Põltsamaa töötud otsivad koos endale rakendust

Põltsamaa noortekeskusse kogunevad juba mõnda aega pikemalt tööta olnud inimesed, et õppida ja endale rakendust leida.

Põltsamaa noortekeskuses vabatahtlikuna tegutsev Katrin Viks lausus, et tema osales oma firmaga töötukassa korraldatud hankes, mille eesmärk on korraldada pikaajalistele töötutele tööharjutusi. Töötud suunati Põltsamaa noortekeskusse  töötukassa kaudu, et neid aktiviseerida ja motiveerida läbi tööharjutuse endale edaspidi rakendust leidma. Kolmeteistkümneliikmelisse õpperühma kuulub inimesi nii Põltsamaa linnast kui  ümbruskonnast ning ka Kõo vallast. 

Paar inimest võib Felixisse tööle saada

Pikaajaliste töötutega asuti tegelema 11. veebruaril ning nende tegevus kestab 60 päeva. Vähemalt aasta tööta olnutel tuleb teatud teemadel koolitus läbida. Juhendaja sõnul on tähtsad ka suhted kollektiiviga ning tunnetus, kuidas sellesse rühma kuuluv inimene kaaslastega sobib.

Hiljuti külastati Põltsamaa Felixit, kus neile tutvustati ettevõtet ja anti ülevaade, milliseid töid seal teha tuleb. Katrin Viksi sõnul jäid mõned naised juba ettevõttes silma ja kui aprillis käivitub hooajatööde kampaania, on neil lootust Felixis tööd saada.

Õppegrupi juhendaja kinnitusel on varemgi juhtunud, et tubli hooajatööline on sellesse ettevõttesse hiljem alaliselt tööle saanud. Praeguseks on läbitud ka õppetsükkel tööle kandideerimiseks vajalike dokumentide koostamise kohta. On koostatud elulookirjeldus ja kirjutatud motivatsioonikiri.

Õpperühma kuulujate ülesanne on ka endale iga päev ajalehtedest ja internetist töökoha otsimine ning reaalselt välja pakutud töökohtadele kandideerimine. Praeguseks on mõned neist juba ka töövestlusele kutsutud. Kohapeal on tehtud ka lihtsamat käsitööd. Naistel oli võimalus juhendaja käe all  lapitehnikat proovida, mehed puhastasid noortekeskuse ümbrust jääst ja lumest. Ka noortekeskuse ruumide koristamine kuulub  tööotsijate igapäevaste ülesannete hulka. Õpperühmal on külas käinud ka psühholoog, samuti päästeteenistuse töötaja ja meditsiinivaldkonna esindaja. 

Oluline tahe tööd leida

Katrin Viksi kinnitusel on kõik tegevused, loengud ning õppimine suunatud sellele, et toetada töölesaamist. Töö ja õppetegevuse kõrvale kuuluvad ka kohvi- ja lõunapausid. Kui ilmad soojemaks lähevad, on õpperühmal plaanis külastada ka Põltsamaa roosiaeda. Ilmaolude paranedes on kavas ka heakorratöid teha. Ka lastehoiuvõimalusega on selle õpperühma liikmetel võimalus lähemalt tutvuda, samuti on plaanis õppida korvipunumist. Pikaajalistele töötutele on tutvustatud ka vabatahtlikku tööd. Katrin Viks lausus, et olulist rolli mängib tööleidmisel inimese enda kindel tahe, samuti tema haridus.

Õppegruppi kuuluv Vivia ütles, et tema on töötu olnud juba ligi poolteist aastat. Viimati töötas ta Adavere firmas Tahe Wood. Aga tööd jäi vähemaks ja ta koondati. Umbes viis aastat tagasi oli neil abikaasaga Pajusis oma firma, aga töönappuse tõttu tuli selle tegevus lõpetada.

Vivia sõnul on ta ikka natuke töövõimalusi uurinud, ent vanust on juba piisavalt. Ta tahaks leida sellise ameti, kus töönädala pikkus on viis päeva ja tööpäev kestab kella kaheksast viieni.  Naine tunnistas, et ei taha nii kaugele tööle minna, et peaks terve nädala kodunt ära olema, sest tal on majapidamine, mis seda ei võimalda. Praeguseks on Viviale aga väike lootusekiir paistmas. Ehkki ta natuke kahtleb, kas sobib ametisse, millele tasahilju loodab. Naise sõnul eeldavad paljud ametid head füüsilist vormi, mida tal kahjuks enam pole. Näiteks postiljonitööd ta aga teha ei taha.

Vivia sõnul on talle endiselt lähedane puidutöö, sest on sellega juba pikki aastaid tegelenud. Naise soov on hiljemalt sügiseks töökoht leida.  

Toredad kaaslased lisavad julgust ja usku

Raul lausus, et tema on tööta alates 2008. aastast. Enne seda töötas ta Rakvere kandis traktoristina. Pärast sealt vabaks saamist ta Põltsamaa piirkonnas tööd leidnud ei ole, kuid on  läbinud mitmed koolitused. Raul loodab töökoha leida Tartust. Ta on üksik inimene ja tema jaoks pole tähtsust, kui kaugel on tulevane töökoht Põltsamaalt. Raul loodab, et temast saab varsti puidu restauraator. Raulgi loodab endale sügiseks töökoha leida.

Nii Vivia kui Raul kinnitasid, et on töötute õpperühmas endale toredad kaaslased leidnud ning saanud teiste toel juurde julgust ja usku.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus