Kiigemetsa Kooli õpilased osalevad Lõuna-Koreas peetaval eriolümpial

Tavalised taliolümpiamängud peetakse kahe aasta pärast Šotsis, kuid intellektipuudega sportlastele mõeldud eriolümpia talimängud toimuvad juba järgmise aasta alguses Lõuna-Koreas ning seal esindavad Eestit kaks Kiigemetsa kooli õpilast ja kaks Porkuni kooli õpilast, kellel paraku napib korraliku spordivarustuse ja riietuse soetamiseks raha.

 

Üldiselt on meil üsna laialdaselt teada, mida kujutab endast paraolümpia, mis on mõeldud füüsilise puudega sportlastele. Vähem teatakse aga eriolümpiast, kus võistlevad intellektipuudega inimesed. Sageli aetaksegi need kaks mõistet omavahel segi.

Eriolümpial võisteldakse üldiselt samadel spordialadel nagu tavalistel olümpiamängudelgi. Siiski on võistlusprogrammis olulisi erinevusi, näiteks võistlusklassid ja tulemuste hindamise süsteem. Nimelt jagatakse eriolümpial võistlejad võimekuse põhjal gruppidesse, mida nimetatakse divisjonideks. Ühes divisjonis ei tohi parim ja nõrgim tulemus erineda rohkem kui viieteistkümne protsendi võrra. Divisjonidesse määratakse sportlased eelnevate võistlustulemuste põhjal ning kui olümpial ületab sportlane oma algse tulemuse kordades, siis võib teda ähvardada ka diskvalifitseerimine kahtlustatuna eelmiste tulemuste võltsimises.

Reisipalavik ja võistlusärevus

Eestis koordineerib eriolümpia tegevusi EO Eesti Ühendus, mille juhatuse esimees on Kiigemetsa kooli direktor Urmas Paju. Ühenduses lepiti  kokku, kes väärivad Eesti esindamist eriolümpial. Seekord otsustati, et selle au osalisteks saavad kaks Kiigemetsa kooli ja kaks Porkuni kooli õpilast, kes võistlevad eriolümpial murdmaasuusatamises. Meie sportlased osalevad teatevõistlusel ja individuaaldistantsidel.

Kiigemetsa koolis õppivad Eesti koondislased Danel ja Moonika on juba praegu ootusärevuses ning hoolimata sellest, et tulemus pole eriolümpial oluline, soovivad nad saavutada  kõrgeid kohti. Kiigemetsa laste kehalise kasvatuse õpetaja Reino Hobolainen ütles, et noored on vabariiklikel jooksu- ja ka suusavõistlustel väga tublid olnud.

Kuigi praegu veel lund maas pole, treenivad nad jõusaalis ja jooksurajal. Suvel sai Danel  ka rullsuuskadega sõitmist harjutada.

Veel on Daneli meelisaladeks jooksmine ja jalgpall. Moonikale meeldib samuti jooksmine ja lisaks suusatamisele ka uisutamine. Poodiumikohad pole kummalegi noorele võõrad, Moonika on jooksukrossis saanud teise koha ja Danel jalgpallis kolmanda koha.

Mis puutub ees ootavasse taliolümpiasse, siis pikk sõit lennukitega ning ajavahe on noorte sportlaste jaoks veidi hirmutav. Moonika tunnistas, et ta pikka lennureisi pisut siiski kardab ja väike närv on sees ka võistluste pärast. Danel oli selle poolest rahulikum ning ütles, et pabistab võistluse pärast ainult natuke.

Võistlus- ja esindusriietuse soetamiseks pole piisavalt raha

EO Eesti Ühendus on juba ära ostnud Eesti delegatsioonile lennupiletid, kuid muret tekitab veel varustuse ja riietuse pool. “Meil on tarvis koondisele korralikku võistlus- ja esindusriietust  ning puudus on ka argiriietusest, sest vanematel ei jätku raha olümpiale minevaid lapsi piisavalt toetada,” ütles Urmas Paju. Hea meel oli direktoril selle üle, et Torma ja Tabivere vald, kus olümpiale sõitvad lapsed elavad, on õla alla pannud, kuid siiski pole ka neil võimalik piisavalt raha eraldada. Omalt poolt toetab tublisid sportlasi ka Kiigemetsa Kool.

Urmas Paju arvas, et riietele kulub minimaalselt nelisada eurot ühe lapse kohta, lisaks veel suusavarustus ja määrded. “Eks saaks ju hakkama ka veidi vähemaga, kuid silmas peab pidama seda, et need lapsed lähevad ennekõike Eestit esindama ja seetõttu on sportlaste ja kogu delegatsiooni väljanägemine teiste riikide kõrval väga oluline ja seetõttu ka küllaltki kallis ettevõtmine,” nentis kooli direktor. Seega kutsub ta nii eraisikuid kui ettevõtteid üles noori sportlasi võimalusel rahaliselt toetama.  

Eriolümpia missioon ja mõte

Eriolümpia on mõeldud intellektipuudega sportlastele.

Eriolümpia moto kõlab: “Las ma võidan, ning kui ma ka ei võida, olen ma andnud endast parima!”

Eriolümpia suve- ja talimänge viiakse läbi iga kahe aasta tagant.

Mängude toimumispaigad on samad, kus peetakse või on peetud ka tavalisi olümpiamänge.

Järgmised eriolümpia suvemängud peetakse 2015. aastal Los Angeleses. 

Eriolümpia talimängud Lõuna-Koreas, PyeongChangis

Aeg: 29. jaanuar – 5. veebruar 2013.

Osalejad: 3300 sportlast ja treenerit 112 riigist.

Spordialad: mäesuusatamine, murdmaasuusatamine, lumelauasõit, räätsakõnd, kiiruisutamine, iluuisutamine, põrandahoki ja saalihoki.

Eestit esindavad murdmaasuusatamises: 15-aastane Danel ja 12-aastane Moonika Kiigemetsa koolist, 17-aastane Kaie ja 18-aastane Gabriel Porkuni koolist.

Eesti delegatsiooni juht on EO Eesti Ühendus juhatuse esimees Kiigemetsa kooli direktor Urmas Paju ja võistkonna treener Porkuni kooli kehalise kasvatuse õpetaja Evelyn Himma. 

Toeta Eesti koondislastele varustuse ja riiete soetamist

EO Eesti Ühendus

a/a 10220123049019

Selgitus: Aitan eestlased eriolümpiale

i

EILI ARULA

blog comments powered by Disqus