Kaareperes valmib pansionaat

Pisut enam kui kuu aja pärast, 15. mail avab endises Kaarepere koolihoones uksed MTÜ Iseseisev Elu hallatav eakate pansionaat. Ehitustööd käivad täie hooga ning tuleva kolmapäevani on aega kandideerida meditsiiniõe või hooldaja töökohale.

Kaarepere ajalooline koolihoone on praegu veel tööpäeviti Viljandi firma Celtabar ehitusmehi, müra, tolmu ja prahti täis, ent viie nädala pärast peavad siin valitsema vaikus ja kord, sest siis tahetakse vastse pansionaadi uksel lint läbi lõigata ja vastu võtta esimesed kliendid. Alumisel korrusel valmivates tubades on ruumi 36 eakale, ülemisel korrusel võiksid toetatud elupaiga leida seitse-kaheksa erivajadustega inimest. Liikumisraskustega eakate jaoks ülemine korrus ei sobi, sest sinna viiv trepp on üsna järsk ja ebamugav. Ülemisele korrusele tuleb ka puhkenurk, alumisele korrusele aga söögisaal. Oma kööki polnud Kaarepere koolil juba mõnda aega ning pansionaadi jaokski ei hakata seda välja ehitama.

„Otsime praegu firmat, kes meie tulevaste klientide, aga ka personali jaoks toitu valmistama ja seda kohale tooma hakkaks,“ ütles Kaarepere pansionaadi juhataja Mare Maalma, kes enne pansionaati haldava MTÜ Iseseisev Elu teenistusse asumist töötas Võisiku hooldekodus. „Selle ülesande täitmise vastu on praeguseks huvi tundnud neli toitlustusfirmat.“

Suurt huvi on tuntud ka pansionaadis tööle asumise vastu: pärast tööpakkumiskuulutuse ilmumist teisipäevases Jõgevamaa Ärilehes oli Mare Maalma telefon tükk aega, piltlikult öeldes, punane.

„Vajame tööle seitset hooldustöötajat ja üht meditsiiniõde,“ ütles Mare Maalma. „Meditsiiniõde võiks olla koduhoolduslitsentsiga, sest sel juhul on tal õigus läbi viia natuke suuremat hulka protseduure.“

Tartus tegutseval MTÜl Iseseisev Elu ja Palamuse vallavalitsusel on kokkulepe, et eelisjärjekorras võetakse tööle oma valla inimesi.

„Kõigepealt arvestame siiski tööoskusi ja isikuomadusi,“ ütles MTÜ juhatuse esinaine Maire Koppel. „Kui Palamuse valla inimene ja mujalt tulnu nende poolest võrdsed juhtuma olevad, siis kaldub kaalukauss Palamuse valla esindaja kasuks.“

Halvad üllatused

Muinsuskaitsealuse hoone, millest möödunud kevadel Kaarepere Põhikooli viimane lend tugeva nukrusenoodiga teele saadeti, võttis MTÜ Iseseisev Elu Palamuse vallalt rendile möödunud sügisel. Kui toona arvas MTÜ juhatuse esinaine Maire Koppel, et hoone pansionaadiks ümber ehitamine läheb maksma 1,5-1,9 miljonit krooni, siis nüüdseks on selge, et lõplik summa saab olema pigem 1,9 kui 1,5 miljonit, sest nagu sageli juhtub, varjas vana maja endas üsna palju üllatusi.

„Väljastpoolt näeb maja ju üsna kena välja, aga remondieelsete lammutustööde käigus sattusime ikka ja jälle mädanevatele põranda- ja katusekonstruktsioonidele, pehkinud vaheseintele ning muudele ebameeldivatele üllatustele,“ ütles Mare Maalma. „Koolimaja vanem, 1897. aastal valminud osa on isegi paremas seisus kui 1960. aastatel valminud juurdeehitus: ju siis oli tsaariaegne ehituskvaliteet nõukogude-aegsest nii palju parem. Juurdeehituse teist korrust me esialgu kasutusele võtta ei saagi.“

Maire Koppeli arvates võiksid pansionaadi esimesteks klientideks saada need Palamuse vallast pärit eakad, kes praegu koduvallast kaugemal hooldekodus elavad, ent nüüd, mil selleks võimalus, koduvalda naasta soovivad.

„Huvi on tuntud ka mitme eaka tartlase Kaarepere pansionaati paigutamise vastu, ent paraku soovitakse selliste pöördumiste puhul oma probleemile lahendust leida kohe,“ ütles Maire Koppel. „Seepärast ei julge ma öelda, et need, kes senini asja vastu huvi on tundnud, seda ka 15. mail veel tunnevad. Samas oleks meil vaja vaja klientide arv võimalikult kiiresti kriitilise piiri, st 20 inimeseni kasvatada, sest vähemaga on väga raske asutust ära majandada.“

Ühe pansionaadikoha eest tuleb välja käia 7500-10 000 krooni. Viimane summa eeldab Maire Koppeli sõnul juba eraldi tuba ja personaalseid teenuseid. Käivitada tahetakse ka intervallhooldus, st võimalus paigutada hooldust vajav inimene pansionaati ajaks, mil teda hooldavad pereliikmed reisil viibivad või muidu puhkust vajavad.

Uus kogemus

„Intervallhoolduse puhul võiks inimene pansionaadis viibida vähemalt nädala. Lühema tähtaja puhul muutuks see inimese edasi-tagasi solgutamiseks,“ ütles Maire Koppel.

Mis erivajadustega inimestele toetatud elamise võimaluse pakkumisse puutub, siis seda saab Kaarepere pansionaadi teisel korrusel pakkuda ilmselt vaid juhul, kui omavalitsused on valmis selle kinni maksma, sest riik vähendas tänavu vastava teenuse ostmise mahtu.

Pansionaadi pidamise kogemust tosin aastat tegutsenud MTÜl Iseseisev Elu varasemast ajast võtta pole: senini on nad käivitanud erivajadustega inimeste päevakeskused Tartu ja Elva linnas ning Haaslava, Rõngu, Puhja ja Konguta vallas, samuti viis töökeskust (neis tehakse õmblustööd, kunstkäsitööd, remonditööd jne) ning pakkunud Tartus ja Elvas toetatud elamise teenust. Pansionaadi avamine pole aga kõnealuse MTÜ ainus Kaareperega seotud plaan: koostöös Palamuse vallavalitsusega kavatsevad nad avada kunagises Kaarepere vallamajas tööharjutuskeskuse puudega inimestele ja töötutele. Sama hoone teine pool on vallal plaanis anda külaseltsi käsutusse.

Et koostöö Palamuse vallavalitsusega on olnud hea ja konstruktiivne, kinnitasid nii Maire Koppel kui ka Mare Maalma. Palamuse vallavanem Urmas Astel tõdes omalt poolt, et MTÜ Iseseisev Elu näol on vald leidnud Kaarepere koolihoonele asjaliku ja kompetentse rentniku.

„Nüüd pole ohtu, et maja tühjalt seisma jääks ja ära laguneks,“ ütles vallavanem. „Hea on ka see, et tekib võimalus abivajajad kodulähedases hooldusasutuses hoida ning mõnel vallakodanikul lootus tööd leida.“

iii

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus