Ennustusvõistluse võitja sai auhinna kätte klassi ees

Jõgeva gümnaasiumi 5b klassis algas üleeile kolmas tund tavatult — ilmajuttude ja jäätisesöömisega. Põhjuseks oli asjaolu, et selle klassi õpilane Mariliis Bender võitis tänavutalvise külmaennustusvõistluse. Võistluse korraldanud MTÜ Miinus 43,5 esindajad käisid neljapäeval võitjat autasustamas, ent jäätise näol oli neil kaasas väike preemia kogu klassile.

 

Külmaennustusvõistluse küsimustiku täitis üheteistaastane Mariliis Jõgeva kultuurikeskuses, kus ta tantsutrennide tõttu üsna sageli viibib. Küsitluslehele kirjutas ta, et selletalvine madalaim temperatuur Jõgeval saab olema -28,7 kraadi. Arv sai valitud n-ö sisetunde järgi, aga nagu selgus, fikseeriti talve külmimal päeval, 19. jaanuaril Jõgeval just selline temperatuurinäit. See oli üksiti selle talve üle-eestiline külmarekord.

Kui mõnikord on külmaennustusvõistluse võitjaau jagamisele läinud, siis seekord oli Mariliis ainus päris täpselt ennustanu. Vaid kahe kraadikümnendikuga panid mööda Mariliisi kooliõde Andra Aus (pakkus madalaimaks näiduks -28,9 kraadi) ja Ester Sass (-28,5), kes praegu ametis sordiaretuse instituudis, ent on varem töötanud ka ilmajaamas.

Osalenud ka varem

Mariliis on ka varem külmaennustusvõistlusel osalenud, ent mitte nii edukalt. Ilma vastu tunneb ta üldiselt päris suurt huvi ja püüab aeg-ajalt niisama iseendale lähiaja ilma ennustada. Ehkki selle talve külmarekordi ennustamine tõi Mariliisile auhinna, tahaks tema, nagu kõik teisedki Eestimaa inimesed, nüüd küll juba kevadet nautida.

“Mõned lumikellukesed on meil kodus ikka juba lume alt välja tulnud,” ütles Mariliis.

Kui MTÜ Miinus 43,5 esindajad Raul Taul ja Laine Keppart olid võitjale üle andnud digitaalse termomeetri ja raamatu Jõgevast kui külmalinnast ning terve klass oli kätte saanud oma jäätiseportsud, räägiti külmaennustusvõistlusest pikemalt. Seekord oli ennustajaid vähem kui tavaliselt: ainult 46. Üheks põhjuseks oli see, et detsembris jäi Jõgeval traditsiooniline puupäev külma ilma tõttu pidamata. Tavaliselt on küsitluslehti just selle sündmuse ajal usinasti täidetud.

21 ennustaja (see moodustab 46 protsenti kõigist ennustanutest) pakkumised jäid vähemasti õigesse temperatuurivahemikku ehk -21,5 ja -30 kraadi vahele. 18 inimest (ehk 39 protsenti ennustajatest) arvasid, et külma tuleb -30,1 kuni -35 kraadi ja 4 ennustajat (9 protsenti ennustajatest), et -35,1 kuni -40 kraadi. Üks inimene arvas temperatuuri langevat ka 40 külmakraadist allapoole, kaks inimest oletasid aga seevastu, et külmarekord jääb -21,7 ja -25 kraadi vahele.

Suvi taas pigem jahe

Laine Keppart rääkis lastele pikemalt ka selle talve ilmast. Küsimusele, millal lumi ükskord ära sulab, vastas Jõgeva Sordiaretuse Instituudis agrometeoroloogina töötav Keppart, et arvatavasti aprilli keskel.

“Tänavune talv meenutab veidi 1996.-1997. aasta talve: ka siis tuli juba novembri lõpus püsiv lumikate maha. Ära sulas see 16. aprilliks. Umbes samamoodi kipub see nüüdki minema,” arvas Laine Keppart.

Loomulikult tahtsid nii 5b klassi õpilased kui ka nende klassijuhataja Jana Tiido teada, milline tuleb tänavune suvi, ent Laine Keppart tunnistas, et tema ilma ennustamisega ei tegele. Küll aga on ta jälginud, kuidas vastava ala spetsialist Marko Kaasik Ameerikas ja Euroopas koostatud ilmamudeleid tõlgendab, ning pakkus, et suvi tuleb meil jahedapoolne või keskmine.

2004. aastast on Laine Keppart ka linnuvaatlusi teinud. Kui senini on lõokesed ja kuldnokad igal aastal märtsi lõpus kohale saabunud, siis tänavu pole neid veel näha olnud.

“Ka tsikli- ja võrrimehed pole veel linnapilti ilmunud,” märkis Raul Taul.

Kui selle viimase üle märkavad paljud isegi rõõmustada, siis linnu- ja lillekevadet ootavad vist kõik juba pikisilmi. 

Külmaennustusvõistlus

Võistlust korraldab MTÜ Miinus 43,5

Võistlusel osalejad peavad ennustama, milline tuleb eeloleva talve madalaim temperatuur Jõgeval

2012./2013. aasta ennustusvõistlusel osales 46 inimest

Parim ennustaja oli Mariliis Bender Jõgevalt, kes sai talve külmarekordile (19. jaanuaril fikseeritud -28,7 kraadi) täpselt pihta, paremuselt järgmised, Andra Aus ja Ester Sass eksisid kumbki vaid kahe kraadikümnendikuga

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus