Majandusraskustes majandist sai Eesti üks edukamaid piimatootjaid

 

Kakskümmend aastat tagasi täbaras majanduslikus olukorras tegevust alustanud Torma põllumajandusosaühingust on praeguseks saanud üks suurema piimatoodanguga ettevõtteid kogu Eestis.

Torma põllumajandusosaühingu juhataja Ahto Vili sõnul tekkis omaaegsest Torma sovhoosist põllumajandusreformi tulemusena viisteist ettevõtet. “Paljude firmade majanduslik tegevus ei kulgenud kuigi edukalt, mõnedki läksid pankrotti ning meie põllumajandusosaühing, mis loodud 1993. aasta 15. märtsil, ostis peagi nende varad. Tänaseks on majandi likvideerimise järel tekkinud põllumajandusettevõtetest alles jäänud vaid kaks firmat: Torma põllumajandusosaühing ja Demos Audit,” rääkis ta. 

Majandusedu algas karja uuendamisest

“Alustasime tootmist üsna viletsates oludes. Laudad ja muud hooned olid kehvas seisus. 57 protsenti lüpsikarjast põdes leukoosi ja need loomad tuli lihakombinaati viia. Asemele ostsime holsteini tõugu veised, kellest hakkaski kasvama praegune piimakari,” meenutas Vili.

Torma põllumajandusjuht ütles, et kui ettevõtte tegevuse algusaastail oli aasta keskmine piimatoodang 3400 kilogrammi lehma kohta, siis praegu ulatub see 10 600 kilogrammini, mis kindlustab kuulumise kolme edukama piimatootja hulka. 

Legendaarne lehm Tare

“Üheks läbi aegade kõrgeima toodanguga piimaandjaks on meil olnud lehm Tare, kes 2009. aasta 4. aprillil püstitas kontroll-lüpsil uueks päevalüpsi rekordiks 84,6 kilogrammi. Ka eelmine, 2008. aasta 4. märtsil lüpstud rekord, mis oli 0,9 kilgrammi võrra väiksem, kuulus Tare-nimelisele lehmale,” lausus ta. “Ega me selle loomaga muud teinud polegi, kui hästi süüa andnud,” ütles Ahto Vili neli aastat tagasi Maalehes 2004. aastal sündinud lehma piimatoodangut kommenteerides, ning lisas, et loomad peavad korralikult toitu saama ka kitsastes majandusoludes ja madalatest piimahindadest hoolimata. 

Torma pullid spermadoonoriks

Praegu on Torma põllumajandusühingul üle 1300 veise ning 620-pealine lüpsikari, mida kasvatatakse nüüdisaegse tehnoloogia järgi Tõnumetsa farmikompleksis. “Eesti Tõuloomakasvajate Ühistu on meie karja eesti holsteini tõu kategoorias tunnustanud parimaks aretuskarjaks Eestis. Torma POÜ-st pärineb ka ligi 70 protsenti eesti holsteini tõugu pullidest, keda kasutatakse spermadoonoritena paljudes Eesti põllumajandusettevõtetes,” ütles Ahto Vili.

Karjakasvatuse märkimisväärse edu üheks põhjuseks peab ta Eesti Maaülikooli teadlastega tehtavat tihedat koostööd. Haritavat maad on Torma Põllumajandusosaühingul 2300 hektarit ning ennekõike kasvatatakse seal teravilja ja rapsi.

Praegu töötab Torma põllumajandusosaühingus 37 inimest. “Saame nii suure töökollektiiviga hakkama ning vabu töökohti praegu pole,” teatas Ahto Vili.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus