Jõgeva aleviku noortekeskuses igavust ei tunta

 

Jõgeva aleviku noortekeskus on tegutsenud üle kümne aasta, paljud noored on koos sellega üles kasvanud. Kuigi eelkõige on mõeldud noortele vanuses 7-26 aastat, on ka pisemad varakult oma vanema õe või vennaga kaasa tulnud.

Jõgeva valla noorsootöö spetsialist Sirle Schneider kinnitas, et tema kedagi ukselt minema ei saada, kõik on vanusest olenemata oodatud, kui nad endale keskuses meelepärase tegevuse leiavad.

Külastajate päralt on peamiselt üks suur ruum, mille päikeseliselt kollased seinad ja punased lilled on noorte enda värvitud. Kõik vajalik on siin olemas – piljard, õhuhoki, telekanurk lemmiksaadete ja mängukonsoolide jaoks, riiulid põnevate mängudega, õmblusmasin näputöö tarbeks, kööginurk kokkamiseks, võimalus internetti kasutada ja muusikat kuulata.

Kõige enam meeldib noortele meisterdamine, joonistamine, toidu valmistamine ja muusika kuulamine. Olemas on Wii ja Xboxi mängukonsoolid. Kõik oma oskused pannakse mängu pingelistes tantsulahingutes, palju nalja ja võistluslikku põnevust on tekitanud ka jooksuvõistlused ning odavisked. “Xbox on saadud noorte omaalgatuse projektiga,” rääkis Sirle. Selle kirjutasid poisid.

“Palun pane mulle tantsumängu, tahan tantsida!” hüüdis Gerlina, kes rääkis, et lisaks tantsimisele meeldib talle meisterdada. Ta on meisterdanud endale nii käevõrusid, kõrvarõngaid kui kaelaehteid.

“Ma võtsin Pou täna öösel kaissu,” teatas õhinal Rasmus, olles vaevu uksest sisse jõudnud. “Pou on väga mõnus ja pehme!”

Sirle selgitas, et sõbrapäevaks õmblesid nad noortega pehmeid fliisist südameid. Kuna hetkel on noorte hulgas populaarne virtuaalne loom Pou, siis said huvilised endale päris isikliku lemmiku õmmelda. Usinale kitarrisõrmitsejale võib ta meenutada ka trillerit, aga tegelikult on Pou nutitelefonile alla laetav lemmikloom, keda saab toita, pesta ja riietada. Virtuaalsõbraga saab ka mängida ja oma sõpru külastada.

“Kas punast vildikat on?” uuris Johanna. Neiu, kes on pea pool oma elu noortekas, kinnitas, et siin on lahe. “Kõige toredam on siin tantsida, joonistada ja kokata,” ütles ta.

Peagi hakkas keskusse rohkem noori saabuma, sest plaanis oli sõbrapäevamuffinite küpsetamine. Südamekujulised vormid, helesinised ja roosad südamed, punane martsipan ning roosa suhkruglasuur olid juba aegsasti varutud

i

Värvilised hommikud

Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus koostöös Euroopa Noored Eesti Bürooga viisid noortealgatuse toetamiseks läbi mängulise projekt “IDEE 24”. Noorte mõtted vormistati projektiks ja esitati programmi Euroopa Noored.

Indiaanitüdruk, hipi, koduperenaine ja “tibi” koostasid keskkonnateemalise projekti “Värvilised hommikud”. Neli aktiivset tüdrukut –   Karolin, Raidi, Kätlin ja Viktoria – püüdsid oma tegelaskujude abil  inimesi arutu tarbimise üle mõtlema panna. “Aeg on märgata, et keskkond hävineb, loodust pole ilus rüüstata,” laulsid tüdrukud. Loo autor on Aiki Aland. Flashmobi raames esitati oma laulu Jõgeva ja Kuremaa noortekeskuses, Kuremaa ujulas ning ka Jõgeva Kaubahalli trepil. Flashmobi käigus koguneb kindla aja jooksul avalikus kohas rühm inimesi, kes esitavad või etendavad pealtnäha ebatavalist luguja seejärel kaovad kiiresti. “Mis toimub, selle kohta inimesed küsima ei tulnud, ollakse pisut tuimad ja tagasihoidlikud,” märkis Raidi. Aga nii mõnigi uudishimulik piilus  noori silmanurgast ja muheles omaette.

Lugu salvestati stuudios ka plaadile. Tüdrukud poseerisid ka  fotostuudios ja jäädvustasid oma tegelaskujud pildile. Veebruari lõpuks saavad nii laul kui fotod paadile, mida huvilistele jagada saab.

Raidi rääkis, et projekt tekitas positiivseid emotsioone, andis kogemusi stuudios ja pildistamisel. Ettevõtlikel tüdrukutel on plaanis osaleda ka noortevahetuse projektis. See oleks väga arendav, kui noor saab minna nädalaks teise riiki, tutvuda sealse kultuuri ja eluga, proovida uusi toite ja näha maailma laiemalt.

Noorsootöö kvaliteedi hindamine

Jõgeva vald osales eelmisel aastal noorsootöö kvaliteedi hindamises. Sirle Schneider, Maire Püss ja Laidi Grauen kaardistasid noorsootöö tugevusi ja arendamist vajavaid võimalusi Jõgeva vallas. Valla noorsootöö korraldusega tutvusid ka välishindajad – Kaarma vallavalitsuse kultuurikorraldaja Kristi Hints, Politsei- ja Piirivalveameti Lõuna Prefektuuri juhtivspetsialist Ly Brikkel, Elva Huviala- ja kultuurikeskuse direktor Leelo Suidt, Piret Eit Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast ja Ingrid Väravas Eesti Noorsootöö Keskusest.

Välishindajate arvates on kiiduväärt, et vallas on nii palju heas korras noortekeskusi, mis paiknevad noortele võimalikult kodu lähedal ja erinevad võimalused on noortele kättesaadavad. Jõgeva valla noortekeskuste ühendusse kuuluvad Siimusti, Vaimastvere, Kuremaa, Laiuse ja Jõgeva avatud noortekeskused. Tugeva küljena tõid välishindajad välja noortele suunatud nõustamisteenuse kvaliteedi ja hea koostöö Jõgeva linna huvikoolidega.

Noorsootöö kvaliteedi hindamismudel on töövahend kohalikule omavalitsusele. Selle abil saab kaardistada noorsootöö tugevusi ja arenguvajadusi. Tulemuste põhjal on võimalik planeerida edasist arengut ning jälgida edusamme.

2013. aasta valla eelarvest on eraldatud vahendid noorte töö- ja puhkelaagri, mobiilse noorsootöö ja noorte kodanikualgatuse fondi toetamiseks ning läbiviimiseks. Töökasvatusliku sisuga projektid ja malevad kaasavad noori kodanikuühiskonna tegevustesse ja juurutavad mõtet olla aktiivne kodanik. Sirle sõnul tõid ka välishindajad need punktid arenguvajadustena välja.

Noorsootöö nõuab missioonitunnet ning pühendumist. Välishindajad olid üllatunud, et noorsootöötajatele on ette nähtud vaid pool ametikohta. Välishindajad rõhutasid, et kindlasti on vaja noorsootöö tegijaid süsteemselt tunnustada ning luua ametikohti, kus nad saaksid täielikult oma kutsumusele pühenduda.

Põnev suvi

Suvel ootab noori taas Jõgeva linna ja valla ühine laager Udu talus. Eelmisest aastast on jäänud head mälestused ja noored ootavad laagrit väga. Kindlasti on sel suvel oodata külla ka Paide noori.

“Paide on meie sõprusvald. Eelmisel aastal käisime Paides külas ja nüüd ootame neid enda juurde,” rääkis Sirle. Neli noort saavad võimaluse minna ka Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse suvepäevadele.

Mida arvavad noored Jõgeva aleviku noortekeskusest?

•Siin on põnev

•Kõik on sõbralikud

•Siin on hubane (kodu)

•Paik, kus vaba aega sisustada

•Siin on hea seltskond

•Siin on vahva

•Keskus on rõõmu täis

•Keskus on päikest täis

•Siin ei hakka igav

i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus