Küüslaugufestivalil seekord perepark

<span>

Täna on taas küüslaugusõprade suurpäev: Jõgeval peetakse kuuendat küüslaugufestivali. Tegutsevad köögivilja-, toidu- ja käsitööturg ning lastega lustimiseks mõeldud perepark. Festivali kultuuriprogrammgi on ahvatlev: lisaks Heidy Tammele ja Avinurme puhkpilliorkestrile astuvad üles Marko Matvere ja Väikeste Lõõtspillide Ühing.

Tänane festival on segu heast äraproovitud vanast ja huvitavast uuest.

“Kõike pole tõesti mõtet lihtsalt muutmise pärast muutma hakata. Mõned head asjad tasub ikka alles hoida, sest paljud just nende pärast kohal käivadki,” ütles küüslagufestivali peakorraldaja Aimar Pihlak.

Vanadeks headeks asjadeks on näiteks Eesti suurima küüslaugu ning kauneima küüslaugukübara ja kaupleja valimine. Taas on kohal ka Eesti suuremaid küüslauguspetsialiste, Eesti Maaülikooli lektor Priit Põldma, kes soovijatele oma teadmisi jagab.

“Ta on esinenud ka viiel varasemal festivalil, ent tal jagub ikka veel teemasid, mida käsitleda,” tõdes Aimar Pihlak. “Seekord kõneleb ta näiteks küüslaugukasvatusega seotud probleemidest.”

Festivalilaadal hakkab kauplema umbes 250 inimest. Rohkem sellele platsile õigupoolest ei mahugi. Igasuguseid küüslaugutooteid on Aimar Pihlaku sõnul varasemate laatade tarvis nii palju välja mõeldud, et nüüd on juba keeruline millegi “põrutavaga” välja tulla. Ent midagi uut leiab lettidelt kindlasti. Loomulikult saab laadalt osta ehedat eestimaist küüslauku, mis on sel suvel väga hästi kasvanud. Üheks laada “hitiks” võib aga kujuneda legendaarne ’Jõgeva kollane’: see kartulisort on nüüd jälle sordilehel, seda saab ametlikult kasvatada ning kartulikasvataja Hardi Perk on lubanud seda laadal pakkuda.

Loomasõpradele ja fotograafidele

Uueks nähtuseks on festivalil perepark.

“Mõtlesime koos toimkonnaga tõsimeeli, et peaksime hakkama noori peresid Tallinnast, Tartust ja mujalt meie festivalile meelitama ning üheks siiatuleku ajendiks võiks neile olla perepark,” rääkis Aimar Pihlak, kelle sõnul on korraldajad sellesse ettevõtmisse päris palju energiat ja aega panustanud.

Perepark hakkab tegutsema postkontorihoone taga puude all ning lapsed saavad seal näha koduloomi ja –linde kassidest-kanadest lambatallede ja eeslini.

“Kui algul arvasime, et tuleb lihtsalt leida loomad ja kohale tuua, siis tegelikult selgus, et sellise ajutise loomapargi tegemiseks on tarvis terve hunnik igasuguseid lubasid taotleda,” ütles Aimar Pihlak. “Aga nüüd on kõik paberid korras ja lapsed võivad loomi vaatama tulla.”

Veel saavad lapsed perepargis koos Lõvi Leoga liiklusreegleid meelde tuletada (vahetult enne kooliaasta algust on see väga vajalik!), põhupakkidest mängunurgas hullata, maiustada pannkoogikohvikus ning lustida batuutidel, elusa poni või kunstliku rodeohärja seljas ning skyjump’il, jälgida Kennel Ribessita koeratõugude tutvustust jne. Pereparki on kujundatud ka kaks pildistamiskohta: üks retro-, teine kantrihõnguline.

“Praegu on igaüks ju fotograaf ja pildistada saab varsti vist juba ka ketsidega, telefonidest ja tahvelarvutitest rääkimata,” nentis küüslaugufestivali korraldaja. “Et rahva isepildistamise rõõmu veelgi suurendada, seadsimegi sisse pildistamisnurgad, kus võtta igasuguseid vahvaid rekvisiite: retronurgas näiteks sinine “maanteemuhk”, vinüülplaadid, juhtmega telefon jne, kantrinurgas kaabud, saapad ja hobuseriistad.”

Kell 11 toimub aga perepargis patsipunumise õpituba. Huvilised peavad aga kiirustama, sest õpituppa mahub vaid kümme osalejat. Hiljem võivad siiski ka kõik teised, kellel juukseid jätkub, lasta endale sümboolse tasu eest põnevaid soenguid teha.

Kõrvitsatest küüslaugud

Jõgeva kultuurikeskuse ümber laiuvat festivaliala tuleb taas kujundama Türil väikest lillepoodi pidav Ege Žukov. Üheks olulisemaks kujunduselemendiks on seekord kõrvitsatest tehtud hiidküüslaugud. Nende tarvis osteti Tapikul tegutsevalt talunikult pool tonni kõrvitsaid.

“Värvisime kõrvitsad üle akrüülvärvide abil: teised värvid, mida proovisime, ei hakanud lihtsalt peale,” ütles Ege Žukov. “Värvimise tulemusena said kõrvitsad valkja-lillaka jume, nagu Eestis kasvatatud küüslaugul tavaliselt on. Lisaks hiidküüslaukudele kasutame lava, konkursitelgi ja muude paikade kujunduses puitu, viljavihke, põhku, sammalt, sügislilli ja muud looduslikku.”

Türilanna tunnistas, et Jõgeva küüslaugufestivali ala kujundamine on talle tore väljakutse: kui töö õnnestub, on endal ka tükk aega hea olla ning siin testitud ideid saab kasutada tulevikus mujalgi. Aimar Pihlak kinnitas aga, et kujundus on sellise sündmuse puhul tähtis element: see loob meeleolu ja muudab mälestused, ka fotomälestused, kirkamaks.

Seekord tehakse festivaliala kujundusega kummardus koos Väikeste Lõõtspillide Ühinguga festivalile saabuvale maailmarändurile Marko Matverele: tema auks paigutati lava ette kaks puidust purjekat. Lava kõrval on aga telgid, millest ühes õpetab tuntud Sadala kokk Luule Väin peki-küüslauguleiva tegemist, teises pakub Kairi Kiipus OÜst Ruudumuster küüslaugufestivali logoga meeneid: T-särke, fliise, kokapõllesid, kotte jne.

VLÜ astub festivalilaval üles neljal korral, Avinurme puhkpilliorkester kolmel korral, Heidy Tamme annab aga ligemale poolteisetunnise kontserdi. Kohalikest astub üles JJ-Street tantsukooli Jõgeva trupp. Nagu mullugi, peetakse küüslaugufestivali ajal Aia tänava tenniseväljakutel küüslaugu tenniseturniiri. See algas tegelikult juba eile.

Väljastpoolt Jõgevat festivalile tulijatel soovitatakse parkida oma autod Tähe tänava äärsele rohumaale, linna sees liigeldes tuleks aga arvesse võtta seda, et Sauna tänav ja postkontori tagune jalgtee on suletud.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus