Kundast sületäie preemiatega

Möödunud reedel ja laupäeval peeti Lääne-Virumaal Kundas kooliteatrite alternatiivfestivali Väike Lava. Jõgevamaalt osales Jõgeva gümnaasiumi kooliteatri Liblikapüüdja kolm eri vanuseastme truppi, sama kooli trupp Sabahelk ning Lustivere põhikooli näitering Nuki. Et Liblikapüüdja trupid viisid Kundasse igaüks kaks lavastust, andsid meie noored lavajõud tervelt kaheksa etendust.

Auhindu võideti ridamisi. Laureaaditiitlite asemel antakse Väikesel Laval välja kolm suurt ja kolm väikest Karu Karoliinet, sest festivali projektijuhiks on Kunda Ühisgümnaasiumi näiteringi Karu Karoliine juhendaja Maarika Koks. Ühe suurtest karudest tõi seekord koju Liblikapüüdja 4 B klassi trupp lavastuse “Meie emmed” eest. Teatriõpetuse tunde annab sellele klassile Lianne Saage-Vahur, ent konkreetselt see lavastus valmis neil klassijuhataja Linda Trossi käe all.

“Tegime selle eesti luulel põhineva loo valmis emadepäevaks. Lapsed on selles tükis hästi pidulikult riides ning taustaks kasutasime slaide, millel on kujutatud nende emasid mingi tegevuse juures,” ütles Linda Tross.

Rollide eest “Meie emmedes” said näitlejapreemia Alex Guske ja Georg Sakrits, osade eest teises sama trupi lavastuses “Üks segane lugu” (lavastaja Lianne Saage-Vahur) Marleen Tamm, Argo Pärn ja Sven Suvvi.

Jäid konkurentsist välja

2 A klassi trupi liikmetest said näitlejapreemia lavastuses “Minu suured vennad ja õed” (lavastaja Linda Tross) kaasa teinud Kerttu Kethly Rumask ja Oskar Säärits. Kahe neljanda klassi õpilastest koosnev trupp Sabahelk, mida juhendab Jõgeva gümnaasiumi huvijuht Kersti Kruus, pälvis aga lavastuse “Unustatud nukuteater” eest füüsilise teatri eripreemia ning Lustivere näitering Nuki, mida juhendab Marika Jürgenson, eripreemia loominguliste otsingute eest.

Tunnustati ka juhendajaid. Meie juhendajatest kuulusid tänukirjaga tunnustatute hulka Lianne Saage-Vahur ja Linda Tross.

Kunda Ühisgümnaasiumi ja Kunda klubi koostöös korraldataval festivalil, mis tänavu jõudis kuuenda toimumiskorrani, teevad üldjuhul kaasa 1.-6. klassi õpilaste näiteseltskonnad. Sel aastal kutsuti “kampa” ka selle vanusepiiri ületanud noori teatritegijaid ehk Väikese Lava “veterane”. Iseasi, et kõik ei saanud vanemate truppide staatusest ühtmoodi aru. Liblikapüüdja 8 B klassi trupp ja juhendaja Lianne Saage-Vahur said aru, et nad lähevad võistlema, hiljem selgus aga, et neid jäeti ikkagi konkurentsist välja. See tekitas teatavat pettumust. Samas tunnustati <metricconverter w_st=”on” productid=”8 A” />8 A trupi liikmeid, Karoliina Šamalovat ja Kristjan Pinti näitlejapreemiatega.

Täpselt vormistatud

“Mulle pole tükk aega miski nii meeldinud kui Liblikapüüdja selle vanuseastme trupi lavastus “Üks ennemuistne jutt”,” ütles Väikese Lava žüriisse kuulunud Eesti Harrastusteatrite Liidu kooliteatrite koordinaator Maret Oomer. “Noored näitlejad mängisid hästi, ent kogu lavastus oli Liannel ka väga täpselt vormistatud. Mitte midagi polnud jäetud ripakile ega juhuse hooleks.”

Lisaks Maret Oomerile hindasid lavastusi Ivo Eensalu, Haldi Välimäe, Mall Türk ja Anne-Liisi Laaneste ning ühtekokku tuli neil ära vaadata 25 näitetükki.

“Käisime oma klassiga Kunda festivalil juba kolmandat korda ning lastele meeldis seal väga,” ütles Linda Tross. “Auhindade üle oli neil ka muidugi hea meel.”

Lianne Saage-Vahur lisas, et Kunda festival on noorematele teatritegijatele üks väheseid väljundeid. Algklasside ja keskastme kooliteatrite riigifestivalile pääseb ju igast maakonnast ainult üks trupp, aga oma lavastusi näidata ja eakaaslaste omi vaadata tahavad ju ka teised. Vanematel kooliteatritegijatel on alternatiivvariante rohkem, noorematel aga ainult Väike Lava.

“Laste jaoks on elamus juba suure bussiga teise Eesti otsa sõitmine ja koos koolimajas ööbimine. Tore, et nooremate klassidega leidsid aega kaasa tulla ka mõned lapsevanemad,” ütles Lianne Saage-Vahur.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus