Kärde külapäeval esitletakse jälle raamatut

Täna peetakse Kärdes külapäeva, kus tuleb esitlemisele kodulooline raamat “Kärde mõisast Tooma katsebaasini”, eelmist Kärde küla teemalist raamatut esitleti kaks aastat tagasi samuti küla kokkutulekul.

Külapäevaga tähistatakse 481 aasta möödumist Kärde mõisa esmamainimisest ning 103 aasta möödumist Tooma katsebaasi algusest. Tänaseks päevaks valmis ka Marve Millendi koostatud raamat “Kärde mõisast Tooma katsebaasini”, mida trükiti vaid sada viiskümmend eksemplari ning raamatut saab esmajärjekorras soetada just täna Kärde külapäevalt. 

Esimene raamat Tooma katsebaasi kohta

Raamatu idee algataja oli Marve ema Miili Millend, kes kogus hulga materjali Tooma katsebaasi kohta ning talletas oma tädi mälestused Kärde mõisast. Paraku ei jõudnud Miili Millend oma eluajal raamatu koostamisega algust teha ning selle otsustas kokku panna Marve. “Kahju oleks olnud sellist väärtuslikku materjali raisku lasta. Otsisime tütre Marelliga koos materjali juurde, tema aitas tõlkida Tooma katsejaama esimese juhi Vegesacki koostatud rootsikeelseid tekste,” lisas raamatu koostaja.

Veel rääkis Marve Millend, et seni pole Tooma katsebaasist avaldatud ühtegi raamatut. “Tooma katsebaas oli siiski kunagise Nõukogude Liidu mõistes üks parimaid ning seni on katsebaasi kohta ilmunud vaid mõningad artiklid, kuid mitte raamatut. Hea meel oli mul selle üle, et inimesed nõustusid jagama oma mälestusi ja fotosid, milleta raamatu koostamine oleks olnud võimatu,” lisas ta.  

Sportmängud, etendus ja simman

Praeguseks on selge, et materjali kogunes raamatu jaoks ikkagi sedavõrd palju, et välja tuleb anda ka järg. “Ootan hea meelega inimeste mälestusi ja pilte Kärde ja Tooma küla kohta,” selgitas Marve, kes arvas, et järg ilmub kahe aasta pärast, mil on plaanis läbi viia järjekordne küla kokkutulek. “Siis möödub Tooma katsebaasi loomisest 105 aastat,” lisas ta.

Siiski ei keerle Kärde külapäev ainult raamatu esitluse ümber. Läbi viiakse ka killamängud ehk muistsed spordivõistlused. Küladevahelise turniiriga avatakse Kärde külaplatsil võrkpalliväljak ning edaspidi on plaanis hakata Kärdes korraldama võrkpallivõistlusi rändkarikale. Spordivõistluste parimatele jagatakse ka väärilisi auhindu. Etenduse annavad ka küla lapsed ning üles astub Kärde värskeim elanik, teatri- ja filmimees Vahur-Paul Põldma. Õhtul peetakse simmanit, mis kestab seni, kuni viimane mees väsib.

i

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus