Luua kutsevõistlustel osalejad said ka ekstreemse metsaraja kogemuse

Esmaspäeval ja teisipäeval peeti Luua metsanduskooli juures kutsevõistlused, kus osalesid kolme kooli metsandus- ja aiandusala õpilased. Lisaks erialastele ülesannetele, tuli osalejail läbida maastikurada, millest viiendik oli üsna ekstreemne.

Luua metsanduskooli juures korraldatakse igal kevadel kutseõppevõistlusi, kus osalevad Luua kooli, Pärnu kutsehariduskeskuse ja Räpina aianduskooli õpilased. Kokku võistles ligi sada kolmkümmend õpilast.

Esimesel päeval olid võistlustules metsamasinate operaatorid, viidi läbi raie- ning maastikuehitusvõistlus. Metsamasinatega tuli võistlejail laduda pakkudest võimalikult kõrge torn, lõigata silma järgi palgid 60 sentimeetri pikkuseks ning pakud täpselt ette nähtud punkti paigutada. 

Raievõistlus oli hea ettevalmistus “Kevadkarikaks”

Raievõistlus koosnes traditsioonilisest viiest osavõistlusest: langetamisest, laasimisest, saeketi vahetamisest, kombineeritud järkamisest ja täpsussaagimisest. Samas oli Luua raievõistlus sobiv peaproov Maamessi raames peetavaks “Kevadkarika” võistluseks. Esmaspäeval sai kiireim noormees Meelis Stutšnikov saele keti peale kaheteistkümne sekundi ja viie sajandikuga. Võrdluseks võib mainida, et maailmameistri tasemel pannakse kett peale kümne sekundiga, seega võiks Luua kiireim vabalt maailmameistritele konkurentsi pakkuda.

Stutšnikov tunnistas, et ketivahetus ongi tema meelisala. Paljud Luua võistlusel osalenud võtavad osa ka Maamessil peetavast “Kevadkarikast”.

Eilsel langetusvõistlusel läks Stutšnikovil kehvemini kui esmaspäevastel kutsevõistlustel. “Ma ei arvestanud, et mul kett nii terav on, saagisin ühe olulise tüki läbi,” ütles Pärnu kutsehariduskeskuses õppiv Stutšnikov. 

Metsarada oli üsna ekstreemne

Teisipäeval saadeti kutsekoolide õpilased metsarajale, kus neil tuli läbida seitseteist kontrollpunkti, mille juures tuli lahendada mitmesuguseid metsanduse ja maastikuehitusega seonduvaid ülesandeid. Hilise kevade tõttu oli metsaalune üsna niiske, raja viimane osa aga lausa vesine ja raskesti läbitav.

Kuigi maastikujooksul oli oluline ülesannete lahendamise täpsus, mitte aeg, otsustas mõni võistleja raja joostes läbida. “Need, kes algul joostes läksid, võtsid õige pea tempo maha, sest raskel rajal sai kõndides paremini edasi liikuda,” kommenteeris võistluste juhendaja Marko Laanes.

Raja läbimiseks kulus õpilastel ligikaudu tund ja kakskümmend minutit. Maastikujooks on igal kevadel  teadmiste kontrolliks ning reeglina õpilased selle jaoks eraldi konsultatsioone ei võta. Eks enamasti läheb vanemate kursuste õppuritel paremini ja noorematel kehvemini, kuid laia silmaringiga ja loodusega sina peal olevatel noortel on võimalik kõrge koht saavutada,” rääkis Laanes, lisades, et ka paar esimese kursuse õpilast jõudis esikümnesse.

Kõige taibukamad olid maastikujooksul teise kursuse poisid. Kaks maastikuehituse ning üks metsamasinaõppe teise kursuse noormees saavutasid saja osaleja seas kolm kõrgemat kohta.

Luua kutsevõistluste paremad                                              

Võistlus Valmet metsamasina imitaatoril

1. Rait Mitt

2. Anti Padumäe

3. Heigo Soomets 

 Pakkudest torni ladumine forwarderi abil

1. Andres Oja

2. Jüri Scheenberg

3. Tanel Oja 

Raievõistlus

Üldarvestus

1. Jarro Mihkelson

2. Ranet Sildoja

3. Karl-Raigo Pikhof 

Laasimine

1. Jarro Mihkelson

2. Henri Meentalo

3. Karl-Raigo Pikhof 

Täpsussaagimine

1. Ranet Sildoja

2. Karl-Raigo Pikhof

3. Riido Klimenko 

Kombineeritud järkamine

1. Keijo Viita

2. Henri Meentalo

3. Ranet Sildoja 

Saeketi vahetamine

1. Meelis Stutšnikov

2. Margus Jaeski

3. Jarro Mihkelson 

Langetamine

1. Jarro Mihkelson

2. Karl-Raigo Pikhof

3. Ranet Sildoja 

Maastikujooks

1. Juhan Püü

2. Jarro Mihkelson

3. Dimitri Randoja

i

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus