Villast lõngani

Niisuguse nimega koolitus saab eeloleval pühapäeval, 7. aprillil teoks Põltsamaa lossikompleksis asuvas Põltsamaa Käsitööseltsi värkstoas.

Põltsamaa Käsitööseltsi juhi Anne Üti sõnul on valiti villase lõnga teemaline koolitus ühelt poolt seetõttu, et meie kliimas tuleb paratamatult villaseid riideid kanda, teisalt valib Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit igal aastal ühe konkreetse teema, millele suuremat tähelepanu pööratakse. Tänavu ongi selleks villane  ja maavillane. Eelmise aasta lõpul õnnestus Põltsamaa Käsitööseltsil saada raha Kohaliku omaalgatuse programmist ja selle eest osteti Hollandist trummelkraas. Nii kasvas välja idee korraldada vastavateemaline koolitus.

Anne Ütt lausus, et tegelikult on lambavillale läbi aegade lisatud ka koeravilla või küülikuvilla. Neidki tuleb korralikult kraasida ja kedrata, et saada kvaliteetne lõng. Pealegi peetakse viimasel ajal Põltsamaa kandis rohkem koeri kui lambaid!

Koolitusel räägitakse siiski peamiselt lambavillast. Kursusel osaleb kümmekond inimest ja sinna pääsemiseks pidid huvilised ennast eelnevalt kirja panema. Üti sõnul on osalejaid kirjas  juba ühe võrra rohkemgi. Praegu pole aga võimalik suuremat huvilistegruppi vastu võtta, kuid ta loodab, et need kes koolituse läbivad, hakkavad seal omandatut teistele edasi õpetama. Seekord osalevad koolitusel huvilised ainult Jõgevamaalt ja õppepäev on tasuline. Koolituse viib läbi Julika Roos Pärnumaa Halinga valla Jaani talust.

Koolitus saab teoks tänu Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupi toetusele, kes kulud osaliselt katab. Edaspidi loodetakse seda ettevõtmist oma jõududega jätkata.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus