Ministriga kohtumisel selgus üllatav võimalus

 

Teisipäeval toimunud Põltsamaa linnavolikogu istungil rääkis Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots sellest, et Põltsamaa linnal on võimalik taotleda teede remondiks lisaraha allikast, millest nad siiani teadlikud ei olnud.

Täpsemalt on tegemist Piirkondliku konkurentsivõime tagamise programmiga. Põltsamaa linnapea sõnul on tegemist niisuguse rahastamismeetmega, milles peavad kaasa lööma ka remonditavate teede läheduses tegutsevad ettevõtted. 

Juurde peaks tulema 15 töökohta

Programmiga liituvad ettevõtted peavad omavalitsusele garanteerima, et neil töökohtade arv kolme lähema aasta jooksul kasvab. Linnapea sõnul on nad välja rehkendanud, et Põltsamaa linnas Kingu ja Kuperjanovi tänava ääres asuvates ettevõtetes peaks kolme aasta jooksul juurde tekkima umbes 15 töökohta. Niisuguse tagatise olemasolu võimaldab nimetatud teede remontimiseks saada kuni miljon eurot.

Linnapea sõnul oleks tarvis Kingu ja osal Kuperjanovi tänaval korda teha ligi 2000 ruutmeetri suurune pind, mis läheks maksma umbes 200 000 eurot koos käibemaksuga. Remontida kavatsetakse Kingu tänav Tartu maanteest Kuperjanovi tänava ristmikuni ning Kuperjanovi tänav Kingu tänava ristmikust kuni Puit-Profiili sissesõiduteeni. Projekti sisse on arvestatud ka viis tänavavalgustit. Omaosalus selles summas on 15 protsenti.

Hiljuti külastas Põltsamaa linna majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, kel tuli ühte Põltsamaa ettevõtet külastades sõita ka mööda Kingu ja Kuperjanovi tänavat, mille olukord on tegelikult kehvemgi kui paljukirutud Tallinna tänavatel. 

Ettevõtjad nõus kaasa lööma

Linnapea sõnul on nüüd küsimus selles, kust leida kahe tänava remontimiseks vajalik omaosaluse summa. Kingu ja Kuperjanovi tänaval tegutsevatest ettevõtetest mahuvad selle meetme raamesse Puit-Profiil, Vikan Estonia ja Vecordia Põltsamaa vorstitööstus, mis on tugevad ning ennast aja jooksul tõestanud ettevõtted, kes suutsid edukalt hakkama saada ka majanduslanguse tingimustes.

Tegelikult tegutsevad nende tänavate ääres veel Põltsamaa Greid ja Põltsamaa Majandusühistu, kuid need firmad ei vasta kõnealuse projekti tingimustes toodud nõuetele.

Aiaotsa sõnul jõudis ta kolme tootmisettevõttega projektis osalemises kokkuleppele. Esimene reaktsioon oli küll eitav, sest ettevõtjate hinnangul on hea, kui nad oma töödega praeguselgi tasemel edasi suudavad minna. Kui firmade kohta vajalikud andmed olemas, siis saab Põltsamaa linna esindus minna Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse konsultandi jutule. Jaan Aiaotsa sõnul tuleks see kadalipp ikkagi läbi teha. Projekti esitamiseks on aega septembri lõpuni. 

Omaosalus kaetakse laenuga

Põltsamaa linnavolikogu oli kõnealuses projektis osalemisega üldiselt päri, kuid kerkis küsimus, kust leida omaosaluse katmiseks vajalik summa. Linnapea arutas seda probleemi Põltsamaa linnavalitsuse majandusnõunikuga. Linna finantskavas on järgmisel aastal ette nähtud laenu võtmine linna teede remondiks. Linnapea arvates võiks just selle laenurahaga katta piirkondliku konkurentsivõime tagamise meetme raames taotletava summa omaosaluse.

Aiaots ütles, et EAS-i  (Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse) konsultandi jutule loodetakse pääseda veel sellel nädalal ja pärast seda saab projektist täpsemalt rääkida. Kui EAS-is Põltsamaa linna taotlust aktsepteeritakse ja projekt käiku läheb, on Jaan Aiaotsa hinnangul võimalik tee veel käesoleval aastal korda teha.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus