Kodused hooldajad loovad turvatunde

Teisipäeval peeti Põltsamaa vallas Lustivere kultuurimajas meeles vallakodanikke, kes hooldavad oma lähemaid abivajajaid.

Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson andis üle lillekimbu juba aastaid omaste hooldamisega tegelenud Aime Merimaale, kes tähistas neil päevil ka oma juubelit. Tõnson süütas tänuüritusel küünla ja võrdles küünlaleeki inimeluga, mis ka mingil hetkel süttib, et siis kunagi kustuda. Ka omakseid hooldavad inimesed annavad teistele inimestele oma südamesoojust ja headust. Toivo Tõnson tänas inimesi nende tehtud töö ja pühendumuse eest.

Põltsamaa vallavalitsuse sotsiaalabi osakonna juhataja Anne Veirami sõnul korraldavad nad igal aastal taolise tänuürituse. Ühel aastal kutsutakse tänuüritusele puuetega inimesed, teisel aastal omaste hooldajad. Veirami sõnul on kutsutute hulgas neid, kes hooldavad oma lapsi, teisi lähedasi, naabrit või lihtsalt aitamist vajavaid inimesi. Hooldajad jagavad teistega nii oma südamesoojust ja hingejõudu ning pühendavad hooldust vajavatele inimestele ka väga palju vaeva, aega ja energiat. Lustiveres peetud tänuüritusele olid kutsutud kõik Põltsamaa vallas omaste hooldusega tegelevad inimesed ja välja saadeti ligi 130 kutset. Kõik kutsutuist siiski kohale tulla ei saanud. 

Tarmukas vanaema kasvatab viit lapselast

Adaveres elav Liidia Kees kasvatab eestkostjana viit lapselast. Peres kasvavad kaks 11-aastast poissi-kaksikut, 12-aastased kaksikõed ning üks 9-aastane tüdruk. Neli last õpib Adavere põhikoolis ja üks Vastseliina koolis. Adaverre, kus nad neli viimast aastat elanud on, sattus pere Märjamaa kandist.

Liidia Keesi sõnul algab tema tööpäev laste koolisaatmisega. Silm tuleb peal hoida, et lapsed oma riided selga saaksid ja kooliks vajalikud asjad kaasa võtaksid. Õhtul hilja tegeleb ta veel laste riiete korrastamisega ja mõtleb juba uuele koolipäevale. Mõistagi tuleb lastele süüa teha, tube koristada ning veel paljude muude majapidamises tarvilike töödega hakkama saada. Liidia Kees tööl ei käi, sest on invaliidsuspensionär. Viie lapsega tegelemine pole tema sõnul  lihtne materiaalses ega füüsilises mõttes, aga kõigele vaatamata tullakse toime. Lapsed on tublid ja aitavad vanaema kodustes töödes. Õnneks jätkub sellele suurele perele ka päris piisavalt ruumi, sest nad elavad viietoalises korteris. Argipäevaste toimetuste kõrvale mahub ka rõõmsamaid ettevõtmisi, sest käiakse vahel ka ringi sõitmas. Nii on käidud bussiga Märjamaal, Tallinnas ja mitmel pool mujalgi. Mõni aeg tagasi käidi Põltsamaal tsirkuses. Soomeski on käidud. Liidia Kees lausus, et vahel tuleb ka Põltsamaa valla sotsiaaltöötajate abi tarvitada. Näiteks siis, kui ta on ise haige ja talle endale või lastele rohtusid tarvis läheb. Ühel lastest tuleb aeg-ajalt Tartus meditsiinilist abi saamas käia, selleks on olnud mõnikord võimalik valla bussi kasutada. Liidia Kees lausus, et vahel on ta pereema kohustustest küll üsna tüdinenud, kuid tõdes samas, et tegelikult on lapsed need, kes talle elu mõtte annavad. 

Tänuüritusel kultuuriprogramm

Abikaasat hooldav Põltsamaa valla Võhmanõmme külas elav Ellen Jaanikesing lausus, et tema on hooldajarollis juba kolmandat aastat, sest tema abikaasa on ratastoolis. Naise sõnul tuleb sellise olukorraga paratamatult harjuda, ennast kokku võtta.  Hooldajarollis olemine seob koduga, sest kuhugi ära minna pole võimalik. Kui ongi vaja natukeseks ajaks kuhugi minna, tuleb seda abikaasale kannatlikult selgitada.

Naise sõnul oli Lustivere tänuüritus väga vajalik. Omaste hooldajad tunnevad üksteist ja neil on, millest omavahel rääkida. Veel kiitis ta tänuürituse kultuuriprogrammi. Oma abikaasat hooldava inimesena mõistab Ellen Jaanikesing, kui tähtis on, et selliseid inimesi märgatakse ning nende tööd ja vaeva tunnustatakse.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus