Üks põgenik aedikus tagasi, kaks endiselt jooksus

 

Ööl vastu reedet Elistvere loomapargist plehku pannud kolmest ilvesest on üks juba koduses aedikus tagasi, kaks luusivad aga endiselt loomapargi lähedal metsas.

Ilvesed pääsesid mäletatavasti jooksu öösel maha sadanud suure koguse märja lume tõttu, mis ühe nende aedikus kasvanud puu piirdeaia najale upakile vajutas.

“Puu oli suhteliselt peenike, 14-sentimeetrise läbimõõduga, nii et väga mugav ilvestel seda mööda kõndides aedikust lahkuda polnud, ent neil oli öö otsa aega turnida ja tasakaaluharjutusi teha. Teisel pool aeda ulatusid oksad ilusti maha ka ja nii nad plehku panidki,” ütles RMK Elistvere loomapargi juhataja Sirje Saul.

Jooksikute kättesaamiseks hankisid loomapargi töötajad kiiresti Eestimaa Looduse Fondilt ilvesepüünised, mis pandi üles loomapargi ja Elistvere järve vahelisse metsa. Ööl vastu pühapäeva läkski üks ilvestest kastpüünisesse, et sinna söödaks pandud toitu noolida, ning laskis hommikul püüniseid kontrollima tulnud loomapargi töötajate end rahulikult aedikusse toimetada.

“Tundub, et ilves on kojupääsemise üle ise ka õnnelik,” ütles Sirje Saul. “Et loomapargis sündinud ilvesed end vabas looduses ise toita ei oska, loodame peatselt kätte saada ka ülejäänud kaks jooksikut.”

Kaugele pole nad Sirje Sauli sõnul läinud, vaid luusivad endiselt loomapargi läheduses, kus neid aeg-ajalt ka nähtud on. Kui algul sai värskele lumele jäänud jälgede järgi nende liikumisel isegi silma peal hoida, siis praeguseks on jälgi juba nii palju, et uuemaid ja vanemaid on nende seast raske eristada.

“Loodusretkejuht ja jahimees Vahur Sepp soovitas meil ilveseid mitte liiga innukalt jälitada, sest nii võime me nad hoopis kodunt kaugemale hirmutada,” ütles loomapargi juhataja. “Nii et ega meil muud üle jäägi kui oodata ja loota, et nälg jooksikud lõpuks püünisesse ajab. Küllap igatsevad nad ise ka juba siinse tuttava keskkonna järele, aga uute paikade uudistamise himu on sellest igatsusest siiani võitu saanud.”

Sirje Sauli sõnul on see vähemasti selle aja jooksul, mil Riigimetsa Majandamise Keskus loomaparki on hallanud, esimene kord, mil ilvesed aedikust välja on pääsenud.

“Paar aastat tagasi lõhkus torm meil ilveseaeda palju hullemini kui praegu, ent see juhtus päeva ajal ja siis ei kiirustanud ilvesed kuhugi. Nemad on aktiivsemad just öösel. Pealegi sai aed siis kiiresti ära parandatud,” ütles Sirje Saul, kinnitades, et inimesele loomapargist põgenenud ilvesed ohtlikud pole, sest nad pole eluski jahti pidanud ega kedagi murdnud, ent kui keegi loomi kohtab, ei tasuks nendega siiski suhelda üritada.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus