Puhkpilli suvekool alustab pühapäeval

Tänavune, arvult juba kahekümnes puhkpillimängijate suvekool algab Põltsamaal pühapäeval ning kestab 19. juulini.

Põltsamaa muusikakooli direktori, suvekooli ühe korraldaja Anne Kausi sõnul on dirigendid Urmas Mägi ja Riivo Jõgi püüdnud koostada repertuaari selliselt, et muusikapalad pakuksid läbilõike senisest kahekümne aasta pikkusest tegevusest. Välja valitakse need muusikahitid, mille publik on hästi vastu võtnud ning mis on lastelegi meeldinud. Dirigent Riivo Jõgil paluti kirjutada üks pala spetsiaalselt suvekooli kahekümnendaks aastapäevaks. Kes selle kontserdil ette kannab, jääb üllatuseks.

Kausi sõnul on seekordsest puhkpillimängijate suvekoolist osa võtta soovivate laste arv ületanud kõik ootused ja seepärast on tal tulnud lapsevanematele ka ära öelda. Osalejaid võib olla kuni 60, see arv on paras nii orkestri koosseisu silmas pidades kui ka lähtuvalt tõsiasjast, et Põltsamaa muusikakooli saali rohkem mängijaid ei mahu. Siiski võeti seekord vastu 74 huvilist. Kuigi suvekoolis osalevad ka mõned üle kahekümne aasta vanused noored, jääb õppurite keskmine vanus 14–15 eluaasta piiresse.

Iga suvekoolis osaleva lapse eest tuleb tasuda 95 eurot osalustasu, mille maksmiseks on leitud erinevaid lahendusi. Õla on ses osas alla pannud nii kultuurkapital kui ka omavalitsused, samuti on kaasa aidanud teised muusikakoolid, kust lapsed Põltsamaale saadetakse.

Põltsamaa puhkpilli suvekooli korraldamist toetab ka Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupp ja Jõgevamaa Omavalitsuste Liit.

Muusikakooli direktori kinnitusel nad ilma abita suvekooli korraldada ei saaks, sest tegemist pole tavalise lastelaagriga, kus mängitakse, ujutakse ning süüakse-juuakse, vaid seal õpitakse nädala jooksul väga intensiivselt pillimängu ja palgatud on kümme õpetajat. Nagu varasemates laagrites, nii on ka tänavu kohal noori igast Eestimaa kandist, sealhulgas Ida-Virumaalt, Haapsalust, Tallinnast, Põlvast jm. Igal aastal lisandub pillimänguhuvilisi ka mõnest sellisest muusikakoolist, mis varem pole suvekoolis esindatud olnud.

Suvekooli, kus toimuks õpe nii pillirühmade kaupa eraldi kui ka orkestrina koos, puhkpillimängijatele mujal ei korraldata. Igal osalejal on oma pill, mõni laps on õppinud mängima kahte puhkpilli ja osaleb mõlemaga. Eelmistel aastatel tuli löökpillid laenata Georg Otsa nimelisest muusikakoolist, nüüdseks on need Põltsamaa muusikakoolil endal olemas. Ainsana laenatakse PÜG-i muusikaklassist timpaneid ja suurt trummi, mida muusikakool igapäevases õppetöös ei kasuta.

Anne Kaus ei oska täpselt öelda, miks on Põltsamaa puhkpillimängijate suvekool nii populaarne, kuid arvab, et väga oluline roll on kohalikel puhkpillimängu traditsioonidel, sest juba nõukogude perioodil tegutsesid siin üle Eesti tuntud puhkpilliorkestrid.

Suvekooli traditsioonilised kontserdid saavad teoks neljapäeval, 18. juulil Põltsamaa kirikus ning lõppkontsert toimub reedel, 19. juulil Põltsamaa kultuurikeskuses.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus