Kas muretseda inflatsiooni pärast?

Massiivsest rahatrükist tuleneva globaalse inflatsiooniohu pärast muretsejatele peaks möödunud nädal olema kergendust pakkuv.

Kõigepealt ütles Euroopa Keskpanga president Mario Draghi paar nädalat tagasi Saksamaal televisioonis, et ühes võite kindlad olla – võlakriisi lahenduseks inflatsiooni kindlasti ei kasutata.

Inflatsioonimuret ei ole praegu globaalses mastaabis suuremates riikides kusagil. Tegelikult ollakse väga väikseks muutunud inflatsiooni pärast isegi veidi mures nii USAs kui Euroopas, et mitte deflatsioonispiraali langeda. Vaatamata sellele, et inflatsioonimuret lähiajal veel ei paista, on need riigid, mis on massiliselt n-ö raha juurde trükkinud, hakanud andma signaale, et rahapoliitika suund on muutumas. Edasine rahapoliitika lõdvendamine tooks kaasa liigseid riske ja tasakaalustamatust. Eriti silmapaistev risk on väärtpaberite hindade moonutused ning mullid, mida on kaasa toonud valitsuste võlakirjade suures mahus ostmine samal ajal, kui majandused on jätkuvalt üsna hapras olukorras.

Peaaegu samaaegselt on rahapoliitika kitsendamise avaldustega esinenud nii USA kui Hiina. Viimane asus kommunistlikule riigile kohaselt ka kohe tegutsema. Asi päädis lühiajaliste intresside väga järsu tõusuga, mis ähvardas kaasa tuua krediidi kokkukukkumise. Suurema kahju vältimiseks keskpank siiski sekkus. Sellele vaatamata tahetakse liigset laenurallit ohjata.  Hiina niigi aeglustuvale majanduskasvule tähendab rahapoliitika kitsendamine täiendavat pidurit.

USA on siiamaani tegudest hoidunud, asunud vaid vaikselt turge ette valmistama ja testima valmisolekut rahatrüki lõpetamiseks. Kas USA majandus ka edasi ilma erakordsete stimulatsioonimeetmeteta jalgadel seisab, tekitab turuosalistes kahtlusi. Aga just seda USA katsetama hakkab. Igal juhul võib taas olla ees globaalse ebakindluse periood.

Ja kui nüüd koduse maakamara juurde naasta, siis mis meil sellest? Esiteks tähendab see seda, et globaalsed majandusmootorid on üsna ebakindlad, teiseks, et Hiina majanduse olukorrast tulenevalt nafta hind ilmselt alaneb (on seda juba viimasel ajal ka teinud) ning kolmandaks, et globaalse inflatsiooniralli pärast pole siiski erilist põhjust muretseda.

i

RUTA ARUMÄE, SEB majandusanalüütik

blog comments powered by Disqus