Hiline kevad muutis Maamessi korraldust

 

Praegune hiline kevad ja lumeminek on täna Tartus algavat Maamessi üsna põhjalikult muutnud. Mõned masinate demonstratsioonid tuli ära jätta ning parkima peab messialast tavalisest veidi kaugemale.

Selleks, et Maamess üldse toimuda saaks, hakati kolm nädalat tagasi messiplatsilt lund ära vedama. Tänaseks päevaks on plats üsna korda saadud ning kõnniteedele on laotatud ka suures koguses hakkepuitu. “Messiplats on praegu juba täitsa korralik ja kui suuri sadusid ei tule, siis ei tohiks väga poriseks minna,” märkis messi projektijuht Margus Kikkul.

Samas ennustati lähipäevadeks veidi vihma. Projektijuht Kikkul ja pressiesindaja Toomas Kelt rõhutasid, et messile ei tasu tulla väga peente ja õhukeste jalanõudega ning arvestama peaks, et tegemist pole asfaltplatsiga. 

Metsademo jääb ära ning parkla on tavapärasest kaugemal

Probleeme tekitab sel korral parkimine. “Põhiline parkla on veel lumemärg ja sinna me autosid ei luba. Tuleb kasutada laululava alumist parklat. Käigus on ka messi tasuta eriliin marsruudil Lõunakeskus – Ravila tänava parkla – Maamess. Autod saab jätta Lõunakeskuse parklasse ja Ravila tänava pikenduse (kunagine autoturg) parklasse. Bussid liiguvad viieteistkümneminutise intervalliga,” lisas Kikkul.

Kahjuks tuli ära jätta ka metsamasinate demonstratsioon. “Käisime lanki vaatamas ja praegu on seal veel paks lumi, mis ei näita sulamise märkegi,” rääkis nädal tagasi Margus Kikkul.

“Ilmaolud on tõesti ekstreemsed: kui masinad langile töötama pääseksidki, siis pealtvaatajatel poleks mingit võimalust lähedale saada. Kui aga juhtuks ime ja ilm läheks soojaks, oleks raielangil porimülgas. Tuli langetada raske otsus ja kahjuks jääb metsatehnika töödemonstratsioon metsas ära. Metsatehnikat näeb Maamessi alal aga rohkesti,” lisas projektijuht.  

Maafest Raekoja platsil

Loobuda tuli ka publiku lemmikuks kujunenud raievõistluse “Kevadkarikas 2013” postide langetamise osavõistlusest. “Raievõistlustel pealtvaatajate magnetiks planeeritud postide langetamine jääb ära ja see on asendatud langetamise simulatsiooniga. Saed mürisevad ja saepuru lendab, aga ainuke, mida ei juhtu, on see, et postid ei kuku pikali, vaid laserite abil mõõdetakse langetuslõigete täpsust ja selle abil hinnatakse, kas puu kukub täpselt märketikule pihta või mööda ning kui palju mööda,” selgitas võistluse korraldaja Mart Kelk, lisades, et see muudatus võistluste ajakava ega ülesehitust oluliselt ei muuda. “Endiselt on oodata kõrgetasemelist ja huvitavat võistlust,” kinnitas Kelk.

Kuigi ilm on mõningaid asjaolusid muutnud, on sel aastal messil ka palju positiivseid muudatusi. Näiteks on eksponente seekord sedavõrd palju, et lisaks tuli messiplatsil avada ka neljas, D-hall, kus tegutsevad peamiselt ehitusega seotud ettevõtted. Veel on platsil Show Arena, kus viiakse läbi eelmainitud raievõistlused ning kuhu on paigaldatud LED-ekraan ja tribüünid, kust toimuvat mugavalt jälgida saab.

Veel avatakse Tartus Raekoja platsil messi restorantelk, kus päevasel ajal saab einestada kohalikust toorainest valmistatud toitudega ning kus viiakse läbi reedeõhtune pidu. Raekoja platsil asuvas telgis toimuv on nimetatud Maafestiks. Telk-restoranis pakutakse külastajatele roogi, mille tooraine tootja elab lähikonnas. “Tegemist on puhtalt kohaliku toiduga,” kinnitas TÜ Taluturg juhatuse esimees Katrin Noorkõiv. Ta  lisas, et kohaliku toidu ühte ja ainsat definitsiooni ei ole välja töötatud, kuid põhitingimusi on sellele kolm: tarbija teab, kust tooraine pärineb, tooraine tarneahel on lühike, tooraine on tervislik ja selles pole kasutatud kunstlikke lisaaineid. Maamessi korraldajad panevad külastajatele südamele, et kes reedesest peost kindlasti osa tahab saada, peaks endale võimalikult vara laua broneerima.

i

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus