Pildiaruanne Londoni-reisist

Londonis on käinud paljud eestlased, jõgevamaalased sealhulgas. Tiina Säälik ja Margit Karu arvasid siiski vajaliku olevat oma aprillikuisest Londoni-reisist Jõgeva publikule pildikeeles aru anda. Möödunud neljapäeval avasid nad kultuurikeskuses fotonäituse “London. Kevad 2012”.

Tiinat ja Margitit ühendab nii mõnigi asi. Kunstihuvilistena on nad kaks korda sattunud ühele ja samale maalimisreisile: ülemöödunud aastal oli sihtkohaks Rooma, möödunud aastal Norra. Tekkinud hea klapp ajendas kolmandatki ühist reisi ette võtma. Seekord otsustati minna Londonisse, kus Tiina oli varem käinud, aga Margit mitte.

Nagu tavalised Eestimaa inimesed ikka, püüdsid ka nemad tabada hetke, mil mõni lennufirma odavaid Londoni-lende pakub. Nii saidki piletid ostetud juba pool aastat enne kavandatud reisi. Paar päeva enne väljalendu said naised aga endalegi üllatuseks teada, et just sel ajal, mil nemad Londonis viibivad, toimub seal traditsiooniline Londoni maraton. Et Tiina ja Margit on mõlemad ka spordihuvilised, rõõmustas see neid vägagi ja maratonipildid moodustavadki nüüd olulise osa kultuurikeskusse välja pandud näitusest.

Emotsioone ja atribuutikat

“Võtsime maratoniraja skeemi ette ning püüdsime mõistatada, kus võiks olla parim pildistamispaik. Lõpuks võtsime positsiooni sisse kuulsa Big Ben’i lähedal: sealt oli finišini umbes üks kilomeeter. Ka paljud kutselised pressifotograafid kogunesid, nagu selgus, just sinna,” ütles Tiina Säälik.

Maratonipiltidel võib näha jooksjate emotsioone maratonirajal ja pärast finišisse jõudmist, ent jäädvustatud on ka sündmuse atribuutikat, pressiteenistuse tööd ja lõbusaid kostümeeritud tegelasi, keda rahvarohketel maratonidel ikka leidub. Londoni maratoni joosti, muuseas, enam-vähem samal rajal, millel neli kuud hiljem olümpiamängude maratonigi.

Maratonile pühendatud pildiseeria on üles pandud kultuurikeskuse fuajeesse. Samasse on mahtunud ka linnavaated. Kultuurikeskuse galerii on aga kujundatud, nagu autorid ise väljendasid, romantikasaaliks. Sealt võib leida loomi, linde, lilli ja armunuid.

Loomadest on pildile jäänud näiteks Hyde Park’i sümbolloom orav. Tuvid ja luigedki jäid Tiina ja Margiti kaamera ette sealsamas. Tuvid on end seal üpris ümmarguseks söönud. Luigepildid on aga mõlemad välja kukkunud pigem naljakad kui romantilised. Tiina on tabanud hetke, mil üks taat jalgrattaga pargiteel paterdavate luikede vahelt läbi jalutab, Margit momendi, mil majesteetlik lind ebamajesteetliku liigutuse teeb, et tiigiveest toidupala haarata.

Huumorikillud

Huumorikilde võib leida mõnelt teiseltki pildilt. Tiina on jäädvustanud näiteks plakati kirjaga “Don’t be late on marathon day!” (“Ära jää maratonipäeval hiljaks!”), millel kujutatud lustakas lehmakostüümis jooksjat kurvalt tühjas stardipaigas seismas, ning räämas äärelinnahoone, millel ilutseb uhke kiri “Olympic food centre” (“Olümpia toidukeskus”). Margiti fotolt leiame postkasti, millel kirjad “First class” (“Esimene klass”) ja “Second class” (“Teine klass”), mis viitaksid justkui nn esimese ja teise sordi inimestele, samuti trendikaima kilekoti Londonis kevadsuvel 2012. Seda ei kaunista mitte olümpiarõngad, vaid kuninganna Elizabeth II troonijuubeli logo.

Tiina ja Margit pildistavad mõlemad Olympuse kompaktkaameraga. Margit tegi Londonis enda sõnul umbes 350 pilti, Tiina mõnevõrra vähem. Näitust tegema hakates valis kumbki oma fotosaagist paarkümmend pilti välja ning selgus, et need sobisid omavahel päris hästi kokku.

Margitil on tulevikus tegelikult plaanis veel üks Londoni-näitus teha. Selle kavatseb ta kokku panna huvitavatele detailidele keskendunud fotodest. Londoni tänavatelt leiab nimelt rohkesti metallist märke, mis annavad teada, kust jooksevad TV- ja sidekaablid, sademevee- ja gaasitorustikud ja muud kaasaegse linnaelu juurde vältimatult kuuluvad kommunikatsioonid. Mõningaid pilte sellest sarjast võib näha ka käesoleval näitusel.

“Igaühel on oma London. Meie Londonit võite näha siin,” ütlesid Tiina ja Margit näitust avades ning tänasid kultuurikeskust näituseruumi võimaldamise eest, kultuuriseltsi Vanaveski fotoraamide laenamise eest ja Eike Salut abi eest näituse ülespanekul.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus