Parim kodanikeühenduste projekt on MTÜ Sokuturi noortelaager

Neljapäeval kuulutati Lustiveres maakonna mittetulundusühenduste konverentsil tänavuseks parimaks kodanikeühenduste projektiks MTÜ Sokuturi noortelaager ja etendus “Hiliskevad-varasuvi”. Parima kodanikeühenduse tiitli viis koju Jõgeva Koolituskeskus ning aasta kodaniku au pälvis Igor Ellisson.

Projekti raames korraldati noortele muusika- ja teatrilaager, mis on iga-aastane laste- ja noortelaagri projekt.  Selle kaudu on hea arendada noortes mitmekülgseid läheduse, sõpruse ja koosolemise vorme, mida saab läbi elada ning millega mängida. Projekti käigus oli põhirõhk monoloogil, dialoogil, misanstseenil, diktsioonil, lavakõnel ja lavalisel liikumisel. Laager peeti Palamusel 13.-19. augustini.

MTÜ Sokuturi noortelaagri ja etenduse “Hiliskevad- varasuvi” projektijuht, Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumi õpetaja Sirje Kiis nimetas tunnustusega seoses olulisemaks kordaminekuks seda, et noored said end mitmekülgselt teostada. “Mõnigi noor inimene sai näidata oma andekust, mida tal siiani polnud võimalik teha. Projekti käigus valmis suurepärane originaalloomingul põhinev noortemuusikal. Suurim lisaväärtus on ilmselt see, et projektis osalenutest on saanud tore ning kokkuhoidev sõpruskond, kes loodetavasti hoiab ka edaspidises elus kokku ning on üksteisele toeks.

Projektis osales üle kolmekümne noore ja saateansambel. Lisaks Palamuse valla noortele oli õpilasi Ida-Virumaalt Sinimäe põhikoolist. Sinimäe kool on kakskeelne ning meiega teevad nad koostööd eelkõige sellepärast, et nende venekeelsed lapsed saaksid siin viibides suhelda eesti keeles,” rääkis Kiis.

“Järgmise aasta plaanid on tehtud ning projekti tööprotsess käivitunud. Laagris osalenud noor andekas muusik Kaarel Orumägi on kirjutanud valmis uue noortemuusikali “Suvelõõm”, mis peaks loodetavasti esietenduma järgmise aasta augusti alguses. Tavapärastele tegevustele, nagu laulmine, tantsimine ja näitlemine lisandub seekord filmimaailmaga seotud tegevusi, ” ütles Sirje Kiis

Kui toetajaid leida õnnestub, tahetakse “Hiliskevadet-varasuve” jõulude ajal etendada koolides, kus õpivad puudega lapsed. 

Rõõmus üllatus

Mittetulundusühingu Jõgeva Koolituskeskus juhatuse liige Marika Prave nimetas tiitli saamist suureks üllatuseks. “Rõõm on see, et meid on märgatud. Ja kui otsustati nii kõrgel tasemel tunnustada, siis järelikult teeme ja pakume inimestele õiget ja vajalikku teenust, koolitame täiskasvanud inimesi,” ütles ta. Suurimaks kordaminekuks peab Prave seda, et sügisel alustas kool juba neljanda õppeaastaga ja huvi võõrkeeleõppe vastu on suurenenud.

“Käivitasime esimest õppeaastat vene keele rühma, mida esimestel aastatel vähese huvi tõttu teha ei õnnestunud. Saime heakskiidu Leader- programmist ja PRIA-lt toetuse meie esimesele suurele käsitöö- ja kunstiõpiringide projektile. Käsitöö liidab kogukonda ja põlvkondi, projekti tegevused kestavad tänavu sügisest kuni tuleva aasta lõpuni Jõgeva valla erinevates piirkondades ja õpetajateks on enamasti kohalikud Jõgeva valla inimesed.”

Koolituskeskus asutati 2009. aastal kodanikualgatuse korras. Tegevuse eesmärgiks on olnud kõigile õppijatele ja õpetajatele väga heade töötingimuste ja võimaluste loomine. Tegutsetakse juba neljandat aastat järjepidevalt täiskasvanute koolitajana ja vabaharidusliku liikumise eestvedajana ja selles osalejana. Kolme eelneva õppeaasta jooksul on kursustel osalenud kokku ligi 300 inimest.  

Uudis võttis jalad nõrgaks

Tänavu maakonna parim kodanikuühiskonna toetaja, aktsiaselts Perevara on õla alla pannud väga paljude sportlaste ettevõtmistele, nende ülelugemisekski kulub omajagu aega ja ruumi. Toeks on oldud saalihokis spordiklubile Tähe, toetatud Eeri Vahtrat, motomatkajate kokkutuleku Jõgevatreff korraldamist, Felix Adrati mälestusturniiri jalgpallis, Liivimaa Ratsaklubi Balti Karikavõistluste läbiviimisel, Kuninglikku Jahiseltsingut jahilkäigu korraldamisel Laiusel, Jõgeva valla 145. aastapäeva juubeliüritusi, aga ka kabeklubi rahvusvaheliste turniiride korraldamisel. Ühendati  jõud ja saadeti noor künnimees Margo Pajo koos isa Mait Pajoga künni maailmameistrivõistlustele Horvaatias. Samuti pole unustatud lapsi – tuldi appi Kuremaa ujulas lastele ujumise algõppe korraldamisele. 

Ellissoni sõnul käivad juba ettevalmistused tuleval suvel toimuvaks 22. Jõgevatrefiks. “Suurema organiseerimistöö olen usaldanud nooremale põlvkonnale, kuid püüan ka ettevõtmisele ise kaasa aidata,” ütles ta.

Rõõmu tunneb ta ka oma kodupaigas lastega tegelemisest, juhendades motoringi, kus tegutsevad Sadala kooli õpilased. 

Tänavused paremad kodanikeühendused ja toetajad 

*Jõgevamaa parim kodanikeühendus – Jõgeva Koolituskeskus

*Atraktiivseim kodanikeühenduste projekt – mittetulundusühingu Sokuturi noortelaager ja etendus “Hiliskevad-varasuvi”

*Aasta kodanik 2012 – Igor Ellisson

*Parim kodanikuühiskonna toetaja – aktsiaselts Perevara

*Tänukirja kodanikeühenduste toetamise eest said Lembit Paal ja osaühing Rauduks

*Põltsamaa piirkonna parim kodanikeühendus  – Pajusi Küla Selts

*Jõgeva piirkonna parim kodanikeühendus – mittetulundusühing Juula Küla Heaks

*Peipsi piirkonna parim kodanikeühendus  – Omedu Külaselts

*Sädeinimene 2012 – Pille Tutt

*Aasta küla 2012 – Lustivere külade piirkond

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus