Mari-Liis, musikaalne ja toimekas tüdruk

Tabivere gümnaasiumi IV klassis õppiv Mari-Liis Kirs on selline tüdruk, kelleta viimasel ajal kohapeal  ühelgi aktusel, kontserdil ega muul muusikasündmusel läbi ei saada.

Ta õpib Tabivere muusikakoolis ehk praeguse nimega huvikoolis flööti, lööb kaasa sama kooli laulu- ja tantsustuudios, mängib Väägvere puhkpilliorkestris, osaleb üsna sageli nii laulu- kui pillikonkurssidel. Möödunud kevadel lähetati ETV “Laulukarussellile”, kus esindas 8-10-aastaste vanuserühmas Jõgevamaad. Hiljaaegu sai aga hakkama sellega, et võitis lauluvõistlusel Rannu Kuldnokk 11-14-aastaste vanusegrupis esikoha, olles ise tegelikult vaid kümnene.   

Praegu on teisipäev ja kell hakkab viiele lähenema. Sa pole täna veel koju jõudnud, kas kõik päevad on nii pikad?

Ei, tegelikult ongi  teisipäev kõige pikem, sest siis on meil tantsustuudio treening, mis kestab umbes kaks tundi.

Nüüd lähen koju ja siis varsti tuleb hakata orkestriproovi minema.

Kui kaugele siis minna tuleb?

Paar kuud olen Väägvere Pasunakooris flööti mänginud. Isa viib mu igal teisipäeval Lähtele, sealt tuleb teisi mängijaid ka ja meid viiakse bussiga Väägverre. Pärast tuleb isa jälle Lähtele vastu.

Kuidas Sa sinna kuulsasse orkestrisse sattusid?

Veebruaris oli Tartus Elleri muusikakoolis  puhkpilliõpilaste konkurss “Parim noor instrumentalist”, kust ma osa võtsin. Ja pärast tuli minu flöödiõpetaja Liia Koorts mulle rääkima, et Väägvere Pasunakoori dirigent Johannes Mitt oli mind sinna mängima kutsunud. Olin nõus ja mulle meeldib! 

Aga millal Sa siis järgmiseks päevaks õpid, tuled küllaltki hilja koju, oled väsinud?

Jah, jõuan natuke enne üheksat õhtul koju, aga ei ole eriti väsinud. Ega mul ei ole ka kolmapäevaks teab mis palju õppida.

Esmaspäeval jõuan ka alles poole seitsme paiku koju. Siis on mul muusikakoolis solfedžo ja on laulustuudio päev ka. 

Nii tantsu- kui  laulustuudios käid vist üsna pisikesest peale, muusikakooli esimesse klassi läksid samal sügisel, kui Sinust koolilaps sai?  

Jah, olin vist kolmene, kui laulmas käima hakkasin, tantsima läksin vist veidi hiljem, aga ka enne kooliminekut. Kui lasteaias käisin, õppisin flööti muusikakooli eelklassis.  Sel kevadel lõpetan ka muusikakoolis neljanda klassi. Põhipill on ikka flööt, lisaks on klaver. 

Sinu flöödiõpetaja Liia Koorts rääkis, et Sa oled alati selline rõõmus ja rahulik, ei mossita. Kui mõni lugu on keerulisem ja kohe hästi välja ei tule, siis naeratad ja proovid aga uuesti. Kas mõni aine on raske ka?  

Solfedžo on,  aga pole väga hullu. 

Räägi, kuidas see juhtus, et  nüüd hiljuti Rannu lauluvõistluse endast suuremate vanusegrupis n-ö kinni panid.  

Võistlus  Rannu Kuldnokk oli märtsis, sinna kutsus mind meie laulustuudio juhendaja Kadri Savva.   

Teadsin, et võistlen 8-10- aastaste hulgas, sest saan 11 alles mai lõpus. Aga kui me ema  ja isaga Randu sõitsime, helistas juhendaja ja ütles, et mind on hoopis 11-14-aastaste lauljate vanuserühma kirja pandud. Natuke murelikuks võttis küll, sest seal võistlesid ju üsna suured.

Ja said esikoha! Mida seal laulsid?

Minu laul oli “Helisev muusika”, ikka sellest Rodgersi muusikalist. Aga mõnel suuremal oli ka päris raske ja selline täiskasvanute laul. Näiteks üks tüdruk laulis “Me kõik saame vanaks”. 

Ja kuidas tal see välja tuli? 

Minu arvates väga hästi! Minu meelest laulsid seal kõik väga ilusti. 

Isa ja ema toetavad igati Su ettevõtmisi, sõidutavad, kuhu vaja. Kas nad ise ka muusikaga tegelevad? 

Ema mängib akordioni, praegu ta küll kusagil ansamblis ega orkestris kaasa ei tee. Isa mängib Kuremaa ansamblis Retpop  trompetit.

Ema rääkis, et olid mingil ajal mudilasena noodikirja lugemises osavamgi kui pikemate sõnade kokkulugemises. Küllap siis muusika just Sinu ala on. Aga kas Sul ikka muuks ka aega jääb?

Jääb küll kõigeks aega. Ma tahan kogu aeg midagi teha, niisama passimisest ei hooli.  

Millal Sul järgmine esinemine on?

3. mail on Maarja rahvamajas Tabivere valla lauluvõistlus “Laulupärlike”.

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus