Virtuses peeti Vooremaa auhinnavõistlusi maadluses

Möödunud laupäeval ja pühapäeval peeti Jõgeva spordikeskuses Virtus ajalehe Vooremaa 33. auhinnavõistlusi maadluses. Kahe päeva jooksul käis matil ühtekokku 266 noorsportlast ning emotsioonid vaheldusid ühest äärmusest teise: maadlus on väga emotsionaalne spordiala.

 

Esimesel päeval võisteldi kreeka-rooma, teisel päeval vaba- ja naistemaadluses. Teise päeva vabamaadlusturniir oli üksiti Eesti Maadlusliidu egiidi all toimuva võistlussarja “Nublust Nabiks” kuues osavõistlus.

Vooremaa auhinnaturniiri peakorraldaja, Jõgeva raskejõustikuklubi Ramm eestvedaja Aimur Sääritsa sõnul jäid mõne maadlusklubi esindused ka tulemata, ent need, kelle vahel Eesti noorte meistrivõistlustel põhiline “rebimine” käib, olid kohal. Meie maakonda esindasid Jõgeva Ramm ja Põltsamaa klubi Nipi. Esimene on rohkem spetsialiseerunud kreeka-rooma, teine vabamaadlusele.

Huvitaval kombel jõudis kummastki Jõgevamaa klubist finaali viis poissi, ainult et kui Nipi poisid said seal kõik vastasest jagu, siis Rammu poistel tuli kõigil alla vanduda ja leppida teise kohaga. Rammu viiest hõbemedalist neli võideti kreeka-rooma ja üks vabamaadluses, Nipi kullad tulid kõik vabamaadluses.

“No mõni meie poiss oleks ikka võinud ka finaalis võita,“ ütles Aimur Säärits. Paraku nii ei läinud. Aga eks tuleval aastal ole võimalus viga parandada.

Uus kategooria

Vabamaadluses oli lisaks tavapärastele kaalukategooriatele võimalik seekord konkureerida ka esimest korda kavas olnud Madis Õunapuu mälestuskaalus. Türilt pärit, ent viimased aastad Jõgeval elanud Madis Õunapuu, kes meie hulgast hiljuti lahkus, oli rohkem tuntud sumomaadlejana, ent oma sporditee hakul harrastas ta vabamaadlust. Seepärast võetigi vabamaadlusturniiri kavva tema mälestuskaal. Selles võisid konkureerida maadlejad vanuse- ja kaalupiiranguta.

“Madis Õunapuu mälestuskaalus said kaasa lüüa näiteks 14-15-aastased noormehed, kel kehakaal üle saja kilo ning kes seepärast tavalistel võistlustel, kus noormaadlejatele seatud kaalu ülempiir, kaasa teha ei saa,” ütles Aimur Säärits.

Kuulsa jõgevalase mälestuskaalus tuli võitjaks noor põltsamaalane Hergo Andruse. Talle kuulus ka Madis Õunapuu perekonna poolt välja pandud auhind.

Vooremaa maadlusvõistluse põhikäivitajaks oli omal ajal ajakirjanik, spordimees ja ühiskonnategelane Ants Paju. Tema lahkus igavikuteele möödunud aastal ning teist aastat pani tema perekond omalt poolt välja eriauhinna maadlusturniiri kummagi päeva parimale maadlejale. Tänavu võitsid need Denis Polunov Tallinna Palusalu spordiklubist ja Marek Kütt Põltsamaa spordiklubist Nipi.

Vastasega silmitsi

Rajoonilehe auhinnavõistluste käivitamisel oli Ants Pajule üheks tugevamaks toeks Jõgeva toonane maadlustreener Izmail Uspenski. Tema poeg Aap Uspenski tegi noorukina kaasa paaril esimesel auhinnavõistlusel, nüüd on aga aastaid käinud Jõgeval võistlemas oma õpilastega, kelle hulgas nüüd ka tema üheksa-aastased kaksikutest pojad Robin ja Kevin.

“Jõgeva võistlus on alati kõva võistlus olnud: kui selle võidad, siis oled tegija,” ütles Aap Uspenski. Tema sõnul annab maadlus universaalse füüsilise ettevalmistuse, mis võimaldab edaspidi edukas olla mistahes spordialal, juhul kui maadlus ei peaks sobivaks osutuma. Maadlus õpetab ka ise kõigega hakkama saama, sest matil vastasega silmitsi olles pole abi kusagilt võtta. Tõsi, paljud treenerid püüavad oma hoolealustele matši ajal mati ääres häälekalt nõu anda, ent Aap Uspenskil endal pole see kombeks.

Nii mõnelgi noorteklassis Jõgeval maadelnud mehel on hiljem õnnestunud välja võidelda olümpiapilet. Tänavu juhtis aga kohtunikekogu Peep Arold, kelle pintsakut ehtis Londoni olümpiamängude logo, ja mitte asjata: ta mõistis õigust ka hiljutisel olümpiamängude maadlusturniiril. Pealtvaatajana õnnestus tal kaasa elada ka Heiki Nabi hõbemedalivõidule.

“Medalivõidust tingitud vaimustus oleks võinud Virtuse saali mõnevõrra rohkem publikut tuua,” ütles Peep Arold.

Tõsi, ega võhikul maadlusmatil toimuvast lihtne aru saada pole. Samas on matilt ja mati äärest saali kanduvad emotsioonid ehtsad.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus