Paremad maastikuehitajad sõidavad taas Worldskillsile

Kutsevõistlustel Noor Meister 2013 maastikuehituses teisele kohale tulnud Luua metsanduskooli õpilased Oliver Haav ja Taavi Kõiv sõidavad tänavu juulis Saksamaal Leipzigis peetavatele noorte maailmameistrivõistlustele Worldskills.

Maastikuehituse võistlusel saavutasid noormehed Eestis küll teise koha, kuid žürii otsustas, et riiki esindama sõidavad just nemad. 

Poistel tuleb hoolega harjutada

Oliver ja Taavi hakkavad nüüd hoolega maailmameistrivõistlusteks valmistuma, vahepeal on neil vaja veel praktika ära teha. Lisaks tuleb kooli esindada aprilli lõpus Tallinnas peetaval messil.

“Noore Meistri kutsevõistlusel oli kõige raskem paekivist aluse valmistamine, sest kivi ei olnud just kõige parem,” tunnistasid Oliver ja Taavi.

“Kõige tähtsam on oskus plaani lugeda. Kui harjutama hakkame, teeme ühe keerulise plaani valmis ja siis püüame kõik ka selle järgi teha,” märkis Taavi Kõiv. Tema sõnul tuli Tallinnas välja, et mõlemal võistkonnal jäi üks oluline detail tähelepanuta.

Oliver Haav tahaks kindlasti veel puidutöid harjutada. “Saksamaal antakse kindlasti kivid, millest meil aimugi pole. Siis peame kohapeal kõik kähku selgeks saama,” lisas ta. Samuti tasuks  nende sõnul veesilma rajamist harjutada.

Luua metsanduskooli õpilastest on 2011. aasta sügisel Londonis peetud Worldskillsil osalenud Allar Laurend ja Rajar Rahkema, poisid saavutasid seal tookord 16 osaleja hulgas 13. koha. Et taolise tasemega võistlusel osaleti esimest korda, pole tulemus paha. Seljataha jäeti ka soomlased, kellega koos treeninglaagrites harjutati. 

Võimalus end proovile panna

Floristide kutsevõistlustel pälvisid Luua kooli maastikuehituse eriala õpilased Erika Kõiv ja Krista Kõiv esikoha. Erika ütles, et tema jaoks polnud sellel võistlusel midagi üllatavat, sest kõik oli eelnevalt läbi tehtud. “Saime ka õhtuti oma õpetajaga telefonitsi suhelda, see lihtsustas meie olukorda,” lisas ta. Tüdrukud läksid võistlustele n-ö kindla peale ja neil õnnestus võita.

Luua metsanduskooli direktor Haana Zuba-Reinsalu ütles, et kutsevõistlused on noortele võimalus end proovile panna ning võrrelda oma teadmisi ja oskusi teiste noortega. Viimased viis-kuus aastat on maastikuehitus olnud aktiivsemalt n-ö pildil ja saanud lisaks käia võistlemas ka väljaspool Eestit, esindades sealjuures riiki.

Viimasel kolmel-neljal aastal on aktiivselt osaletud Noore Meistri kutsevõistlustel, et valmistada õpilasi ette nii Euroopa kui ka maailmameistrivõistlusteks. “See on hea võimalus välja minna ja seada oma sihte. Lisaks on ka koolisisesed võistlused, kus saab teistega oma oskusi võrrelda. Alati ei pea olema ka põhieriala, sedagi näitas Noor Meister. Ka kõrvalerialal saab olla väga edukas, tõestasid maastikuehitajad Erika ja Krista Kõiv, kes floristide võistluse võitsid.

8.-9. märtsil peeti esimest korda kutsehariduse suursündmus. Noor Meister 2013 koondas kaheks päevaks Tallinna Eesti Näituste messikeskusse kogu kutsehariduse.

Osalesid Eesti paremad kutseõppurid, kes jäädvustasid suursündmuse ajalukku ja kinnitasid, et kutseharidusest väljuvad heade oskustega oma ala spetsialistid.

Noor Meister 2013 toimus eraldiseisva kutsehariduse suursündmusena esimest korda. Üleriigilistel kutsevõistlustel võttis mõõtu 300 kutseõppurit 21 võistlusalal ning õpetlikes töötubades said külastajad proovida mitmesuguseid ameteid. Oluline osa oli ka kutseharidusmessil, kus osales 29 ametikooli üle riigi.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus