Ees seisavad rasked otsused

Parem hilja, kui mitte kunagi, võiks õhata teate peale, et valitsus asub mai algul koostama järjekordset kärpeelarvet.

Teisalt pole rõõmustada midagi. Sest otsused, mida tuleb eelarve poole aasta pealt kärpimiseks teha, saavad olema kõike muud kui kerged ja meeldivad. Oleks samade otsusteni, mida nüüd tegema hakatakse jõutud aasta alguses, poleks tänane ülesanne nii raske täita.

Taganeda pole aga kusagile ning süüdistada pole ka kedagi teist peale iseenda. Süüdlaste otsimine ei vii meid kusagile ja omavaheline kisklemine ka – süüdi oleme me kõik, kaasa arvatud minugi erakond ja ma isegi, kes pole suutnud end tagasi hoida kriitikanooli partnerite pihta saatmast.

Eesti probleemide olemuse võttis OECD raport üsna täpselt kokku – headel aegadel tehtud halvad otsused. Välja saame sellest olukorrast tulla aga vaid ühiselt töötades, oma “poliitiliste märkide” hoidmisest loobumise ning töötavate lahenduste otsimise teel. Igal juhul on selge see, et kui Eesti ei suuda eelarve puudujääki kontrolli all hoida, kannatavad selle all kõik, ka need, kes valitsuskoalitsiooni kimbatuse üle vargsi rõõmugi tunnevad.

Nii ei jää valitsuskoalitsioonil midagi muud üle, kui saada rahandusministrilt võimalikult kiirelt ettepanekud ning siis õiged, kuigi ilmselt masendavalt ebapopulaarsed, otsused ära teha.

Seejuures on aga oluline ka aeg – oleme juba seda – ja see tähendab sadu miljoneid kroone – kaotanud, rohkemaks enam ruumi pole. Sest võime vaid ette kujutada Eesti olukorda, kui ühel hetkel avastame, et tegime eelarvesse järjekordse ülivalusa lõike, kuid sellestki ei piisa püstitatud eesmärkide saavutamisest.

Samas on ülimalt oluline eelarve tulude ja kuludega tegeledes vaadata ka mündi teist poolt ehk seda, mida saab ära teha tööpuuduse kasvu pidurdamiseks. Töötute armee kasv võib nimelt ühel hetkel muuta mõttetuks kõik pingutused eelarve kärpimiseks. Negatiivsete otsuste kõrval vajab Eesti ka positiivset ja mis saaks olla parem, kui konkreetsete sammude astumine ettevõtluse toetamiseks ning töökohtade hoidmiseks

MART LAAR, IRL esimees

http://blog.irl.ee/Mart_Laar/

blog comments powered by Disqus