Õmblusmasina võitja käis eile auhinnal järel

Ajaleht Vooremaa järgis tänavugi kümmekonna aasta pikkust traditsiooni ja loosis Suurel Paunvere Väljanäitusel meie lehe aastatellimuse vormistanute vahel välja õmblusmasina. Seekord võitis selle jõgevalane Ilmar Kaasik.

Õmblusmasina loosimine leidis aset möödunud laupäeva pärastlõunal väljanäituse pealaval, fortuunaks väljanäituse päevajuht Märt Avandi. Et võitja sel ajal enam lava läheduses ega vist Palamuselgi ei viibinud, jäi auhind kohapeal üle andmata. Ent Ilmar Kaasiku kui kauaaegse Vooremaa tellija telefoninumber oli toimetuse andmebaasis olemas ning esmaspäeva hommikul andis lehte välja andva ASi Seitung müügijuht Merle Lints mehele õmblusmasina võitmisest telefonitsi teada.

“Mina mõtlesin esimese hooga, et see on Elmari raadio tüngakõne,” tunnistas Ilmar Kaasik, kui eile toimetuses õmblusmasina järel käis. “Ainult kellaaeg oli natuke vale. Kuulan neid tüngakõnesid, mis kell 16.45 eetris on, peaaegu iga päev ja nendega saab päris palju nalja.”

Kiitis naise tarkust

Lõpuks sai mehele siiski selgeks, et keegi ei ürita tema arvel nalja teha, vaid võit on täitsa ehtne ja tuleb tulla seda vastu võtma. Ilmar Kaasikul ei jäänud muud üle, kui tagantjärele oma naise tarkust kiita: just tema torkis meest tagant, et ta väljanäituse ajal lehetellimuse ära vormistaks.

“Mina ütlesin küll, et võib ju ka suvalisel ajal toimetusse tulla ja lehe tellida, aga naine käis peale nagu uni, et ma tellimuse laadal vormistaksin. Et seal on ikka soodsam. Sellele, et nii tellides ka õmblusmasina võib võita, ma küll ei mõelnud,” rääkis Ilmar Kaasik.

Õmblusmasinaga on tal arvatavasti “soojem” suhe kui keskmisel meesterahval: tema vanaema teenis leiba just õmblemisega ning poisikesena meeldis talle väga vanaema tegemisi jälgida. Nagu paljudel tollastel õmblejatel, oli ka Ilmar Kaasiku vanaemal töövahendiks jalaga Singeri masin.

Kauaaegne tellija

“Sain ka ise noorpõlves lihtsamate õmblustöödega vabalt hakkama. Püksisäärte kitsamaks või lühemaks tegemine polnud üldse probleem,” ütles Ilmar Kaasik.

Nüüd hakkab masinaga õmblema siiski tema abikaasa. Ja masin pole mõistagi enam jalaga Singer, vaid päris suure pistevalikuga kaasaegne Toyota.

Mis Vooremaasse puutub, siis seda on Ilmar Kaasik tellinud niikaua, kui sellenimeline leht eksisteerinud on. Ta tellis ka selle eelkäijat, Punalippu.

“Olen Jõgevamaal juba päris kaua elanud ja kogu selle aja ka kohalikku lehte tellinud. Kust neid kohalikke uudiseid siis muidu ikka lugeda saaks,” ütles praegu pensionipõlve pidav ja varem energeetikuna töötanud mees. “Abikaasa lahendab mul aga kõik Vooremaa ristsõnad ära. Vahel on selle käigus pool tuba avatud teatmeteoseid täis,” lisas ta.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus