Koostöökoja liikmed rääkisid Lustiveres vajadusest ühiselt tegutseda

Lustivere kultuurimajas peetud Jõgevamaa Koostöökoja  seminaril arutati, millised ettevõtete, mittetulundusühingute ja omavalitsuste vahelised koostööviisid peaksid kajastuma tegevuspiirkonna tulevases strateegias.

Jõgevamaa Koostöökoja tegevjuht Aive Tamm nentis, et  uuel rahastamisperioodil  on kõikidele liikmesriikidele kohustuslik jagada vähemalt  viis protsenti maaelu arengukava vahenditest  läbi Leader -meetme. “Põhimõtteliselt võiks aga sama  lähenemist rakendada ka teiste struktuurifondide vahendite jagamisel. Praegu ei tea kõiki eesootavaid rahastamisvõimalusi, kuid me saame vestlusringis arutada  selle üle, millised probleemid meie tegevuspiirkonnas lahendamist ja valdkonnad paremaks muutmist vajavad.”  Tamme sõnul toimusid teemakohased ajurünnakud juba  Mustvee, Põltsamaa ja  Vooremaa piirkonnas ja kokku laekus sealt  üle 150 idee piirkonna elu parandamiseks.  Seminar peeti “maailmakohviku” põhimõttel. Osalejad jagunesid laudkondadesse, käisid ühest lauast teise ja arutasid paljudel kohaliku elu edendamisega seotud teemadel.

SA  Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus mittetulundusühingute konsultandi Kersti Kurvitsa eestvedamisel nõu pidanud laudkonnas peeti iseäranis oluliseks koostööd laste ja noorte vaba aja sisustamisel. “Tõdesime, et on väga vajalik  lastele  laagreid korraldada. Neid  võiks olla suvel mitu  ja võimalikult erinevaid. Oluline on seegi, et laagritasu kõigile lapsevanematele jõukohane oleks.”

Sihtasutuse Kalevipoja Koda juhataja  Hannes Soosaar rääkis, et Kääpal on  edukalt tegutsenud laste- ja  noortelaagrid Kalevipoja suveteatri etenduse ajal ja laagrilised on saanud etendustes kaasa teha.  

Koostöökoja Peipsimaa kuraator Mati Kepp võttis kokku selle seltskonna mõtted, kes ettevõtjate koostöövõimalusi arutasid. “Turismiettevõtted peaksid moodustama tiheda koostöövõrgustiku. Kui turist ühte ettevõtet külastab, peaks ta sealt saama täieliku info  Jõgevamaast kui turismipiirkonnast. Peipsi-äärsete firmade omavahelist suhtlemist on viimasel ajal siiski tugevdanud MTÜ Peipsimaa Turism moodustamine ja tegutsemine Kaja Allilenderi eestvedamisel. Oleks loomulik, et majutuskohas saab ka keha kinnitada. Igas majutuspaigas sellist võimalust siiski pole,” nentis Kepp, kes tõi samas eeskujuks Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liitu  ja Jõgeva Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete koostööd ühisel toodangu turustamisel, väetiste, taimekaitsevahendite ja muude kaupade muretsemisel ning ka klubilise tegevuse korraldamisel. 

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus