Noor kehalise kasvatuse õpetaja proovib lapsed rohkem liikuma saada

Jõgeva põhikoolis asub sellest õppeaastast kehalist kasvatust õpetama tänavu Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna lõpetanud Kaire Põldmaa, kes soovib, et noored veedaksid rohkem aega õues sportides.

Kaire Põldmaa on pärit Simunast. Sport on tema elus alati tähtsal kohal olnud ning juba gümnaasiumis õppides teadis ta, et soovib töötada just kehalise kasvatuse õpetajana. Seetõttu valiski ta edasiõppimise kohaks kehakultuuriteaduskonna. Varem on Kaire õppinud Tallinna Ülikoolis ning käinud vahetusüliõpilasena end täiendamas Hispaanias Valencia ülikoolis. Kaire erialaks on korvpall, millega ta varem ka tipptasemel tegeles.

Korvpallis on Kaire saavutanud Lääne-Virumaa meistritiitli ning mänginud ka Eesti meistriliigas Tallinna Ülikooli naiskonnas. Tipptasemel spordi tegemiseks tal paraku enam aega ei jätku, kuid vabal ajal võtab ta osa poolmaratonidest ning naudib ka suusatamist ja ujumist. 

Igavuse pärast muret ei tunne

Töökohavalikul sai Kaire jaoks määravaks, et see asub Jõgeval. Nii jääb töökoht tema vanematekodu Simuna ja endise elukoha Tartu vahele ja teekond mõlemasse kanti pole kuigi pikk. Siiski ei hakka Kaire kahe koha vahel pendeldama, vaid ta üüris endale Jõgevale korteri. “Pärast üheksat ühikates elatud aastat on kahetoaline korter minu jaoks päris luksus,” tunnistas ta.

Kui paljud noored pagevad Jõgevalt esimesel võimalusel ummisjalu, proovides väikesest kolkalinnast võimalikult kaugele saada, hindab Kaire just külmalinna väiksust ja siinset rahu. “Kolleegid viisid mind juba kurssi, mis näiteks kultuurikeskuses toimub. Külastasin küüslaugufestivali, mis oli väga vahva sündmus. Kahju, et järgmisel aastal siit rulluisumaraton ei stardi, oleksin hea meelega selleks ajaks juba mõned õpilased sinna osalema ajanud,” rääkis ta ning kinnitas, et vaevalt tal siin igav hakkab. “Eks töökohustusi ole ka piisavalt ja vaba aja proovin sportimisega sisustada,” lisas Kaire. 

Sportimiseks tingimused head

Jõgeva põhikoolis hakkab Kaire õpetama 4.-5. klassi poisse, 5.,  7. ja 8. klassi tüdrukuid. See, et kohe õpetajakarjääri alguses tuleb hakata tegelema nii poiste kui ka üsna “õrnas eas” tüdrukutega, tundus Kairele esialgu hirmutavana, kuid praeguseks juba põneva väljakutsena. Lisaks hakkab ta tööle ka klassijuhatajana. Treeneriametist ta unistanud pole. “Võin ringijuhendaja olla, õpetada eraldi näiteks korvpalli, suusatamist või ujumist, kuid ainult treeneritööd teha ei soovi, õpetajaamet on prioriteet,” lisas ta.

Veel tunnistas noor õpetaja, et praegusel ajal on noorte üldfüüsiline vorm pigem kehvapoolne. “Ma näen, kui vähe veedavad lapsed õues aega. See on väga kurb, lapsed võiksid rohkem õues mängida ja joosta,” nentis ta.

See, kuidas noori rohkem spordi juurde meelitada, on nii-öelda miljoni dollari küsimus, millele Kairel ega paraku ka kellegi teisel ainuõiget vastust pole. “Nägin, et siin on skatepark ja ka korralik staadion — eeldused sportimiseks on loodud. Kehalise tunnid proovin teha võimalikult mänguliseks, kuid tahan anda lastele ka piisava füüsilise vormi,” kinnitas ta.

i

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus