Haiglahoones pakutakse taas magusaid ahvatlusi

Jõgeva haigla tähistas möödunud nädalal oma praeguse hoone valmimise kolmekümnendat aastapäeva. Justkui sünnipäevakingitusena avati haiglahoones möödunud kolmapäeval pagariäri Magus Ahvatlus, kust ka haigla töötajatel ja patsientidel on võimalik suupärast hankida.

Pagariäri on haiglahoones varemgi peetud. Otsa tegi lahti legendaarne Jõgeva pagar Leida Veri. Kui tema pensionile jäi, alustas samades ruumides peatselt tegevust Kadillo pagariäri, mille eluiga jäi küllalt lühikeseks. Vahepeal ligemale aasta tühjalt seisnud ruumidesse tõi nüüd taas ahvatlevad küpsetuslõhnad füüsilisest isikust ettevõtja Inga Veri. Nagu nimi näitab, on haigla pagariäri esimese ja praeguse omaniku vahel teatav side.

“Leida Veri on minu abikaasa tädi,” ütles Inga Veri selgituseks.

Võrreldes oma kuulsa hõimlasega, on tal kogemusi muidugi vähem. Pagariks ta praegu tegelikult alles õpib — Tartu kutsehariduskeskuse kaugõppeosakonnas. Kondiitripaberid on tal samast koolist juba käes.

“Mina küll nii julge ei ole, et söandaksin ilma vastava hariduseta pagariäri pidama hakata,” ütles Inga Veri. “Tartu kutsehariduskeskust julgen aga kõigile soovitada: see on hea kool heade õpetajatega. Just sealsed õpetajad julgustasidki mind oma äri avama.”

Julgust andis ka see, et Leida Veri oli nõus Ingale avamise eel nõu ja jõuga abiks tulema. Nüüd käib ta vajaduse korral abiks küpsetamas.

“Kui tellijaid ja ostjaid palju koguneb, siis tuleb mõni püsitöötaja abiks palgata,” arvas pagariäri perenaine.

Letid puhtaks

Algaja pagari jaoks polegi suurimaks probleemiks see, kuidas üht või teist toodet valmistada, vaid see, et kogused saaksid parajad: et saiad-pirukad kohe hommikul otsa ei saaks, ent tööpäeva lõpuks oleks siiski enam-vähem kõik müüdud, sest kes seda eelmise päeva kraami ikka enam tahab. Magusa Ahvatluse esimestel tööpäevadel osteti letid igatahes üsna puhtaks.

“Tundub, et soolaseid pirukaid võib kohe heaga rohkem tegema hakata. Tore, et Jõgeva rahvas on valmis ka uuendustega kaasa minema: tuunikalapirukas on näiteks mõnevõrra ebatraditsioonilisem pagaritoode, ent sedagi ostetakse hästi,” rääkis Inga.

Tuunikalapirukad on muide tema enda lemmikud. Magusaid küpsetisi ta eriti ei armasta, ent ega ta neid sellepärast teistele pakkumata jäta.

Inga Veri püüab iga päev müügil hoida nelja sorti pirukaid, nelja sorti magusaid saiakesi ja kolme sorti küpsiseid. Suurem sortiment käiks praegu üle jõu. Tellimisel tehakse Magusas Ahvatluses ka torte ja kringleid, sealhulgas soolaseid kringleid.

“Kui rabarber ja marjad valmivad, hakkame ka plaadikooke tegema. Kohupiimakooki saab suuremat kogust ette tellides praegugi,” rääkis Inga. “Ka pirukad oleks mõistlik ette tellida, kui neid suuremas koguses tahetakse. Näiteks viitteist kapsapirukat ei pruugi mul anda olla, kui keset päeva küsima tullakse.”

Hinnad paika

Kaubakoguste prognoosimise kõrval on teiseks keeruliseks teemaks hindade “paikaloksutamine”: väikelinna tarbija on hinnatundlik. Samas tahaksid nii küpsetaja kui ka tarbijad, et tooted oleksid kvaliteetsest materjalist.

“Tooraine ostan hulgiladudest või kaupluste sooduspakkumistelt,” ütles perenaine.

Paljude tarbijate jaoks on oluline ka see, et kõik oleks tehtud n-ö ehtsast materjalist. Magusa Ahvatluse kohupiimataskutes on igatahes ehtsa, mitte taimse vahukoorega segatud kohupiim. Kui aga kõikidesse küpsetistesse rasvainena mitte margariini, vaid ehtsat võid panema hakata, läheks nende hind liiga kõrgeks. Nii et paratamatult tuleb teha valikuid.

Enne pagariäri avamist tuli vahepeal tühjana seisnud ruumides remont teha. Ka ahi, pannihoidjad, külmkapid, kraanikausid ja muu vajalik tuli muretseda. Müügileti ehitas Inga abikaasa Andres.

“Eks see pagariäri rajamine olnudki meil rohkem pereettevõtmine,” ütles Inga.

Pagariäri teeb kodusemaks väike puhkenurk, kus ostja saab oma teenindusjärge oodata või ostetud piruka soovi korral kohe ära süüa. Kohvikut sealsamas avada pole siiski plaanis. Puhkenurka ilmestavad vahvad seinamaalingud. Nende autor, Veride naabritüdruk Eline Selgis kavatseb peatselt täis maalida ka letitaguse seina.

Inga Veri tööpäev algab hommikul kell viis. Pagariäri teeb ta lahti kella kümnest: siis on värsked küpsetised valmis ja ootavad ostjaid. Peale haigla personali ja patsientide käivad Magusas Ahvatluses agaralt saiu ostmas ka Jõgeva vallavalitsuse majas töötavad inimesed ja ühisgümnaasiumi lapsed. Nii et kui pagariäri kell kolm pärastlõunal uksed suleb, siis võivad letid tõesti juba tühjad olla.

“Ootan kõigilt ostjatelt tagasisidet, olgu see siis kiitev või laitev. Kui kriitikat ei tehta, siis ma ei õpi ka,” ütles Inga.  

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus