Tänuhommikusöögil peeti meeles heategijaid

 

Riigikogu liikme Aivar Koka poolt kolmapäeva hommikul Jõgeval korraldatud tänuhommikusöögil peeti meeles isetegevuse ja heategevusega silma paistnud inimesi.

Pidulikku sündmust modereeris EELK Põltsamaa Niguliste koguduse õpetaja Markus Haamer, kes pidas ka söögipalve.

Jõgeva kultuurikeskuse juhataja Airi Rütter tuletas koosolijatele meelde rahvatarkust, et peagi tuleb meil üle elada aasta kõige pimedam aeg, mil päike on neli päeva pesas. Vanad eestlased meelitasid päikese välja loitsudega, et ta taas kõrgemalt käima hakkaks. “Peaksime rohkem julgema olla meie ise, laulma, tantsima ja mängima pilli, sest see tegevus korrastab ka mõtlemist,” lisas Rütter.

Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutt ütles, et teo headuse kriteeriumiks võiks olla see, kui palju see toob head kaasinimestele, mitte tegijale endale. Väikesest heateost saab suur tegu. Igapäevastest pisikestest heategudest saavad alguse suured. Kui teeme iga päev ühe heateo, siis lähebki päev korda. Heategu on südamega tehtud tegu,” tõdes ta.

EELK Maarja-Magdaleena koguduse vaimulik Aivo Prükk rääkis, kuidas ta hommikul Jõgevale sõitis. Tema ees liikus suur veoauto. “Ühel hetkel vilgutas veok mulle parempoolset suunatuld,  andes märku, et tee on vaba, sõida mööda. See oli ühelt poolt väike heategu, aga teisalt päris suur,” tõi ta näite.

Heateod peaksid vaimuliku hinnangul olema loomulikud ja  tulema südamest, neid ei peaks tegema kõvasti pingutades. Aivo Prüki sooviks oli, et me rohkem head teeksime.

Põltsamaa vallavolikogu esimees Liia Lust nentis, et ka väljaütlemata mõtted jätavad jälje. Samuti jätavad tema sõnul jälje kõik teod, nii head kui ka halvad.

Riigikogu liige Aivar Kokk tänas kõiki saalisolijad, kinnitades, et nad kõik on teinud palju head. Mitmed nende hulgast on teinud korda räämas kiriku või vana koolimaja. “Kunagi ei saa tänu liiga palju,” tõdes Kokk.

EELK Mustvee koguduse õpetaja Eenok Haamer tuletas saalisolijatele meelde vana tõde – hea tegemine on kui eestpalve kellegi eest, kes vajab abi. Üks inimene oli hommikul palunud Eenok Haameril tema eest paluda. Haamer tuletas meelde, et kohtus Ameerika Ühendriikides väga paljude inimestega, kes palusid, et Eesti oleks vaba. Ta märkis, et inimesed peaksid rohkem armastama oma ligimesi kui iseennast.

Muusikalisi vahepalu esitasid Peep Lõhmus ja Aivar Mihkelson. Lõõtsa mängis Pajusi mees Lembit Paal. Toidud olid valmistanud ja neid serveerisid Põltsamaa ametikooli õpilased.

Tänuhommikusöögi traditsiooni tõi Aivar Kokk Jõgevamaale maavanema ametis olles kuus aastat tagasi.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus