Horvaatia kogemus võeti kokku

Möödunud esmaspäeval jõudsid Horvaatias peetud künni maailmameistrivõistlustelt koju tavaadraga kündjate klassis Eestit esindanud tormalane Margo Pajo ja tema treenerist isa Mait Pajo. Möödunud reedel istusid nad ühise laua ümber nendega, kes Margo võistlusteks valmistumist toetasid, ning võtsid MMi kogemuse ühiselt kokku.

 

Kõrrekünnil sai Margo teatavasti 22., rohumaakünnil 18. ja kahe ala kokkuvõttes 28 võistleja hulgas 21. koha. Ehkki noorel künnimeistril tuli Horvaatias rinda pista tehniliste viperuste ja heitliku ilmaga, hindas ta võistlustelt saadud kogemust siiski positiivseks.

„Kui traktoril kohe esimesel proovikünni päeval põllule sõites hüdraulikasüsteemi kaanetihend üles ütles ja õli süsteemist välja purskama hakkas, siis oli ehmatus küll suur,“ ütles Margo. „Õhus rippus ka võimalus, et pean üldse pealtvaatajaks jääma, aga Eesti Künniseltsi juhatuse liikmel Margus Ameerikasel õnnestus kohapealt teine traktor kaubelda.“

Asendustraktor oli Margole võõras ja harjumatu ning ka kaasa võetud ader ei istunud sellele taha kohe, vaid alles pärast väikest ümberehitamist, ent võistelda Margo siiski sai.

Mait Pajo kinnitas, et tekkinud tehnilist probleemi polnud võimalik ette näha.

„Küllap see tihend oli juba ammu „ära väsinud“. Et see just MMil lõplikult üles ütles, oli juhus,“ ütles Mait Pajo.

Oma traktor

Traktor, millega Margo Pajo juba poisikesest peale künnivõistlustel on käinud, kuulub Jõgeva ettevõtjale Hanno Kranichile. Nüüd tekkis noore künnimeistri toetajate ringis mõte, et Margole tuleks oma ja päris uus traktor muretseda.

„Mõelge ja vaadake, missugune masin see peaks olema, ning eks me siis asu traktorit ja selle soetamiseks vajalikku raha otsima,“ ütles Torma Põllumajandusosaühingu juhataja Ahto Vili.

Homme Olustveres algavatele Eesti künnimeistrivõistlustele läheb Margo siiski sellesama traktoriga, millega Horvaatias käis.

„Traktor on nüüdseks juba pikalt reisilt tagasi jõudnud ja peaks Eesti meistrivõistluste ajaks korda ka saama,“ ütles Mait Pajo. Margo Pajo aga lisas, et trenni pole tal maailma- ja Eesti meistrivõistluste vahel küll enam aega teha, sest koolis tuleb ka käia: noor künnimeister alustas nimelt sel sügisel õpinguid Tallinna Tehnikakõrgkoolis.

„Nii et Olustveres tuleb võistelda MMi eel kogutud „vana rasva“ pealt,“ ütles Margo Pajo.

Panid õla alla

MMi eel sai ta aga päris korralikult trenni teha ning seda mitte ainult tänu treenerist isale Maidule, vaid ka tänu missioonitundlikele tormalastele Raivo Trallale ja Peep Lõhmusele (esimene neist on ameti poolest Kuremaa ujula juhataja, teine ettevõtja ja orkestridirigent), kes tõhusa koostöötoimkonna moodustasid ning veensid kohalikke ettevõtjaid, organisatsioone ja eraisikuid Margo Pajo MMiks valmistumist toetama. Nii ei pidanud Margo ega tema isa muretsema selle pärast, kas trenni tegemiseks ikka kütust ja sobivaid maatükke jätkub.

Reedeõhtune kokkusaamine oligi korraldatud selleks, et toetajad saaksid tunnustada noort künnimeistrit ja tema omakorda toetajaid tänada. Ülehomme selgub, kas Margol õnnestub oma mullust Eesti meistri tiitlit kaitsta. Kui õnnestub, saab Jõgevamaa rahvas ka tuleval aastal tema MMil osalemisele kaasa elada.

„Korralik künd on saagi alus,“ kinnitas Ahto Vili. „Seepärast on künnivõistlustega seotud järjepidevuse hoidmine väga oluline.“

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus