Akadeemikud tutvusid kohaliku eluga

Neljapäeval külastas Jõgevamaad 12-liikmeline Eesti Teaduste Akadeemia delegatsioon, kes huvitus siinsest ettevõtlusest, kultuuriloost ja hariduselust. Akadeemikud esinesid ettekannetega Jõgeva kultuurikeskuses peetud konverentsil, kus Eesti Geenivaramu direktor Andres Metspalu kiitis jõgevamaalaste aktiivsust geenidoonoritena.

Jõgeva kultuurikeskuses peetud teaduspäeva avas maavanem Viktor Svjatõšev, kes märkis, et meie maakonna inimesed on olnud alati vastuvõtlikud uutele teadmistele ja püüdnud igas mõttes silmaringi laiendada. Svjatõšev andis ülevaate ka maakonna ettevõtlusest, kultuuri- ja hariduselust.

Eesti Teaduste Akadeemia presidendi Richard Villemsi sõnul on Jõgevamaa viimane maakond, mida akadeemikute delegatsioon oma Eestimaa ringreisil külastab. “Väljasõidud ja kogemuste vahetamised on teadlastele väga olulised,” ütles ta. Eesti Geenivaramu direktor ja Teaduste Akadeemia liige biotehnoloog Andres Metspalu kiitis oma ettekandes “Geenivaramust ja personaalsest meditsiinist” jõgevamaalasi aktiivse osalemise eest geenidoonorluse projektis. “Jõgevamaa inimesed olid valmis seda projekti igati toetama. Nad tulid kohale, vastasid küsimustele ja andsid verd.”

„Metspalu rääkis sedavõrd huvitavalt ja kaasakiskuvalt, et kindlasti oli tema juttu hea kuulda ka inimestel, kes iga päev teadusega kokku ei puutu,” tõdes Jõgeva Spordiaretuse Instituudi geenipanga juhataja Külli Annamaa. Astronoom ja kosmoloog Enn Saar kõneles teemal “Universum ja meie”, füüsik ja taimefüsioloog Agu Laisk arutles aga elu mõtte üle. 

Pajusis ja Palamusel

Akadeemikute delegatsioon külastas ka põllumajandusettevõtet Pajusi ABF ja Pajusi külamaja. “Rõõm oli tunnistada teadusrahva siirast huvi nii põllumajandustootmise kui ka külaliikumise vastu, sest Pajusi kandis püütakse edukalt arendada mõlemaid valdkondi. Üheks rahvakommete hoidmise näiteks tõin iga-aastase vastlapäeva tähistamise,” lausus Pajusi ABF-i juhataja Lembit Paal.

Palamusel pakuti akadeemikutele lõunasöögiks suppi, mis oli keedetud Vooremaa järvedest püütud angerjatest. Samuti maitsti punsli eli. “Rääksime erinevatel teemadel ning ka maaelu käekäigust. Selgus, et mõnigi akadeemik on korduvalt Palamusel käinud ja koguni meie uue vallamaja avamisel viibinud,” ütles Urmas Astel.

Kihelkonnakoolimuuseumis said akadeemikud osa ajaloohõngulisest koolitunnist, mille viis läbi muuseumi projektijuht Janek Varblas. 

Akadeemikute seosed Jõgevamaaga

Akadeemikuid ringreisil saatnud ja kultuurikeskuses peetud kohtumist juhtinud Vahur Kukk tõi näiteid meie maakonda külastanud tippteadlaste seostest Jõgevamaaga. Keemik Ilmar Koppel lõpetas Puurmani keskkooli, neuroloog Ain-Elmar Kaasik töötas noore arstina Põltsamaa haiglas. Agu Laisk on aga praktiseerinud Jõgeva Sordiaretuse Instituudis.

Eesti Teaduste Akadeemia teaduspäeval osales ka sordiaretaja Hans Küüts, kes on praegu ainus Jõgevamaal elav ja töötav akadeemik.

“Leppisime kokku ka edasiste suhete arendamises Eesti Teaduste Akadeemiaga. Nii lubati meid teavitada nii Tallinnas kui ka Tartus peetavatest teaduskonverentsidest ja plaanis on külastada ka mõlemas linnas asuvaid Teaduste Akadeemia osakondi,” märkis maavanem Viktor Svjatõšev.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus