Scanola Baltic käivitab Painkülas uue õlitehase

Aktsiaseltsi Baltic Agro tütarettevõte Scanola Baltic kavatseb käivitada veebruari lõpus või märtsi algul Painkülas rapsiõli tootmise uues tehasehoones. Järk-järgult on ettevõttel kavas ka toodangut mitmekesistada.

Scanola Balticu juhatuse liikme Ants Puusta sõnul käib praegu täisvõimsuses tootmine senises tehases, õlile jätkub ka toorainet ning turgu. “Kõige suuremaid pingutusi teeme aga uue tootmishoone ehitamise lõpuleviimiseks. Tehase rajamist alustasid eelmised omanikud. Nende ajal valmis kollakas-roheline hoone, kuhu toodi õlipressid. Meile jäävad teha isoleerimis-, soojustamis- ja käivitamistööd ning ehitada välja uued elevaatorid.” 

Uus tehas töötleb 140 000 tonni rapsi aastas

Puusta, kes on ühtlasi Baltic Agro tegevjuht, lubas, et tööde plaanipärase laabumise korral algab tootmine uues tehases veebruari lõpus või märtsi algul. “Tehase võimsuseks on 140 000 tonni rapsi aastas, mis on vana tehasega võrreldes kaks korda suurem. Elektrienergia võimsusprobleemidest tingituna kulgeb tootmisprotsess algul poole, kuid alates augustist täisvõimsusega. See on aeg, mil põllumehed hakkavad tooma tänavust rapsisaaki.

Selleks, et augustis uut saaki vastu võtta, tuleb veel investeeringuid teha, näiteks nüüdisajastada kauba vastuvõttu. Nii toimubki töö mitmel rindel. Investeeringud ulatuvad miljonitesse eurodesse. Nende täpne  suurus pole veel teada, sest kolme kuu vältel, mil Painkülas ettevõtlusega tegeldud, pole veel selgunud, kui suurt rahanumbrit üheks või teiseks otstarbeks vaja läheb,” lausus firmajuht. “Kui kulutuste suurused teada, ütleme selle summa ka avalikkusele välja,” lubas ta. 

Olivia õlid jäävad

Scanola Baltic säilitas tarbijate hulgas populaarse kaubamärgi Olivia, millega tähistatud 0,5-, 1- ja 5-liitrilised pudelid ja 10- ning 20-liitrised kanistrid moodustavad õlitoodangust vaid 10-14 protsenti. Ülejäänud kogus ostetakse suurtesse autotsisternidesse.

“Jõudumööda kavatseme ka toodangut mitmekesisemaks muuta. Nii hakkame tegema fritüürõli ning oleme mõelnud ka salatiõlile. Ühtlasi kalkuleerime maitseõlide valmistamise tasuvust,” ütles Ants Puusta. 

Töötajate arv ei muutu

Aktsiaseltsis Scanola Baltic töötab praegu kolmkümmend kaheksa inimest. “Maapiirkonnas asuva ettevõtte jaoks on see üsna suur arv. Töötajaskonna märkimisväärset suurendamist praegu kavas pole, pigem peame oluliseks senist tööjõudu firma arenguks võimalikult efektiivselt kasutada. Tahame, et tööd jätkuks ning töötingimustega rahul oldaks,” lausus Puusta.

Tema sõnul kasutab Scanola Baltic ka Painkülla rajatud koostootmisjaamast saadud soojust. “Koostootmisjaam pole aga tervikuna tööle hakanud  Me peame Eesti Energiaga läbirääkimisi, et leida mõlemaid pooli rahuldav lahendus sellest jaamast tuleva sooja, külma ja elektri kasutamiseks,” lisas ta. 

Tutvustab Jõgevamaad välisriikides

Jõgevamaa Tootjate Liidu juhatuse esimees Urmas Ingver ütles, et maakonna põllumajandustootjatel on hea meel, et senine pikaajaline ja usaldusväärne koostööpartner Baltic Agro sai Painkülas asuva rapsitehase omanikuks ning tegeleb ettevõtte laiendamisega.

“Saame firmale Scanola Baltic müüa rapsi ja osta sealt rapsikooki. Konkurentsi silmas pidades tuleb kasuks ettevõtte lähedus Jõgevamaa põllumajandusettevõtetele. Eksporttegevus pole pealt on Scanola Baltic ka üks Jõgevamaa tutvustajaid välisriikides.

Positiivsena tuleb märkida ka töökohti, mida firma Jõgeva valla inimestele annab. Loodetavasti valmib tulevikus Painkülas ka logistikakeskus, mis võimaldab põllumeestel vilja tarnida ja väetisi osta,” lisas Ingver.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus