Jõgeva haiglas töötab uus kopsuarst

Jõgeva haiglasse asus tööle uus kopsuarst Katre Jürgenson, kes üleeile siinses raviasutuses esimest korda patsiente vastu võttis.

Katre Jürgenson töötab arstina Tartu Ülikooli Kliinikumi kopsukliinikus pulmonoloogia- ja torakaalkirugia osakonnas. Kuuldes, et sama ala spetsialisti vajatakse ka Jõgeva haiglas, oli ta nõus ka siin kord nädalas neljapäeviti patsiente vastu võtmas käima.

Doktor Jürgensoni sõnul  saab kopsuhaiged jagada kahte rühma. Ühed patsiendid on kroonilised, kes käivad järjepidevalt tervisekontrollil, teised esmased haiged, kelle põhiliseks probleemiks on köha, õhupuudus või mõni muu kopsuhaigusele viitav sümptom. “Arsti juurde tulekuks peab olema saatekiri perearstilt või mõnelt teiselt erialaarstilt,” lisas ta.

Kopsuvähi diagnoosimisest rääkides tõdes arst, sellel haigusel pole spetsiifilist sümptomit.

“Kirjandusele tuginedes võib üheks iseloomulikumaks tunnuseks olla köha. Näiteks veriköha on kindel signaal, et tuleb kiiresti  kopsuarsti vastuvõtule tulla. Samas võib kopsuvähk alata ka väga hiilivate sümptomitega, näiteks jõuetuse ja väsimusega, kaalulanguse, õhupuudusega,” rääkis arst.

Katre Jürgenson võtab haigeid vastu ambulatoorselt ja konsulteerib kopsuhaiguste alal ka statsionaarsel ravil olevaid patsiente. Jõgevamaal hakkab ta tegelema ka tuberkuloosihaigetega.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus