Avinurme leivaküpsetaja otsib uusi turge

Avinurme leivaküpsetaja Heli Habakuke sõnul otsib ta oma toodangule aktiivselt uusi turge ja ootab pikisilmi leivatoa valmimist. Ka Mustvees Peipsimaa arengufoorumi laadal osales ta eelkõige selleks, et oma toodetele uusi turge leida.

Heli Habakuk on Avinurmes leiba küpsetanud juba kümme aastat, sellest kaks ja pool aastat on ta oma toodangut ka müünud. Osaühingu Maamaitse leiba saab osta Avinurme puiduaidast, samuti on see müügil Rakvere leivapoes. Veel küpsetab Heli Habakuk leiba koolidele ja lasteaedadele.

Leivameister tõi minilaadale kaasa erineva maitsega leibasid, mis valmistatud vanaaegsete traditsioonide järgi ja käsitsi. Ta nimetab oma leibu ka  käsitööleibadeks.

“Põhjalikumad teadmised ja oskused leivategemiseks sain aga ühelt Avinurme vanemalt daamilt, kes andis mulle ka leivajuuretise, ” rääkis ta.

Sageli on emale abiks Tallinna Tervishoiukõrgkoolis õppiv tütar Neti. Veel tänavu avatakse Puiduaida naabruses asuvas apteegimajas leivatuba, mille väljaehitamist on toetatud  Leader- programmist ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest. Võib-olla on seal tulevikus ka söögikoht, aga sellest on Habakuke sõnul praegu veel vara rääkida.

“Arengufoorum on esimene rahvarohkem sündmus, kuhu oma leivad proovimiseks ja ostmiseks tõin. Hea oli kuulda maitsjate  kiitust ja mulle tehti ka mõned koostööettepanekud,” rääkis leivameister.

Arengufoorumi korraldaja, MTÜ Peipsimaa Turism juht Kaja Allilender väljendas heameelt selle üle, et Peipsi kandis on hakatud taaselustama koduleiva tegemise traditsioone.

Lisaks käsitööleibadele teeb Heli Habakuk  ka vildist mütse, mesilasvahast küünlaid  ja glütseriiniseepe, mis sisaldavad värvi- ja lõhnaaineid ja mille sees on ka naturaalne pesukäsn. Heli abikaasa Neeme ja äi Juhan Habakuk on aga firma Puunõu eestvedajad ja tegelevad Avinurmele ammustest aegadest  kuulsust toonud käsitööga  — puunõude meisterdamisega.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus