Piim Lätti ja Leetu, pullid Türki

 

Palamuse vallas kakskümmend aastat tegutsenud AS Evemar on praegu n-ö klassikaline põllumajandusfirma, kus toodetakse piima ja liha ning kasvatatakse teravilja ja rapsi. Alustati aga omal ajal hoopis väetise ja jõusööda maaletoomisest ning poepidamisest.

 

Evemarile aluse pannud Mati Evert ja Rünno Marmor töötasid 1990. aastate alguses Luua kõrgema metsakooli ehk praeguse Luua metsanduskooli alluvuses: Marmor juhtis selle põllundusosakonda (kool oli omaaegsest Kaarepere sovhoostehnikumist eraldudes kaasa saanud ka tüki põllumajandust) ja Evert oli tegev tehnikapoolel. Toona oli probleeme paljude asjade, muu hulgas väetise hankimisega. Et põllud rammuta ei jääks, sõitsid Evert ja Marmor autoga Ukrainasse ning ostsid sealsest väetisetehasest majandi raha eest neli ja oma raha eest kaks vagunit väetist.

Nood kaks vagunitäit väetist müüsid mehed kodumail maha ning said selle eest nii palju raha, et neli uut vagunitäit sama kraami osta. Nii läkski väetiseäri käima ning hiljem hakati Eestisse tooma ka jõusööta. Lisaks sellele ostsid Evert ja Marmor ära õigusjärgsele omanikule tagastatud Luua kauplusehoone.

“Omanik elas Tallinnas ja paarkümmend minutit pärast seda, kui me tema kodus maja müügi asjus käed olime löönud, saabusid kohale järgmised ostuhuvilised. Nii et kauplusehoone omanikeks saime ilmselt tänu paremale Tallinna tundmisele,” ütles Mati Evert muiates.

Väetiseäri ajamiseks ja poepidamiseks 20. jaanuaril 1993 asutatud firma sai omanike perekonnanimede esimestest pooltest koosneva nime AS Evemar. Põllumajandusvaldkonda laienes selle tegevus juba sama aasta suvel: metsakool otsustas siis oma põllumajandist loobuda ning Evert ja Marmor ostsid pangalaenu ja tööosakute eest ära koolile kuulunud Kaiavere farmi, millega saadi kaasa ka teatud kogus maad. 1997. aasta oktoobris ostis Evemar ära Kaarepere sovhoosi pankrotivara ning laiendas karjakasvatust-põllupidamist enam-vähem praeguste mõõtmeteni.

Kätt otsustati proovida ka toitlustusäris. Metsakooli ühiselamu keldrisse ehitati välja baar Auul ja Palamuse kirikumõisa aita baar Lible Juures. Need avati 1998. aasta kevadel kahekuuse vahega. Tõsi, peatselt otsustati baaride ja poe pidamiseks luua eraldi firma OÜ Luua Grupp. Nn Vene kriis oli tekitanud olukorra, kus piimatootjad, AS Evemar sealhulgas, töötlejatelt kuude kaupa piimaraha kätte ei saanud. Võimalike riskide vältimiseks loodigi uus firma, mida hakkas juhtima Mati Everti abikaasa Malle. Poodi peab Luua Grupp tänini. Baar Auul lõpetas tegevuse kolm aastat tagasi, kui metsanduskool oma söökla avas, nüüdseks on lõppenud ka Lible baari ruumide rendileping.

Maakonna kolmas

ASil Evemar läheb aga vaatamata vahepealsetele rasketele aegadele praegu päris hästi. 2004. aastast on Mati Evert ettevõtte ainuomanik, sest Rünno Marmor siirdus end teostama teise firmasse. Karja peab Evemar viies laudas: Aruküla väikeses ja suures laudas on 350 lüpsilehma, Visustis noorloomad, Kaiaveres mullikad ja Mullaveres pullid. Toodetud piima ostab ära Laeva piimaühistu, kes müüb selle edasi Lätti ja Leetu, kus piimanõudlus suurem. Pullid müüakse Rakvere lihakombinaadile või tõuloomakasvatajate ühistu kaudu Türki. Möödunud aastal võttis teekonna kaugele soojale maale ette 137 Evemari laudas kasvanud pulli.

Evemari lüpsilehmad andsid möödunud aastal piima keskmiselt 8600 kg. Selle näitajaga oldi maakonnas kolmandal kohal, jäädes maha ainult Torma Põllumajandusosaühingust ja OÜst Härjanurme Mõis.

“Kui nõukogude ajal mõnel lüpsjal lehmad 8000 kilo piima oleksid andnud, oleks tal rind aurahasid täis olnud,” nentis Mati Evert muiates ja lisas, et korraliku piimatoodangu taga on farmijuhataja Pilvi Värniku ja tema alluvate tubli töö.

Silo valmistatakse loomadele ise, noorloomadele mõeldud jõusööt segatakse omakasvatatud vilja baasil samuti ise kokku. Piimakarjale mõeldud komponentiderohkemat jõusööta eelistatakse praegu osta, aga kui selle hind praegusest veelgi kõrgemale tõuseb, hakatakse sedagi võib-olla taas ise segama.

Põllu- ja karjamaad on Evemari käsutuses tuhande hektari ümber. Ligikaudu pool sellest on oma, pool renditud maa. Möödunud aastal oli umbes nelisada hektarit odra, 280 hektarit talinisu ja 340 hektarit rapsi all.

Firma masinapark on piisav ja korralik.

“Panustasime kohe lääne tehnikasse ja nüüd hakkame esimestel aastatel soetatud Valtra ja New Hollandi masinaid juba tasapisi John Deere’i omade vastu välja vahetama,” ütles Mati Evert. “Noorkarjalautades on meil siiski mõni vana Belaruss ka veel kasutusel.”

Töötajate arv on Evemaris aastaid enam-vähem stabiilsena püsinud. Praegu annab ettevõte tööd 32 inimesele, kellest paljud on ametis olnud enam-vähem asutamisest peale. Paraku hakkavad kauaaegsed töötajad varsti riburada pensionile minema ning neile väärilist vahetust leida on keeruline, ehkki firmal oleks ka kortereid pakkuda: maal on üldse inimesi vähemaks jäänud ning noored lauda- ja põllutööst huvitatud pole. Need, kes aastaid Evemaris töötanud, tunnevad aga juba ise vastutust firma hea käekäigu eest, sest nad teavad, et kuni Evemaril hästi läheb, läheb hästi ka neil.

Plaanis uus laut

Et tööjõuga on kitsas käes ja lehmapidamisele hakkavad 2019. aastast kehtima karmimad nõuded, on ASil Evemar plaanis rajada Aruküla praeguste lautade kõrvale uus robotlaut, kus ruumi kuuesajale vabalt peetavale piimaandjale. Uude lauta on plaanis paigaldada DeLavali firma uudne lüpsikarussell, mis lüpsjate töö kõvasti mugavamaks muudab.

“Kui hästi läheb, siis lööme kevadel kopa maasse. Pangalt on ehitusraha saamiseks nõusolek olemas,” ütles Mati Evert. “Kui mingi takistus siiski ette tuleb, lükkub ehituse algus järgmise aasta kevadesse.”

Kui uus laut valmis saab, tahaks Mati Evert firma oma pojale Margusele üle anda ja ise pensionipõlve pidama jääda. Praegu on Margus Evemaris raamatupidaja, nii et firma asjadega on ta hästi kursis.

Ettevõtja elu pole Mati Everti sõnul meelakkumine, sest vastutus on suur ja töö kipub n-ö koju kaasa tulema. Samas tundus ettevõtjaks hakkamine omal ajal siiski parima lahendusena.

“Olin kolhoosikorra lõpuaastail juba liiga vana, et välismaale sulaseks minna, ja kodukandis muid valikuid polnud,” nentis firmajuht. Selle peale, kuhu tema ettevõte kahekümne aastaga jõudma peaks, ta toona üldse mõelda ei osanud.

“Kui üks aasta mööda sai, lõid numbrid kokku, leidsid, et rikkaks pole saanud, aga ära pole ka surnud, ning ütlesid: “Teen ühe aasta veel!”,” meenutas Mati Evert. “Kõige lahedamad olid Vene kriisi eelsed aastad: ega me tollal muidu baare ehitama poleks hakanud. Kõige raskem oli aga Vene kriisi aeg: kui kombinaadist piimaraha mangudeski kätte ei saanud, olid meie töötajate palgad ka ju mitu kuud maksmata. Õnneks olid inimestel siis nälja peletamiseks veel oma aiamaal kasvatatud juurikad võtta, nüüd poleks vist sedagi.”

Märtsis, kui külm aeg möödas, aga kevadtööd pole veel alanud, kavatseb Mati Evert oma firma töötajatele Kaarepere rahvamajas ühe söögi-joogi ja tantsu-tralliga peo korraldada. See läheb siis muu hulgas firma juubelipeo ette. 

AS Evemar

Asutatud 20. jaanuaril 1993, asutajateks Mati Evert ja Rünno Marmor. 2004. aastast on firma ainuomanik Mati Evert.

1993. a juulis omandas firma Luua kõrgemale metsakoolile kuulunud Kaiavere farmi koos juurde kuuluvate maadega

1997. a oktoobris osteti ära Kaarepere sovhoosi pankrotivara

3. aprillil 1998 avati metsakooli ühiselamu keldris baar Auul

29. mail 1998 avati Palamuse kirikumõisa aidas baar Lible Juures

1999. aasta juulis moodustati baaride ja Luua poe haldamiseks eraldi firma, OÜ Luua Grupp

ASi Evemar 2012. a käive oli 1,4 miljonit eurot

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus