Kuremaal ja Pikkjärvel selgusid Eesti meistrid maanteesõidus

Eelmisel nädalavahetusel peeti Kuremaal ning Pikkjärvel noorte ja seenioride maanteesõidu Eesti meistrivõistlusi, kus mõlemal päeval oli stardis ligi kakssada ratturit.

 

Laupäeval selgitati Kuremaal välja maanteesõidu meistrid eraldistardis. Kohal oli kogu Eesti noorte ning seenioride paremik. Start anti Kuremaa ujula kõrvalt Voore suunas. Rajal tuli ratturitel teha tagasipööre ning finišeeriti jällegi Kuremaal.

Eraldistardi distantsid olid vastavalt võistlusklassidele 10, 15 ja 20 kilomeetri pikkused. Rada oli suhteliselt lauge, vaid pärast tagasipööret finiši suunas sõites oli kerge, peaaegu märkamatu tõus. Ilm rattureid soosis ning sellistes oludes olid võistluse korraldaja Sander Maasingu arvates kõikidel võrdsed võimalused.

“Vihmas ja külmas kipuvad ikkagi tugevamad sõitjad esile tungima ning teistel ei jää väga võimalust,” kommenteeris ta võistlusolusid.  

Stabiilselt kiiremad mehed Seenior 1 klassis

Noormeeste M16 vanuseklassis olid kohal tugevad sõitjad Kristo Enn Vaga ja Karl Patrick Lauk, kes just hiljuti ka rahvusvahelisel võistlusel Austrias häid tulemusi saavutasid. Eraldistardis tuli selle vanuseklassi noormeestel läbida 15 kilomeetrit, mida suutis kõige kiiremini Kristo Enn Vaga, edestades Karl Patrick Lauku enam kui kahekümne sekundiga. Laugust ei jäänud palju maha Raimo Lätte, kelle aeg oli vaid poolteise sekundi võrra teise koha mehest kehvem.

Eraldistardi võistlustel olid kiiremad mehed Seenior 1 klassi ratturid, kus esimese kolmeteistkümne lõpetaja keskmine kiirus 20 kilomeetri pikkusel rajal oli enam kui 40 km/h. Siiski oli Kuremaal 20 kilomeetri distantsi kiireim mees Kert Martma, kelle keskmiseks kiiruseks mõõdeti 44.07 km/h, kuid Martma võistles väljaspool arvestust ning seetõttu meistrivõistluste medalit kaela ei saanud. 

Grupisõidus jäi peale Karl Patrick Lauk

Pühapäeval anti Pikkjärvelt start grupisõidu meistrivõistlustele, kus osalejail tuli läbida vastavalt võistlusklassile kaks kuni kuus 12,8 kilomeetri pikkust ringi. Neidude arvestuses olid mõlemal päeval parimad Merili Sirvel ja Mari-Liis Mõttus. Siiski ei tulnud Mõttusele grupisõidu võit kergelt, sest ta edestas teise koha saanud Mairis Õispuud vaid kahe ja kolmandaks jäänud Iiris Õunmaad kolme sekundiga.

Grupisõidus teenis eelmise päeva eest revanši Karl Patrick Lauk, kes ületas finišijoone pärast 64 kilomeetri läbimist M16 klassis esimesena. Vastne eraldistardi Eesti meister Kristo Enn Vaga pidi leppima Laugule minutilise kaotuse ja kolmanda kohaga. Teine poodiumikoht kuulus grupisõidus Mart-Anton Vendelinile.

Võistluse korraldaja Sander Maasing kinnitas, et võistlused õnnestusid täielikult. “Loomulikult oli pingelisi hetki ja kohati tuli kiirelt reageerida, kuid väga operatiivselt tegutsenud korraldusmeeskond sai kõigega kenasti hakkama ja usun, et sportlased ning nende treenerid said oma tööd segamatult teha,” rääkis ta. Tagasiside võistlejatelt ja kohtunikelt oli samuti positiivne.

Maasing tunnistas, et nii mõnigi osaleja ei kiitnud algul grupisõidutrassi heaks, kuid rajal jagunesid suured pundid väikesteks ning see omakorda vähendas kukkumisohtu. Kahel päeval tuli ette küll kolm kukkumist, kuid ükski neist polnud  tõsine. 

Eesti maanteesõidu meistrid

Eraldistart Kuremaalt

Merili Sirvel                    N14

Mari-Liis Mõttus             N16

Marten Jõeäär                M14

Kristo Enn Vaga            M16

Kalle Kriit                      MSen1

Virgo Karu                     MSen2

Urmas Karlson               MSen3

Indrek Otsus                  MSen4

Kaljo Kaert                    MSen5

Ülo Treufeldt                  MSen6

Kalju Koch                    MSen7

Valdeko Reedo             MSport

Grupisõit Pikkjärvelt

Merili Sirvel                    N14

Mari-Liis Mõttus             N16

Karel Georg Nõmm        M14

Karl Patrick Lauk           M16

Tarmo Kopli                   MSen1

Virgo Karu                     MSen2

Toivo Kuldmäe               MSen3

Nikolai Fjodorov             MSen4

Anatoli Männi                MSen5

Ülo Treufeldt                  MSen6

Kalju Koch                    MSen7

Kardo Aia                      MSport

i

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus