Turismimessil keskenduti juubelit tähistavale maakonnakeskusele

 

“Küüslaugusupp on praegusel viirushaiguste ajal parim ravim,” veenis Mister Küüslauk Tourestil Jõgevamaa boksi juures huvilisi külmalinna küüslaugusuppi proovima.

Tegelikult polnud huvilistest puudust ja kiiresti tekkis supijagajate juurde järjekord. Üks vanem härra otsis oma teistpoolt, et tallegi maitsvat suppi pakkuda. Paar neiut tulid julgesti järjekorra lõppu ja supist nad muidugi ilma ei jäänud. 

Supiportsu sai 225 inimest

Jõgeva linnavalitsuse arenduse peaspetsialist Erki Teder ütles, et kokku jagati messil külmalinna suppi umbes 225 portsjonit.

Kõikidele huvilistele aga, kes juba messil tahtsid teada, mis supp see selline küll on, näitas Mister Küüslauk Põltsamaa Felixis valmis tehtud ja purki pandud originaali. Nii et kõik, kes praegusel viirusterohkel ajal loodavad külmalinna küüslaugu supist abi saada, seda kindlasti ka saavad ja hästi varustatud kauplustes  peaks seda igal juhul jätkuma.

Muide, mõni aeg hiljem pakkusid mulgid Viljandimaa boksis mulgi putru ja sealgi tekkis pikk järjekord.

Jõgevamaa boksis korraldati veel linna viktoriin, samuti müüdi messil nii laupäeval kui pühapäeval maakonna loteriid. Pileteid osteti ohtralt ja auhinnad olid toredad – alates Põltsamaa Felixi sinepitest kuni Vudila kallite kinkekaartideni. “Loterii läks hästi, inimesed olid valmis euro välja käima ning vaatama, kuidas näkkab,” rääkis Teder.

Pühapäeval üllatas meie maakonna boksi külastajaid aga Johannes Haav akordionimänguga. “Pühapäev on tavaliselt veidi vaiksem päev ja Johannes mängis kokku neli pooletunnist blokki, mis väga hästi vastu võeti,” lisas Teder.

Tema sõnul oli laupäev muidugi kõige rahvarohkem, pühapäeval saadi teada, et kokku külastas siis messi 22 800 inimest.

“Eks paljud tulid enamasti tarbima ehk siis soodushinnaga odavamaid reise ostma. Paljud aga valisid puhkuseajaks sobivat reisimarsruuti . Oli ka neidki, kes tulid oma endise kodumaakonna boksi lihtsalt juttu ajama ja tundsid huvi, kuidas meil läheb. Loomulikult on meie maakonnas väga atraktiivne paik Vudila mängumaa, hästi teatakse ka loodusturismiga seotud matkaradu,” rääkis Teder, kelle kinnitusel oli maakond ka tänavusel messil kenasti pildil.  

Peipsimaa ühes boksis</strong>

Peipsimaa boksiski polnud MTÜ Peipsimaa aktiivsetel naistel eriti palju mahti jalgu puhata. Huvilisi vooris hordide kaupa, päriti vaatamisväärsuste kohta ja sedagi, kus öömaja või süüa saaks ning milline marsruut suvel jalgrattaga tasuks ette võtta.

Osa külalisi tundis rohkem huvi Värska ja Setumaa kohta, osa jällegi soovis rohkem teavet vanausuliste kogukondade kohta.

Jõgevamaa koostöökoja tegevjuht Aive Tamm ütles, et Peipsi piirkonda tulebki ühiselt turundada, seda ei saa võtta eraldi Ida-Viru-, Jõgevamaa, Tartumaa ning Põlvamaa Peipsi äärena. “Turistide liikumine näitab, et kui on jõutud juba Kauksisse, liigutakse mööda järve äärt edasi. Maakond pole oluline. Mustveest paraku Põltsamaale edasi ei sõideta, ikka Alatskivile ja Kallastele. Sellepärast otsustasime taas olla koos,” rääkis Tamm.

Tema sõnul pääsevad Peipsimaa tugevused koos kõige paremini mõjule. “See on sündinud Leader-tegevusrühmade koostööna, oleme kolmel aastal järjest juba pead kokku pannud ning piirkonna arendamiseks häid ideid läbi arutanud. Koos turismimessidel osalemine on üks väljund,” rääkis Tamm.

Tema sõnul said nad mullu Tourestil palju väärtuslikke kontakte ning koos pääses piirkond meediasse. Nii olid klipid Peipsimaast “Osoonis” ja ka “Maahommikus”.

Järgmisel  Tourestil loodetakse taas üheskoos piirkonda tutvustada. 

Põltsamaa ajaloost tuleb raadiosaade

Järjekord tekkis ka laua juurde, kus Põltsamaa veine maitsta pakuti. Neid, kes veini mekkimata edasi põrutasid, peaaegu polnudki.

Põltsamaa muuseumi juht Rutt Tänav aga oli juba reedel käinud raadiosaate salvestusel, mida on kõikidel huvilistel võimalik kuulata 23. veebruaril kell 13.05 Vikerraadios.

Rutt Tänav ütles, et  riigi sünnipäeva eel on paslik meelde tuletada, et esimene sinimustvalge lipp õmmeldi tegelikult valmis Põltsamaal. “Jutt algas Mõhust ja Oberpahlenist, rääkisime ka Magnuse aegsest Põltsamaast,” lisas muuseumi juhataja. 

Balti riikide vanim ja suurim reisimess

*Reedest pühapäevani toimunud turismimessi Tourest külastas kolme päeva jooksul kokku rekordilised 36 316 inimest

*Seda on möödunud aastal sündinud külastajate rekordist 10 000 võrra enam

*Kõige aktiivsem messikülastuse päev oli laupäev, mil messil käis 22 840 inimest

*Reedel ja pühapäeval käis messil vastavalt 5779 ja 7697 inimest

*Messikülastajate hulka ei ole arvestatud eksponente ning väikeseid lapsi

*Alates 1991. aastast toimuvat messi korraldab Eesti Turismifirmade Liit.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus