Mustvee uus linnapea Max Kaur tahab linna spaa ehitada

Üleeilsel Mustvee linnavolikogu uueks linnapeaks valitud keskerakondlane Max Kaur lubas oma volinikele peetud kõnes koostööd kõigi volikogu liikmetega, teede korrashoidu, investeeringuid ning pakkus välja idee, et Mustveesse võiks ehitada spaa.

Kaur teatas hilisemas pressiteates, et kavatseb Mustvee linnapea ametit pidades jääda ka Tallinna linnavolikogu liikmeks. Küsimusele oma tulevase elukoha kohta vastas ta, et kolib Mustveesse ning on elamispinna valmis vaadanud.

Ettepaneku esitada linnapeakandidaadiks Max Kaur oli teinud linnavolikogu liige Anatolia Lunina.

“Max Kaur sisuliselt  võitis möödunud aastal Mustvee linnapea leidmiseks väljakuulutatud konkursi. Valimiste tulemusena sai aga linnapeaks Pavel Kostromin. Kaur jätkas huvi tundmist Mustvee käekäigu vastu, mistõttu arvan, et on põhjust anda talle võimalus oma võimeid proovida,” märkis Mustvee linnavolikogu esimees Marianne Kivimurd-Tarelkina. 

Linnapeaks kuue poolthäälega

Max Kaur valiti Mustvee linnapeaks kuue poolthäälega ja tema töötasuks määrati 1280 eurot kuus. “Selline palk on Mustvees linnapeale kinnitatud. Pavel Kostronin sai 500 eurot rohkem, sest võttis endale ka abilinnapea tööülesandeid. Abilinnapea ametikoht on linnavalitsuse koosseisus ette nähtud ja Max Kauril on plaanis see ametikoht ka täita,” ütles linnavolikogu esimees Marianne Kivimurd-Tarelkina.

Vooremaale teadaolevalt võib aselinnapeaks saada üleeile õhtul Mustvee linnavalitsuse liikmeks valitud endine Kiviõli linnavolikogu aseesimees, Reformierakonnast 2005. aastal välja heidetud Aleksandr Apolinsky. 

Ohvriks piirkonna areng

Naaberomavalitsuse Torma vallavanem Riina Kull ütles, et Mustvees toimunu on järjekordne näide sellest, kuidas terve mõistus jätab linnavolinikud maha ja valitsevad isiklikud ambitsioonid. Ohvriks tuuakse tema sõnul linna, kuid laiemalt kogu piirkonna areng.

“Regionaalminister Siim Valmar Kiisler on kutsunud omavalitsusi koostööle, kuid sellises olukorras, nagu naabrite juures valitseb, on see täiesti võimatu. Üheks põhjuseks on see, et puudub järjepidevus,” nentis Kull. Üks omavalitsusjuht saab aasta ametis olla ja juba valitakse järgmine. “See pole enam halenaljakas, vaid väga traagiline olukord,” tõdes ta.

Kull tõi näiteks Mustvee uue silla ehitamise loo, kus ühe linnavoliniku telefonikõne peatas kogu protsessi. “Teatud vanuses muutuvad inimesed väga nostalgiliseks, kuid tuleb aru saada, et me ei ela oma unistustes ega Pätsi ajal, vaid peame edasi minema ning looma inimestele keskkonna, kus elada ja töötada on rõõm.

Tegelikult pole erakondade poolt kaugelt saadetud “peibutuspardid” elu arendajad ja korraldajad kuigi taibukas mõte. Nad ei tunne kohalikke olusid; et asjadega kurssi saada, kulub palju aega.”

Alahindamata kellegi võimeid, tõi ka Saare vallavanem Jüri Morozov oma isikliku arvamusena välja, et linnapea kui kõrgeim ametnik linnas peab olema kogukonna eestvedaja.

Saare vallavanem peab oluliseks volikogu liikmete vastutust oma kogukonna ees. “Nad peaksid mõtlema laiemalt, mitte ainult isiklikule heaolule. Mida keerulisem on olukord, seda suurem on vastutus, sest oma inimesed tuleb tulest ja veest läbi vedada. Näiteks haridusvõrgu ümberkorraldamine tulnuks juba ammu läbi arutada. Sisuliste asjadega pole aga üldse tegeldud.”

Morozovi kinnitusel on kõik Peipsi piirkonnas toimuv oluline. “Mäletan aegu, kui meie koostöö  oli Peipsi piirkonna arenduskoja ja aktiviseerimiskeskuse kaudu väga toekas. Praegu millestki taolisest enam juttu olla ei saa. Ebastabiilse võimuga omavalitsusega ei saa koostööd tekkida.” 

Endine linnapea tõrjus süüdistusi

Mustvee umbusaldatud linnapea Pavel Kostromini eksimusteks ja möödalaskmisteks nimetati linnavolikogu liikme solvamist, 2012. aasta linnavalitsuse eelarve ületamist, põhjendamatult suuri kulutusi linnavalitsuse 2013. aasta eelarveprojektiks, ebausaldusväärsete andmete esitamist tänavuse eelarveprojekti aruteludel ning pahatahtlikult optimistlikku füüsilise isiku tulumaksu laekumise planeerimist.

“Linnavolikogu liikme ees, kes mulle solvamist ette heitis, olen vabandanud. Eelarve koostamisega seonduvaid süüdistusi pean aga ebaõiglasteks. Eelarvet on tulnud muuta igal aastal ja seda tehakse läbi lisaeelarve,” lausus Kostromin.

“Eelarve menetlemisel ja vastuvõtmisel on suur vastutus ka linnavolikogul ja selle komisjonidel,” märkis linnavolikogu liige Evdokia Abakanova. “Minu arvates on linnapea umbusaldamise tegelikeks põhjusteks asjaolu, et mitmed volikogu liikmed seavad esikohale oma isiklikud huvid,” lisas ta.

See seisukoht ajendas sõna võtma ka linnavolikogu liiget Tatjana Kudinat. “Iga kord, kui Mustvees probleemid tekivad, öeldakse, et ma olen ettevõtja Paul Kärbergi käepikendus. Töötan küll oma erialal Paul Kärbergile kuuluvas firmas, kuid Mustvee omavalitsuselus osaledes pean esmatähtsaks piirkonna käekäiku,” lausus Kudina. 

Max Kaur

*Sündinud 1969. aastal

*Alustas poliitilist tegevust toonase Tuleviku Eesti Erakonna esimehe Jaanus Raidali nõunikuna aastatel 1995-1998

*Tallinna linnavolikogu korrakaitsekomisjoni esimees

*Varem töötanud Tallinna linnapea nõunikuna

*On olnud ka Maardu abilinnapea

Allikas: Vikipeedia

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus