Luulepäevade teemaks on „Luigelaul“

Homme algavad Jõgeval Betti Alverile pühendatud luulepäevad “Tähetund”, mis seekord kannavad juba kahekümnendat järjekorranumbrit. Luulepäevad avatakse homme keskpäeval ja lõpetatakse ülehomme kell 16 kultuurikeskuses.

Luulepäevade teemaks on “Luigelaul” ning neil astutakse üles eesti luulel põhinevate lavastustega. Jõgeva gümnaasiumi kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahuri sõnul lähtuti luulepäevade teema valikul hetkeolukorrast: kui “Tähetundide” traditsioon tulevikus ka edasi kestab, siis Jõgeva gümnaasium on luulepäevade korraldajate hulgas kindlasti viimast korda, sest tuleval aastal samal ajal sellist kooli enam ei eksisteeri.

“Nii et igal juhul on tänavused luulepäevad ühe etapi lõpp,” ütles Lianne Saage-Vahur.

Kahe päeva jooksul astuvad 24 gümnaasiumiealiste noorte truppi üles 25 etendusega. Neist 17 mängitakse ära homme ja kaheksa laupäeval.

Vanad tuttavad

Osalevate truppide hulgas on ülekaalus vanad head tuttavad. Tartu Hugo Treffneri Gümnaasiumist tuleb seekord lausa kolm ja Viimsi keskkoolist kaks truppi. Jõgeva Gümnaasiumi kooliteatril Liblikapüüdja on tänavugi plaanis üles astuda kahe lavastusega. Esimene, Leelo Tungla, Aita Kivi, Ellen Niidu ja Urmas Alenderi tekstidel põhinev lavastus kannab pealkirja “Ma salaja sosistan palve” ning seda mängitakse kavakohaselt reedel kell 15 algavas etendusteblokis. Teine, Betti Alveri luulel põhinev lavastus “Luigelaul” kantakse ette laupäeval umbes kell 12 luulepäevade viimase etendusena.

Lisaks Liblikapüüdjale osaleb “Tähetunnil” veel üks Jõgevamaa trupp — Põltsamaa kultuurikeskuse noorte näitering Viribus Unitis, mida juhendab Keiu Kess. Nende lavastust “Enne minevikku minekut”, mis põhineb Urmas Alenderi ja Valeeria Villandi tekstidel, mängitakse laupäeval kell 10 algavas etenduste blokis.

“Autorite valik on tänavustel luulepäevadel väga lai. Urmas Alender on nende hulgas esmakordselt,” ütles Lianne Saage-Vahur. “Küllap on see tingitud sellest, et Alenderil on just tänavuse teemaga haakuvaid tekste. Kui pealkirjade järgi otsustada, siis ongi tänavused lavastused enamasti kurvatoonilised, ent üllatused pole muidugi välistatud. Saaremaa Ühisgümnaasiumi trupp Krevera on aga näiteks “Luigelaulust” teinud “Luige laulu” ning ehitanud lavastuse üles osaliselt Viivi Luige tekstidele.”

Žüriis ehk Akadeemias teevad kaasa samuti põhiliselt “vanad kalad”, ehkki on ka uustulnukaid. Tagasisidet annab Akadeemia juhendajatele seekord lausa kahel korral: reede hilisõhtul ja laupäeva pärastlõunal. Nii saavad analüüsitud mõlema päeva lavastused. Traditsiooniline reedeõhtune mälestushetk Betti Alveri pargis on seekord toodud aga tavapärasest mõnevõrra ettepoole. Küünlatuledes parki luulet ja muusikat kuulama minnakse juba kell 17. Pärast seda jätkuvad luuleetendused kultuurikeskuses.

“Otsustasime mälestushetke veidi ettepoole tuua, et linnarahvas ka sellest osa saaks. Hilisemal ajal on kohalikud inimesed tavaliselt juba kodus nelja seina vahel,” ütles Lianne Saage-Vahur.

Tulevik teadmata

Reedene päev lõpeb noorte luulehuviliste jaoks tantsupeoga Jõgeva gümnaasiumi saalis. Laupäeva pärastlõunal, kui Akadeemia oma otsuseid teeb, saavad noored kuulata ansamblit Nolens Volens, mille liikmed enamasti kõik kunagi “Tähetunnil” osalenud.

Kui luulepäevad 19 aastat tagasi käivitati, ei osanud ei Lianne Saage-Vahur ega teisedki korraldajad arvata, et traditsioon nii võimsaks ja pikaks kujuneb.

“Loomulikult tahaksime, et traditsioon jätkuks ka siis, kui Jõgeva gümnaasiumi enam ei eksisteeri, ent kes, kus ja millisel viisil neid korraldama hakkab, on praegu raske öelda. Ka see on praegu teadmata, kas, kus ja millisel viisil hakkab edasi tegutsema kooliteater Liblikapüüdja,” ütles Lianne Saage-Vahur.

Tänavusi luulepäevi korraldavad Jõgeva gümnaasium, kooliteater Liblikapüüdja ja MTÜ Tähetund. Luulepäevade ajal ja ka mõnda aega pärast neid saab Jõgeva kultuurikeskuses vaadata Anatoli Makarevitši fotonäitust 2011. aasta “Tähetunnist”. Täna, homme ja ülehomme on aga kõigil soovijail võimalik tasuta külastada Betti Alveri muuseumi, kus saab peale püsiekspositsiooni vaadata Tiit Pääsukese maalinäitust “Rahutus”.

Homme hommikul kell 9 toimub aga Betti Alverile pühendatud luuletund Jõgeva Ühisgümnaasiumis. Samal ajal väljub Jõgeva kultuurikeskuse juurest buss, mis viib huvilised Tartusse Raadi kalmistule. Mälestushetk Betti Alveri haual algab kell 10.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus