas, et üht-teist tal tõesti mõttes on.

“Külm aeg on käes, ninad lähevad vesiseks ja köha kimbutab.

Aga tervis on ju teatavasti kõige suurem varandus ja seda tuleb hoida. Laadale on mul lisaks oma ravimtaimedele plaanis tuua kolm tervislikku segu, mille nimed on Nohusurm, Täkusalat ja Nooruse Palsam. Retseptid pole minu omad, need olen siit-sealt kirjandusest laenanud. Segan igaühest mõned purgid ka laadaliste jaoks kokku,” rääkis Maarja-Magdaleena taimetark. Tooraine on tema sõnul kõigis kolmes enamasti kodumaine, kaugemalt on pärit vaid sidrun. Täkusalat polevat aga just viagra maarjamaine variant, vaid segu nimi viitavat selle krehvtisusele, sest lisatud on kibedat paprikat.

“Elus peab vürtsi ja särtsu olema, niisama uimaselt päeva õhtusse veeretamist ma ei kannata,” kinnitas elurõõmus proua.  Ka tema laadamaskottide perekond saab taas täiendust. Aasta eest tekkis lisaks päris-kurele meierei korstna otsas perenaise valduste väravasse puust titekuller, kel vastavalt aastaajale kummikud jalas. Tänavu on aga laadaplatsile oodata meierei vaimu. “Metsast leidsin teise,” jäi Ilme pisut salapäraseks, aga lubas leidlapsele ilmtingimata ka valge pearätiku muretseda, enne kui ta rahva ette toob, sest pole ju teatavasti puhtamat asutust kui meierei!  

Sümboolse hinnaga kirjavara ja uus laadamööbel

Laadatraditsiooniks on saanud ka kasutatud raamatute müük. Sellega tegelevad Kaie Põdra Maarja-Magdaleena ja Heli Täpsi Elistvere raamatukogust.  Trükiseid, mida mahakandmise ehk makulatuuri hulka sattumise oht ähvardab, saab laadalt (mõne)kümne sendiga või lausa tasuta, kui nende vastu siiras huvi.

“See on raamatukogujuhatajatel tõesti tänuväärne ettevõtmine. Meie inimestel on üldjuhul austus ja huvi raamatute vastu säilinud. Kui osagi sellest varandusest uue omaniku leiab, poole toojate vaev tühja läinud,” on Ilme veendunud.

Tema omalt poolt kandis hoolt, et laadalistel kusagil istuda ja plaani pidada või ka neidsamu raamatuid lehitseda oleks.

“Tellisin meie puutöömeistrilt Raivo Koolilt neli pinki. Need jäävadki alaliseks laadamööbliks,” rääkis Kurepesa talu perenaine.

Aastate eest väga tagasihoidlikult alustanud sügislaat on praeguseks nii palju tuntust kogunud, et müüjatel tuleb end kindlasti ette registreerida telefonidel 5205906 (Tiia Pärtelpoeg) või 53406299 (Ilme Roosmäe).

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus