Kakskümmend aastat kütuseäris

Palamuse vallas tegutseval Kudina tanklal oli eile märkimisväärne tähtpäev: 21. jaanuaril kakskümmend aastat tagasi müüdi sealt esimesed kakskümmend liitrit kütust. Kütuse mark oli A76 ning selle liiter maksis 2 krooni ja 70 senti ehk praeguses vääringus 17 eurosenti.

 

Kakskümmend aastat tagasi hakkasid nõukogude ajal loodud suurmajandid, Palamuse kandis tegutsenud Kevade kolhoos sealhulgas, hääbuma. Ettenägelikumad kolhoosnikud asusid aegsasti mõtlema, kuidas leib siis lauale saada, kui majandit enam pole. Kevade kolhoosi Kudina osakonnas mehhaanikuna töötanud Aivar Sanderil tekkis mõte erastada tööosakute ja ühistatud vara eest tanklahoone, mis kolhoosil lõpuni ehitamata oli jäänud, ning hakata seal kütuseäri ajama. Aivi ja Aarne Päll ning Enn Allikas-Hallikas, kellel oli kompenseeritavat ühistatud vara rohkem kui Sanderil endal, olid nõus kampa tulema. Nii saigi pandud alus firmale, mis esialgu kandis asutajate perekonnanimede esitähtedest tulenevat nimetust AS S.P.A, 1994. aastast tegutseb aga OÜ Kudina Tankla nime all.

“Kuni tanklast olid püsti paljad seinad, mille vahel lokkas rohi, ei pakkunud see paik kellelegi huvi, kui me aga maja valmis ehitasime ja tankla käivitasime, oli paljudel ütlemist, et näe, sina kasutasid oma spetsialistipositsiooni, et kolhoosi varale käpp peale panna, aga mina ei saanud midagi,” meenutas Aivar Sander. “Alles viie aasta pärast hakati aru saama, et meile pole mingit teenimatut õnne sülle langenud, vaid me oleme firma käivitamiseks ja arendamiseks ise kõvasti tööd teinud.”

Ajapikku hakkasid ealt vanemad partnerid riburada firmast taanduma ning Aivar Sander ostis neilt nende osaluse ära. 2004. aastast on ta OÜ Kudina Tankla ainuomanik. Kui firma omanike ring on ahenenud, siis tegevusvaldkondi on hoopis juurde tulnud. 1994. aasta suvel avati tanklahoones näiteks kauplus. Tollal tegutses Kudinal, otse tankla vastas ka Jõgeva Majandusühistu kauplus, ent see pani paari aasta pärast uksed kinni.

“Majandusühistut tol hetkel maakauplused suurt ei huvitanud, sest nemad tegelesid põhiliselt Jõgeva kaubahalli arendamisega. Tänu sellele me neist nii kergesti jagu saimegi,” ütles Aivar Sander. “Toona oli plussiks ka see, et Tartus Ravila tänaval asuvast ETK baasist said erapoodide pidajad sama kaupa sama hinnaga kui ETK enda süsteemi poed. Nüüd pole see ammu enam nii.”

Nööpnõelast tankini

Toona öeldi Kudina tankla kohta naljatamisi, et sealt saab kõike nööpnõelast tankini. Selliseid käibenumbreid, nagu poe esimestel aastatel, ei tule aga Aivar Sanderi sõnul enam kunagi. Vahepeal kaubeldi Kudina tanklas koguni kahel korrusel. Kui hoone läbi sadav lamekatus puht tehnilistel põhjustel viilkatuse vastu vahetati, tekkis katuse alla palju ruumi. Sinna ehitati välja ruumid ehitus-, aia- ja autokaupade poe tarvis. Möödunud aasta 1. septembril lõpetas see pood tegevuse, küll aga võib väiksema valiku auto- ja ehituskaupu leida nüüd alumise korruse poest.

“Kui ümberkaudsed külad inimestest tühjenevad, siis pead mõtlema, kus, mida ja kuidas müüd,” ütles Aivar Sander.

Tema sõnul on Kudina tankla teeninduspiirkonnas ringleva raha hulk püsinud aastaid enam-vähem samal tasemel, seepärast ei anna üksnes kohapeal kütust ning toidu- ja tööstuskaupu müües kuidagi oma tulusid kasvatada. Järelikult on vaja leida kohapeal uusi nišše ning pakkuda kaupa ja teenuseid ka oma piirkonnast väljapoole. 2004. aasta detsembrist peab Kudina firma veel teistki tanklat, mis tegutseb elava liiklusega Tartu-Viljandi maantee ääres Puhjas. 2007. aastal ostis Kudina Tankla OÜ aga endale esimese reisibussi ja hakkas veoteenust pakkuma. Nüüdseks on busse juba neli (8-, 18-, 19- ja 48-kohaline) ning jõude need naljalt ei seisa, sest vaatamata peaaegu olematule reklaamile (paar kuulutust Palamuse valla lehes) on tekkinud terve rida järjekindlaid bussiteenuse tarbijaid.

Parim reklaam

“Suust suhu leviv positiivne info on kõige parem reklaam,” ütles Aivar Sander, kes üsna sageli ise reisibussi roolis istub. Olgu tegemist turistide sõidutamisega Saksamaale või laste viimisega Elistvere loomaparki, on see ikkagi väike vaheldus argisele askeldamisele Kudina tanklas.

Lisaks bussidele on ettevõte hankinud endale kütuseveoki. See võimaldab kütust edasi müüa Tartusse, Mustveesse, Ida-Virumaale ja mujale, kus nõudlust ja raha on.

“Mulle tuuakse korraga 25 tonni kütust kohale ja mina “tilgutan” seda tonni-pooleteise kaupa edasi väiksematele firmadele, kellest suur varustaja huvitatud pole,” selgitas Aivar Sander. “Et meie kütuseveokil on peal iga liitri üle arvet pidav täppislugeja, saame pakkuda ka tankimisteenust. Kui Kaarepere viadukti ehitati, sõitis meie auto igal hommikul objektile ja täitis kõigi seal ametis olnud masinate paagid. Praegu pakume samasugust teenust Tartu Idaringtee ehitajatele.”

Suurem osa Eestis müüdavast mootorikütusest tuleb Leedus asuvast Mažeikiai tehasest, mis praegu kuulub Poola firmale Orlen. Ka Kudina Tankla ostab oma kauba Orlen Eesti kütusekaubamajast. Suure läbimüügiga suurte tanklakettidega konkureerimiseks tuleb aga väikesel firmal kõvasti pingutada ning kokku hoida, kust aga saab. Veel sel aastal peaks Kudina tanklasse üles saama tankimisautomaat. See võimaldab mitte ainult tööjõukulu kokku hoida, vaid pakkuda ka klientidele kütust 24 tundi ööpäevas. Praegu saab seda ainult päevasel ajal. Puhja tankla on, tõsi küll, avatud ööpäev läbi.

Selles, et firma kakskümmend aastat kenasti vastu on pidanud, on Aivar Sander tänulik firma töötajatele, kelle hulgas on ka tema raamatupidajast abikaasa Kaja.

 “Üksi poleks ma keegi. Firma on see, mis ta on üksnes tänu tublidele töötajatele,” ütles Aivar Sander. “Kaupluse töösse ma näiteks eriti ei sekkugi: seal on nii tublid naised, kes saavad kauba tellimise ja muuga suurepäraselt ise hakkama. Ja kerge nende töö pole, sest pood on ju kui külakeskus, kus tihti ka ostjate isiklikud mured ära tuleb kuulata.”

Tanklaomaniku meelest on ettevõtlus mitte niivõrd rahateenimis-, kuivõrd eluviis. Ning selle juurde kuulub ka vastutus. Aivar Sander on ikka järginud põhimõtet, et olgu igasuguste arvetega kuidas on, aga töötajate palgad peavad saama alati makstud.  Ta on toetanud ka mitmeid kohaliku kogukonna jaoks olulisi ettevõtmisi, nagu näiteks Oskar Lutsu huumoripreemia väljaandmine. Ka möödunud kevadel suletud Palamuse kutselise päästekomando asemele loodud vabatahtlik komando saab kogu väljakutsetel käimiseks vajaliku kütuse OÜlt Kudina Tankla.

“Riigi poolt oli kutselise komando likvideerimine rumal samm, aga nüüd tuleb siis vähemalt kõik teha, et vabatahtlikud edasi saaksid eksisteerida,” ütles Aivar Sander. “Vald toetab neid omal, mina omal moel, sest minu meelest on kohapeal päästeabi säilimine väga oluline. Kui varas jätab veel nagigi seina, siis tuli ei jäta sedagi.” 

OÜ KUDINA TANKLA

·         Asutatud 21. jaanuaril 1993 ja põhineb täielikult eestimaisel kapitalil.

·         Ettevõtte algne nimi oli AS S.P.A, 7. jaanuarist 1994 tegutsetakse OÜ Kudina Tankla nime all.

·         Põhitegevusalaks on kütuste müük, ent sellele on aja jooksul lisandunud mitmeid kõrvalharusid: 24. juunist 1994 tegeldakse toidukaupade jaekaubandusega, 2. maist 1997 tööstuskaupade jaekaubandusega ja 20. detsembrist 2007 pakutakse veoteenust reisibussidega.

·         1. detsembril 2004 avas firma tankla Tartumaal Puhja alevis.

·         Kõige rohkem on firmas olnud 16 töötajat, praegu on tööl 11 inimest, neist kuus Kudinal ja viis Puhjas. Üldse on firmal töösuhe olnud umbes kolmekümne inimesega.

·         2012. aastal oli firma käive 2 753 443 eurot.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus