Tapa firma avas Jõgeval kangapoe

Jõgeval Kesk-Eesti Ärikeskuse teisel korrusel avati poolteist kuud tagasi kauplus, kust saab osta kangaid, niite, lõngu ning õmblus- ja käsitöötarvikuid. Tapal tegutsevat osaühingut Sirteks ajendas Jõgevale kauplema tulema asjaolu, et kangapood oli siinselt kaubandusmaastikult senini puudu.

 

Tõsi, nii Jõgeva Majandusühistu kaubahallis kui ka Eha Aldi käsitööpoes on teatud valik kangaid müügil, ent OÜ Sirteks omaniku Sirje Lilienbachi arvates oli suurema kaubavalikuga spetsialiseeritud kangapoe jaoks Jõgeva turul veel ruumi küll.

“Olen ise ka kangaste maaletooja ning kui kaupa juba sisse tuua, siis on mõtet tuua rohkem kui ühe poe jagu,” ütles Sirje Lilienbach. “Rakveres ja Ida-Virumaa linnades ma laienemisvõimalust ei näinud, sest seal olid mõned head konkurendid juba ees. Seepärast jäi mu pilk peatuma Jõgeval. Mul oli ka tuttavaid, kes soovitasid just Jõgevale tulla.”

Kui Tapal pole Sirje Lilienbachi sõnul ühtegi õmblusateljeed, siis Jõgeval on neid mitu. Ning nagu Tapalgi, on siin kindlasti ka tublisid hobiõmblejaid ja koolitüdrukuid, kes käsitöötundides õmblevad, koovad ja heegeldavad. See tähendab, et kangaid, õmblustarvikuid, lõngu ja muud seesugust on vaja paljudel.

Ning loomulikult vajavad ka Jõgeva inimesed oma kodudesse sisustustekstiile, sealhulgas kardinaid. Viimased saab Sirteksi poe vahendusel isegi valmis õmmelda lasta. Reedeti on poes nimelt tööl tapalanna Tiina Kaugerand, kes võtab vastu kardinatellimusi ja õmbleb kardinad kodus valmis ka. Kes kardinate tellimise mõttega poodi tuleb, peaks kodus muidugi enne akna ja kardinapuu üle mõõtma.

Lisaks kardinatele vajatakse igas kodus ka voodipesu. Sellegi tarvis saab Sirteksi poest materjali soetada või osta hoopis firma enda valmistooteid.

“Meil on näiteks pakkuda kummiga satiin-aluslinu, samuti flanellist aluslinu ja laste voodipesu,” ütles Sirje Lilienbach. “Ka voodipesu õmblemiseks sobivat laia puuvillriiet on meil soodsa hinnaga pakkuda. 2,2 meetri laiune flanell on aga juba äragi ostetud.”

Rongiga saab kiiremini

Kangapoe jaoks sobiva äripinna leidmine ei olnud Sirje Lilienbachi sõnul Jõgeval kuigi keeruline: Kesk-Eesti Ärikeskuse teisel korrusel, otse Vooremaa toimetuse vastas asuv ruum, kus kunagi müüdi kingitusi ja mänguasju ning seejärel arvutikaupu, oli juba mõnda aega tühjana seisnud. Ka kohapealt müüja leidmine polnud raske. Enamasti teenindabki poes ostjaid kohapealt palgatud müüja Merilin Sirel. Reedeti on, nagu öeldud, leti taga Tiina Kaugerand ning firmaomanik Sirje Lilienbach käib samuti aeg-ajalt Merilin Sirelile vabu päevi andmas. See on tema jaoks üksiti hea võimalus siinsete ostjatega otse suhelda ning nende soovidest-eelistustest aimu saada.

“Jõgeva on meie poolt vaadatuna logistiliselt väga heas kohas: kui autoga siia sõitmine võtab poolteist tundi aega, siis rongiga oled 45 minutiga kohal. Ning rongid käivad täpselt meile sobivatel aegadel, nii et nii mina kui ka Tiina käimegi Jõgeval enamasti rongiga,” ütles Sirje Lilienbach.

Kui Sirteksi pood detsembri algul uksed avas, olid seal paljud riiulid alles tühjad. Sestpeale on kaubavarud tasapisi, aga järjekindlalt täienenud.

 “Jõulude ajal osteti muidugi jõulukangaid ja jõulukardinaid, samuti paelu,” ütles Sirje Lilienbach. “Praegu on meil juba päris heas valikus pakkuda lõngu, kudumisvardaid ja heegelnõelu. Aga kaupa tuleb tõesti kogu aeg juurde.”

“Kui ostjaid parasjagu pole, siis saabki tegelda uute kaupade väljapanemisega,” lisas Merilin Sirel.

Tema sõnul on paljud asjahuvilised Sirteksi poe juba üles leidnud, ent paljud on Kesk-Eesti Ärikeskuse teisele korrusele sattudes ka rõõmsalt üllatunud, kui varem tühjana seisnud ruumist uue poe avastavad.

Lõigata või käristada?

Sirje Lilienbachi sõnul on kliente igasuguseid: mõni tahab, et müüja eraldaks ostetava kangatüki rullist kääridega lõigates, mõni jälle, et käristades. Tiina Kaugerand lisas, et klient on kaupluses muidugi kuningas, aga samas võiks ta ka aru saada reaalsest majandussituatsioonist. Näiteks sellest, et kaupmees ei saa kaupa poolmuidu ära anda, samuti sellest, et väikeses linnas tegutseva poe sortimenti ei saa üle mõistuse suureks ajada. Aru saada tuleks ka sellest, et mõnda asja ei saa müügile tuua ka parima tahtmise juures, sest seda ei paku ükski varustuskanal.

Merilin Sirel alustas möödunud sügisel õpinguid Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis tekstiili erialal. Sealsetes materjaliõpetuse ja muudes tundides omandatud teadmised tulevad talle müüjatöös kasuks.

“Sa pead ju ikka teadma, mida müüd, ning oskama ostjale nõu anda,” tõdes  Merilin.

Klientidega suhtlemise alal sai ta kõva kooli aga siis, kui töötas Jõgeva Majandusühistu restoranis Kosmos.

“Õmblus- ja käsitööd on Eestis ajast aega tehtud ja loodetavasti tehakse ka tulevikus,” ütles Sirje Lilienbach. “Üritame oma poes hoida sellist sortimenti, et iga ostja endale midagi leiaks.” 

Eha Alt, Jõgeval tegutseva kaupluse „Käsitööd“ omanik:

Minu arvates on see igati tervitatav, et kangaste ja muude käsitööks vajalike toodete pakkujaid Jõgevale juurde tuleb. Inimestel peab olema võimalik valida, missugusesse poodi ta läheb ja missugust kaupa ostab. Sirteks pakub ka tunduvalt suuremat valikut kangaid, kui minul võimalik on. Nii et teatud mõttes läks minu elu lihtsamakski. Kui minul üht või teist kaupa pakkuda pole, saan kliendi juhatada teise poodi.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus