Jõgeva gümnaasiumi noored jäid suitsetamisest priiks

 

Jõgeva gümnaasiumi 11b klass läbis edukalt kooliõpilastele suunatud ennetusprogrammi “Suitsuprii klass”. Suitsetamisest hoidumisega langes noortele sülle ootamatu topeltvõit: nad said ka 320 euro suuruse rahalise preemia.

Kõigi võistluse edukalt lõpetanud 688 klassi hulgast said rahalise preemia ainult 15. Gümnasistid  jäid ise oma võidust rääkides tagasihoidlikuks. “Küllap oli see ikka tahtejõud ja loosiõnn,” leidis Kaarel Vandler. Kädi Sirel lisas, et kindlasti mängisid rolli ka klassikaaslaste tervislikud eluviisid. “Kui me hoolime endast, siis suitsetamine ei kuulu kuidagi selle hoiaku juurde.”

 “Võit on mitmekordne, meil on tervis ja nüüd ka auhind,” oli Kaarelgi igati rahulolev.

Rõõmu ja uhkustunnet lisab noortele teadmine, et võitjate seas ollakse ainsad oma vanuserühma esindajad. Kõige enam oli suitsuvabu õpilasi just 4. ja 7. klassides. Kuna võit tuli nii äkki, ei ole noored veel otsustanud, kuidas nad raha kasutavad. Ideid on palju, kuid kindel on see, et tehakse midagi ühekoos, minnakse matkale või teatrisse.

Šokiteraapia ennetaja

“Suitsuprii klassi” peamine eesmärk on ennetada või edasi lükata suitsetamise ja ka suitsuvabade tubakatoodete tarbimise alustamist. Programmis osalevad klassid otsustasid olla tubakavabad vähemalt kuus kuud. Tervise Arengu Instituudi “Suitsuprii klassi” programm ei kasuta õpilaste tubakast eemale hoidmiseks keelavat meetodit, vaid hoopis tunnustab mittesuitsetamist.

Õpilased selgitasid, et kogu ettevõtmine põhines lubadusel. Igaüks andis allkirja, et ei kasuta kuue kuu jooksul tubakatooteid. Kogu kampaania algas ehmatava etteastega. Eesti Vähiliidu kaudu esinema tulnud Hanno Egipt pidas tõeliselt mõjusa ettekande. “See oli tõeline šokiteraapia ja suitsetamisharjumuse ennetaja,” kinnitas Kaisa Ets.

Noored tunnistasid, et hirmutavad pildid ja videod mõjutasid neid rohkem kui tavaline manitsev loeng. “Reaalsed näited on tõhusamad kui lihtsalt rääkimine, et suitsetamine on kahjulik,” märkis Kaisa. Ainult rääkimisest ei ole kasu, sest nii sünnib kergesti mõte, et mind see ei puuduta.

Näiteks tulid noortele päris suure ja ebameeldiva üllatusena, et vesipiibu huulikul pesitseb arvukalt baktereid. Kaisale oli meelde jäänud, et näidati videot ühest kuulsast näitlejast, kellel tekkis tubaka kasutamise tagajärjel kõrri auk.

Võidu tõi usaldus

Noored julgustasid ka teisi koole ja klasse järgmisel aastal programmis osalema. “Seal ei olnud midagi rasket,” kinnitas Kaarel. “Vahepeal läks isegi meelest ära, et me kusagil programmis osaleme,” tunnistas Karina muiates. Suitsupriiks jäämine põhineb südametunnistusel. Oluline on see, et ma ei peta ennast ega vea alt oma klassi. Kaisa sõnul liidab programmis osalemine klassi, sest eesmärk on ühine.  

Küsimusele, kas suitsuprii klass võiks olla ühtaegu ka alkoholi –  ja narkootikumivaba, vastasid noored, et need asjad käivad ilmtingimata koos. Kindlasti muutuks võistlus niimoodi huvitavamaks. “Väljalangemisi tuleks sagedamini ette,” nentis Markkus Metsmees. “Alustajaid oleks võib-olla sama palju, aga lõpetajaid vähem,” lisas Kaarel.

Kaisa ütles, et kuna piirid oleksid selgemad, muudaks see osalemise palju keerulisemaks. Markkus teatas, et nende klass  osaleks ikkagi.

i

MARGE TASUR

Tubakaekspert dr Andrus Lipand lõhub kolm kõige levinumat müüti suitsetamise kohta:     

1.       Sageli arvatakse, et suitsetamine ei ole sõltuvushaigus nagu narkomaania või alkoholism, vaid lihtsalt halb harjumus, kui sedagi. Tegelikult põhjustab nikotiin tugevat sõltuvust.

2.        Kui minu suitsetamine põhjustab mulle mingeid terviseprobleeme (igahommikust köha), koduse mööbli kahjustamist, mittesuitsetavate perekonnaliikmete passiivset suitsetamist, siis ma loobun suitsetamisest. Tegelikult on siis juba hilja, sest muutused organismis on juba toimunud ning nendest enam lahti ei saa. 

3.        Levinud on suitsetajate arvamus, et tubakast loobumine on edukam, kui tubaka tarvitamist vähendatakse järk-järgult, mitte momentselt, sest äkiline loobumine võib tuua kaasa ebameeldivaid ärajäämanähte. On leidnud kinnitust fakt, et  efektiivseim on tubaka tarvitamise lõpetamine momentselt ning pole tark nn koera saba jupiti maha raiuda. Võimalikke ärajäämanähte on tänapäeval võimalik ravimite abil leevendada.

 

 

blog comments powered by Disqus