Sajandi ehitus sai nurgakivi

Enam kui sajand vana Eesti Rahva Muuseum on nüüd lõpuks endale väärikat kodu saamas: teisipäeval pandi Raadile rajatavale uuele muuseumihoonele nurgakivi. Ajaloolisele sündmusele käis kaasa elamas ka jõgevamaalasi.

Suurem osa nurgakivipaneku tseremoonia tunnistajaid saabus Raadile rongkäigus, mis hakkas liikuma Kuperjanovi tänavast Eesti Rahva Muuseumi näitusemaja eest.

Kõik järgmised eestlaste põlvkonnad kasvavad juba oma Eesti Rahva Muuseumiga,” ütles muuseumi direktor Tõnis Lukas rongkäiku näitusemaja eest teele saates.

Rongkäigu ees sammusidki uue põlvkonna esindajad ehk ERMi töötajate lapsed. Nende vedada oli usaldatud väike vanker, millel seisis uue hoone nurgakivisse müüritav metallsilinder. Mahukas silinder sisaldas sama päeva Postimeest, ERMi enda ajalehe Värat viimast numbrit, käibel oleva raha näidiseid ja palju muud, mis peaks kõnelema tulevastele põlvedele tänasest päevast. Muuseumi iseloomustavate nn algelementidena pandi silindrisse tükk puitu, tükk hõbedat (ehk ERMi sajanda aastapäeva puhul välja antud kodarraha) ja nutsak soola.

Vanad ja noored

Rongkäigus Raadile sammunute seas oli väärikas eas Eesti Rahva Muuseumi Sõprade Seltsi liikmeid, aga ka kooliõpilasi ja tudengeid. Viimaseid tuli teel üha juurde: paljude üliõpilaskorporatsioonide esindused tegid kõigepealt linnas oma traditsioonilist volbrimarssi ning liitusid siis sujuvalt nurgakivirongkäiguga. Paljud kesk- või vanemaealised rongkäigulised mäletasid ka 25 aasta tagust sarnast rongkäiku: 17. aprillil 1988 marssisid Tartu muinsuskaitsepäevadel osalejad Raadile, kus siis võimutses veel nõukogude lennuvägi, plakatitega Raadi vabaks!”.

Vaevalt et toonased marssijad siis arvasid, et Eesti Rahva Muuseum veerand sajandi pärast ikka veel korraliku koduta on. Ka president Toomas Hendrik Ilves ütles Raadile jõudnud rahvale, et nurgakivi panekuga saab tasutud auvõlg meile endile, meie rahvale. Kui Eesti Rahva Muuseumi uue maja valmimise saaga üksikasjalikult kirja panna, saaks tõepoolest kokku päris paksu raamatu.

Täna tunnen end tõesti hästi. Nüüd enam taganemisteed pole, nüüd peab maja valmis saama,” ütles hiljuti Eesti Rahva Muuseumi direktori ametist lahkunud Krista Aru, kes ligemale seitsme selles ametis töötatud aasta jooksul muuseumile uue kodu saamise heaks miljoneid närvirakke ohverdas.

Üks tee, mitu asja

Nurgakivipaneku tunnistajateks olid kutsutud kogu Eesti koolinoored. Jõgevamaalt võtsid kutse vastu näiteks Puurmani gümnaasiumi ja Põltsamaa ühisgümnaasiumi noored.

Käisime kõigepealt Vanemuise teatris sealsete lavataguste ruumidega tutvumas ja nüüd tulime siia,” ütles Põltsamaa ühisgümnaasiumi Xa klassi neiu Annika Kalmus. Päris uhke tunne on viibida niisuguse ajaloolise sündmuse juures. Kui muuseum valmib, tulen seda kindlasti vaatama.”

Ka Põltsamaa käsitööseltsi eestvedaja Anne Ütt ei pidanud paljuks nurgakivitseremoonia puhuks Tartusse sõita.

Ma ei esitanud endale sellist küsimustki, kas tulla või mitte tulla, vaid pidasin loomulikuks, et olen sellisel päeval kohal: Eesti Rahva Muuseum on ka minu muuseum,” kinnitas ta.

ERMi uue kodu peab OÜ Fund Ehitus valmis ehitama 2015. aasta lõpuks. Uue muuseumi avamispidu on oodata umbes kolme ja poole aasta pärast.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus