Sadalas mängitakse näitetruppide ühisetteastena Hugo Raudsepa “Sinimandriat”

16.-18. augustini kestvatel Sadala külateatrite päevadel õpivad erinevate Eestimaa paikade harrastusnäitlejad näitleja ja lavastaja Ain Lutsepa juhendamisel selgeks Hugo Raudsepa näidendi Sinimandria”, mida pühapäeva õhtupoolikul vabaõhulaval mängitakse.

Teatrietendusi mängitakse Sadalas pühapäeval ja esimesena astub publiku ette Sadala külade teater Hugo Raudsepa näidendiga Mikumärdi”, mille lavastas Valdi Reinas. Peaosalist, taluperemees Jaak Jooramit kehastab harrastusnäitleja Ants Maanre.

Ida-Virumaal Vaivara vallas tegutsev Vanatare näitering Waene Muune etendab Eduard Vilde lustmängu Kosilane Rakverest”, Paistu näitering Viljandimaalt John Patricku näidendit Kõik armastavad Roosit”.

“Iseäranis huvitav tõotab tulla Hugo Raudsepa lugu Sinimandria”, kus teevad kaasa kõikide teatritruppide liikmed. Sadalasse on tuldud ka Sürgavere külateatrist, Võhma seltsimaja näitetrupist Rassijad”, Avinurme suveteatrist, Iisaku rahvamaja näiteringist ja Laekvere külateatrist Eedu”. Laiuse kandiga tihedasti seotud Ain Lutsepa, Kääpalt pärit näitleja Anti Reinthali ja Valdi Reinase soovituste ja nõuannete põhjal hakatakse Sinimandriat” reede õhtul õppima. Siis selgub, millise rolli keegi endale saab. Õpitoad on avatud kõigile ja kui mõni teatrihuviline juba reede õhtuks  Sadalasse tuleb, võib temagi mõnele osale kandideerida, sest tegelasi on Sinimandrias üle kolmekümne,” rääkis Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt. Vanaaegseid näitemängukombeid arvestades on Sinimandria” mängimisel võimalik teksti veidi ka paberilt vaadata ja ehk tegutsevad ka etteütlejad,” lisas ta.

Alates 2012. aastast tegutseb Sadalas külade teater. Soovist näha ka teiste näitemänge  ja soosida vastastikust kogemuste vahetamist, tekkiski mõte korraldada teatripäev. Sündmus on pühendatud pärandkultuuriaastale ja ka Vaimastverest pärit Hugo Raudsepa 130. sünniaastapäevale,” rääkisid kultuurisündmuse korraldajad Pille Tutt ja Luule Väin.

Laupäeva õhtul peetakse Sadalas ka simman, kus mängib lustibänd Pärgament.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus