Noortekeskus tuli Jõgeva kesklinna

Möödunud reedel, vahetult enne kooliaasta algust võis Jõgeva kesklinnas näha sagimas hulgaliselt noori. Kultuurikeskuse ette oli ennast sisse seadnud selle suve viimane noortetelk.

Suur hulk noori oli sumiseva mesitaruna kogunenud kultuurimaja ees olevasse noortekeskuse telki. Tegemist oli ühe mobiilse noorsootöö vormiga.

Suvekuudel lähevad Jõgeva noortekeskuse noorsootöötajad Marju Saviauk ja Nele Graverson noorte kogunemiskohtadesse, antud juhul kesklinna, kus liigub palju noori. Kuid selleks kohaks võib olla näiteks skatepark, bussijaam või mõni mänguplats.

 

Telk keset linna

Reedene päev kesklinnas tabas otse kümnesse, sest noored olid juba varakult kinopäeva algust ootamas. Seega oli huvilistel hea võimalus enne kinnominekut endale telgis midagi vahvat meisterdada. Tehti pehmeid helkureid, värviti kruuse ja taldrikuid ning prooviti kätt siidsalli värvimises. Kui kunstiteosed valmis, mindi kogupere filmipäevale vaatama animatsiooni “Lammutaja Ralf”.

Nele Graverson peab oluliseks seda, et noorsootöötajad lähevad tegevustega noorte juurde, sest kõik ei tea, kus “noortekas” asub, mis seal toimub ning millised on vaba aja sisustamise võimalused. Noortetelk keset linna tekitas uudishimu ning andis aimu, kui palju toredaid asju saab “noortekas” teha.

 

Alati pakutakse midagi uut

Nele rääkis, et sageli juhtuvad meisterdama tulema ka need lapsed, kes muidu keskusse ei satu. Nii on ka neile noorsootöö teenus kättesaadav ning on tekitatud huvi noortekeskuse külastamise vastu.

Suviste noortetelkide töötubades lähtutakse põhimõttest, et alati on võimalik teha midagi uut. Loomulikult uuritakse enne, mis noortele meeldiks.

Nele Graverson rääkis, et noored on alati ühe sammu võrra ees. Üks asi pole veel lõppenud, kui juba küsitakse, mida järgmiseks tehakse. Suve jooksul on meisterdatud kõrvarõngaid, telefoniripatseid, käekelli, rinnamärke, võtmehoidjaid, prosse ja tehtud klaasimaale.

 

Tahetakse lähedastele rõõmu valmistada

Poiste ja tüdrukute eelistustel vahet ei ole. Paljud noormehed teevad värvilisi salle, käekelli või ehteid oma emale või õele. Lisaks käelisele tegevusele on mängitud vahvaid mänge, näiteks õuedoominot ning ehitatud torni. vaieldamatult populaarseimaks osutus fotojaht, kuhu registreerus rekordarv meeskondi. Seda kinnitas ka siidsalli maalimisega ametis olnud Ats, kes juunikuisest seiklusest kustumatu elamuse sai.

 Nele sõnul teevad noored sageli kellelgi teisele kingituse, enda peale esimesena ei mõelda. Eelkõige on noortel soov oma lähedastele rõõmu valmistada.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus