Saduküla noortekeskus tähistas viiendat sünnipäeva

“Elu kui filmis” – sellist nime kandis Saduküla noorteühing, mis viie aasta eest hakkas sisustama noorte elu kodukohas. Põnevus pole tänaseni raugenud. Noored on aktiivsed ning teotahtelised. Meediahuvigi on endiselt suur – tehakse filme, animatsioone, aga ka tõsielulist meelelahutust ja unistatakse naerutava paroodia lavastamisest.

Sünnipäevaks meisterdasid Marine ja Jürgen koos  noorsootöötaja Annika Katteliga küpsisetordid. Külalisi lõbustati põneva viktoriini ja pingelise lauajalgpallivõistlusega. Sel korral võttis võistlusest osa viis võistkonda. Napi võidu nabis vendade Hiljurandade  meeskond. Viktoriini panid aga kinni Jürgen ja Rain. Võidumehed ei läinud uhkeks – maitsvaid auhindu jagati heldelt ka teiste pidulistega. Magusa suu ja rõõmsa meelega mängiti Wii’d ning veedeti mõnus laupäev üheskoos. Külalised leidsid ka aega, et joonistada sünnipäevalapsele õnnesoovidega erksavärviline plakat. Kolla-puna-rohekirjud õnnesoovid ja tulbid kaunistavad nüüd noortekeskuse seina.

Noortekeskus kolib koolimajja

Annika Kattel on olnud noortekeskuse kujunemise juures algusest peale. Omal ajal oli tollasel noorteaktiivil kokkusaamiskohaks  bussijaam, mille eest kanti südamega hoolt. Annika jutustab, kuidas nad sõpradega pühkisid ja koristasid, istutasid ümber bussijaama lilli ja vedasid sinna isegi palgid, mille peal oli mõnus istuda.

Aktiivseid noori märgati ja öeldi, et tehke “noortekas” ära. Tehtigi, ja täiskasvanute abiga avas 2008. aasta 10. aprillil uksed Saduküla noortekeskus. Praegu asub see korrusmaja neljatoalises korteris. Suvel ootab aga ees suur kolimine.

Nimelt suleb Saduküla algkool  selle kooliaasta lõpus uksed. Kooli ruumides tegutsevast lasteaiast saab Puurmani lasteaia filiaal ja samasse majja pakuti ruume ka noortekeskusele.   “See oli ammuse ja suure unistuse täitumine,” sõnas Annika. Noorsootöötaja leiab, et oleks väga tore, kui koolimaja võimla saaks noortekeskuse käsutusse. “Me kasutame seda praegugi usinalt – mängime indiacat, rahvastepalli, saalihokit ja tegeleme näiteringiga,” põhjendas Annika.

Praegu on teada, et koolimajas saavad ennast sisse seada ka Saduküla ja Härjanurme külaselts ja läbirääkimised käivad  raamatukoguga. Annika Katteli sõnul pole veel teada, kuidas töökorraldus uues hoones kujuneb. Edaspidi on ju tegemist lausa külakeskusega.

Sportlikud noored

Keskust külastab iga päev umbes kümme noort. Ürituste ajal on neid palju rohkem. “Näiteks on ühes suures peres juba seitse last, kui nemad kohale tulevad, siis on peaaegu seltskond koos,” muigas Annika. Paljud algkoolilapsed elavad lähiümbruses ega saa noortekas kaua olla, sest  vanemad ootavad neid koju.

Viimasel ajal on ka Jõgeva noortekeskus hakanud konkurentsi pakkuma, sest Saduküla noored ootavad näiteks Jõgeva “noortekas” bussi. Aga kui koju jõutakse, tullakse kohe oma noortekeskusse. Näiteks elab noorteaktiivi liige Marine kohe kõrvalkorteris, tal on mugav kohe üle koridori “nortsi” hüpata. Marine arvates ei peagi alati midagi organiseerima, vahel on lihtsalt hea sõpradega kaarte mängida, televiisorit vaadata. “Ja lauajalgpalli mängida,” lisas Jürgen.

Annika Katteli sõnul on üksjagu ka neid noori, kes külastavad keskust koolivaheajal,  kui siia oma vanavanemate juurde tullakse. Üldiselt pole aga noortel eriti mahti keskuses istuda. “Meil on väga aktiivsed ja sportlikud noored,” kinnitas Annika. Esmaspäeviti ja kolmapäeviti on võimalik kooli spordisaalis indiacat mängida, teisipäeviti vallutavad võimla aga nooremad kasvandikud, kes mängivad saalihokit või rahvastepalli. “Ma õpetan ja mängin, nagu oskan,” ütles Annika. Noortele meeldib väga sportida. Annika sõnul oli  noortekeskuses hiljuti praktikant ja isegi tema imestas, et noored mängivad lumega jalgpalli ega väsi üldse. 

Noored meediahuvilised

Saduküla noortekeskuses tegeldakse eriti aktiivselt meediaga. Selle tõestuseks võib veebisaidilt YouTube leida filmi, mis tutvustab huvilistele Saduküla, ning tuntud telesaate järgi tehtud  saate “Õhtusöök viiele Saduküla moodi”. Leidlikud noored otsustasid, et korraldavad telesaate “Õhtusöök viiele” eeskujul oma kodukokkade lahingu. Viie õhtu vältel valmistas üks osalistest kaaslastele kolmekäigulise õhtusöögi.

“Andsime üksteisele punkte, täpselt nagu päris saates,” kirjeldas Annika. See oli väga tore ettevõtmine. Et tegemist oli projektiga, saadi endale osta kööki külmkapp ja ka kokkamiseks vajalikke toiduaineid.

Seni on filme monteeritud isiklike arvutitega ning filmitud telefonidega. Mõeldes tuleviku peale, oleks vaja filmitöötlemiseks kvaliteetset programmi ja arvutit. Praegu kombineeritakse vabavaraga. Annika arvates on noored juba küllalt kätt harjutanud, nüüd oleks päris tore, kui saaks filme oskuslikumalt lõigata ja monteerida. 

Noored külaelu elavdajad

Saduküla noortekeskus ühendab kõiki külaelanikke. Noored on aktiivsed algatajad ja eestvedajad. Koos koristatakse kodukandi ümbrust, korraldatakse üritusi ja hoolitsetakse selle eest, et nii endal kui kõigil teistel oleks Sadukülas tore elada.

Näiteks pole noortekeskuses mõeldud eranditult noortele, vaid ka lapsevanematele. “Emadel on siin hea käia oma lastega mängimas,” rääkis Annika. Emad on alati tähtsal kohal. Praegugi on noortekeskuse ühes värvikas toas laiali igasugu meisterdamiskraami – värvid, helmed, paberid. Üheskoos valmistatakse oma emadele pidupäevaks üllatust.

Suvel on plaanis korraldada terve küla jaanipäevapidu. “See on minu südameasi, et see teoks saaks,” rääkis Annika, kellel on 2011. aasta jaanipäevast eredad mälestused. Pidu õnnestus igati. “Peo lõpus tulid kõik lausa kättpidi tänama. See oli hea tunnustus ja motiveerib taas kogukonda ühendavat üritust korraldama. Praegu käib läbirääkimine sponsoritega. Kindlasti paneb rahaliselt oma õla alla ka Puurmani vald.”

Annika sõnul on Facebook’is loodud Sadukülast pärit inimeste foorum. Kõik, kel huvi kodukoha käekäigu vastu, saavad sündmustel silma peal hoida. Hiljuti tõstatati teema, et võiks luua pangakonto, kuhu kunagised külaelanikud saavad soovi korral näiteks jaanipäevapeoks raha üle kanda.

i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus