Digiplaan pakuks põnevat infot ja annaks roosiaiast hea ülevaate

 

Põltsamaa roosiaiale kavatsetakse koostada  digitaalne plaan, mis annaks sellest põhjaliku ülevaate.

Paberile joonistatud plaanid pärinevad aia rajamise ajast. Roos oli plaanile hariliku pliiatsiga peale märgitud, mis tähendas, et kui see uue sordiga asendati, kustutati eelmine lihtsalt maha. Kohati on paberplaanil  seetõttu kustutuskummiga lausa augud sisse nühitud. Digikaart oleks kõigile roosiaia külastajatele nähtav ja iga huviline saaks teda huvitava roosisordi kaardilt kergesti üles leida. Paraku on roosikasvatajatel seni olnud tähtsamaid lahendamist vajavaid muresid. Tänavu talvel sai näiteks paika kaks uut katelt, mis on igapäevase töö jätkamise seisukohalt eluliselt tähtsam investeering kui digikaardi koostamine.

Põltsamaa roosiaia juhataja Annela Orasi sõnul on roosiaia tegevust keeruline korraldada ka selles mõttes, et töö on  hooajaline ja aastaringselt nad inimesi tööga kindlustada ei suuda. Mõned neist töötavad näiteks kevadel ja suvel roosiaias, sügisel, saagikoristuse perioodil leiavad aga rakendust Põltsamaa Felixis. Alates jõuludest kuni varakevadeni pole neile aga kummaski firmas tööd pakkuda.

Põltsamaa on väike koht ja neid, kes roosiaias töötada tahaksid ning kes seal ka hakkama saavad, pole just kuigi palju. Ühelt poolt on töö füüsiliselt raske ning teisalt nõuab, nagu iga muu ametki, õppimiseks aega. Kui juhtub nii, et hooaja lõpuks oma tööoperatsioonid selgeks saanud inimene järgmisel hooajal sinna enam tööle ei tule, tuleb uue töötaja koolitamisega jälle nullist alustada. Tänavu oli seal ametis kaks inimest, kes oma tööd alles õppima asusid. Lisaks abistavad roosikasvatajaid praktikandid Luualt ja Räpinast.

 

Tuleval aastal kavatsetakse rajada näidisaiad

“Elupuude taha, kus varem meie kasvuhoone asus, istutasime nüüd inglise roosid ja selle kollektsiooni täiendamist tahame me kevadel jätkata,” rääkis Annela Orasi. Kevadel on plaanis seal väike maastikuehitajate konkurss korraldada ja lasta neil selle käigus näidisaiad rajada.

Kunagise kasvuhoone kohale mahuks viis-kuus sellist aiakest.  Annela Orasi kirjeldas, et näidisaedade rajamine  võiks olla midagi taolist nagu Tallinna linnamüüri juures igal aastal korraldatav lillefestival, mille käigus rajatavad aiakesed pakuvad silmailu sügiseni. Maastikukujundajatel on selleks kindlasti piisavalt uusi ja huvitavaid mõtteid ja värskeid kujundusideid saaksid näidisaiakestest ka külastajad.

 

Kaupa müüma ja roosiaeda tutvustama

Just sel ajal, kui roosiaia perenaisega juttu sai aetud, helistas üks Türi elanik, kellel oli soov saada siit konkreetseid roosisorte.  Annela Orasi kinnitas, et ostja soov saab täidetud,  sest aeg-ajalt on neil ikka põhjust sealtkandist läbi sõita. Ega nüüd enam roosiaias eriti midagi pakkuda polegi, sest hooaeg on juba praktiliselt läbi saanud. Rooside õiteilu võib seal siiski veel praegugi nautida. Uus hooaeg käivitub naistepäeval, kui meespere tulpe otsima tuleb.

Roosiaia töötajad käivad ka oma kaupa mitmesugustel laatadel ja muudel suvistel üritustel müümas. Käidud on Türi lillelaadal, Jäneda talulaadal ja mujalgi.

Alles hiljuti sai Pärnu Aiaklubi eestvõttel teoks roheline laat, mis Annela Orasile väga meeldis. Sellisele üritusele lähevad need,  kellel on konkreetne lillede ja muude aiataimede ostusoov ning kes on teadlikud kliendid.

Põltsamaa roosiaiast minnakse kaupa pakkuma ka Palamuse laadale. Neilt saab osta roosiistikuid ja laias sortimendis tulbisibulaid.

Annela Orasi kinnitusel annab laatadel osalemine võimaluse oma kaupa müüa ja samuti Põltsamaa roosiaeda tutvustada.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus